czwartek, października 04, 2018

TORT KAWOWO-CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI

Dzisiaj mamy szczególny dzień na blogu... Kuchnia MagdaLeny obchodzi 2 urodziny 🎈
Dlatego zrobię takie małe podsumowanie...
Przez te 2 lata opublikowałam prawie 500 przepisów (dokładnie 497).

A oto TOP 5, czyli najpopularniejsze przepisy ostatnich 2 lat:
1) CYTRYNÓWKA (tu nic się nie zmieniło od tamtego roku 😉)
2) SAŁATKA PIECZARKOWA A'LA CIASTO
3) MUSZTARDOWE KOTLETY Z KURCZAKIEM
4) KAKAOWE NALEŚNIKI Z BUDYNIOWYM KREMEM
5) STROGONOW DROBIOWY

Chciałabym podziękować wszystkim tym, bez których ten blog nie miałby sensu...czyli Wam moi czytelnicy. Dziękuję zarówno stałym czytelnikom, jak i nowym, którzy codziennie odwiedzają mojego bloga, i mobilizują mnie do pracy oraz ciągłego rozwija się. Dziękuję też mojej rodzinie i przyjaciołom, którzy są wiernymi testerami moich kulinarnych eksperymentów - Wasze opinie są dla mnie bardzo ważne!
Założenie bloga to była jedna z najlepszych decyzji, która całkowicie odmieniła moje życie... bo robię to co KOCHAM ❤

A jak urodziny to musi być i tort 🎂
Tort mojego autorstwa... kakaowe ciasto biszkoptowe z wiśniami, dwiema masami na śmietance i serku mascarpone - czekoladową oraz kawową, a także bezą kawową w środku. Tort jest przepyszny, ale też pracochłonny oraz czasochłonny - samo suszenie bezy zajmuje 90 minut, a oprócz tego mamy do upieczenia biszkopt i dwie masy do przygotowania. Jednak efekt końcowy oraz jego smak wynagradzają cały włożony trud. Goście z pewnością będą zachwyceni licznymi warstwami tortu oraz ich smakami.
Dedykowany jest on na specjalne okazje...



Składniki:

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki octu
  • niepełna szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
Masa czekoladowa:
  • 125 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 10 g gorzkiej czekolady
Masa kawowa:
  • 125 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 2 g kawy rozpuszczalnej (1 saszetka)
Beza kawowa:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 g kawy rozpuszczalnej (1 saszetka)
 Dodatkowo:
  • wiśnie deserowe


Wykonanie:

Biszkopt:
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i kakao.
Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, tak aby nie było grudek. Ciasto przenosimy do okrągłej blachy (średnica około 18 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Lekko ścinamy wierzch.

Beza kawowa:
Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, najlepiej po łyżce i miksujemy, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z kawą i miksujemy do połączenia składników.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, za pomocą blachy, odrysowujemy okrąg o średnicy około 18 cm. Na okrąg wykładamy masę i delikatnie rozsmarowujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i suszymy przez 80-90 min. Jeżeli posiadamy piekarnik z termoobiegiem to suszymy w temp. 100 stopni przez około 80-90 min. Po upieczeniu studzimy w wyłączonym piekarniku.

Rada:
Gdy uznamy, że za dużo jest piany na bezę kawową, to z reszty możemy wykonać małe beziki, które przydadzą się do dekoracji tortu.

Masa czekoladowa:
Śmietankę 30% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy gorzką czekoladę. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i chłodzimy, a następnie mocno schładzamy w lodówce min. 2 godz.
Do mocno schłodzonej śmietanki z czekoladą dodajemy serek mascarpone i miksujemy na jednolitą masę.

Masa kawowa:
Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Następnie dodajemy porcjami serek mascarpone i miksujemy na jednolitą masę. Na końcu dodajemy kawę rozpuszczalną i mieszamy do połączenia składników.

Tort:
Biszkopt przecinamy na 2 równe części.
Na pierwszy blat biszkoptowy wykładamy wiśnie deserowe, a na nich rozsmarowujemy masę czekoladową. Przykrywamy bezą kawową. Na bezie rozsmarowujemy masę kawową i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Na wierzchu rozsmarowujemy masę kawową, natomiast na bokach, na przemian nakładamy masę czekoladową i kawową, a następnie rozprowadzamy je za pomocą szpatułki, obracając tort dookoła.
Wierzch zdobimy według własnych upodobań.
Tort wkładamy do lodówki na min. 2 godz. Przechowujemy w lodówce.
























5 komentarzy:

  1. Gratulacje z okazji rocznicy; a tort wygląda wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego dobrego na kolejne lata blogowania :)
    Tort wygląda genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkiego naj najsłodszego dla Ceibie i Twojego bloga :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy biszkopta nie trzeba nasączyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie koniecznie, bo na spodzie są wiśnie deserowe ze słoiczka, więc dolny biszkopt jest mokry.
      Ewentualnie można drugi blat biszkoptowy nasaczyć lekko kawą, jak ktoś lubi mocno wilgotny biszkopt

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger