Strogonow drobiowy

Nie jest to oryginalny Strogonow. Jest to moja wersja zupki a'la Strogonow - ta ulubiona... drobiowa z pieczarkami, papryką i zielonym groszkiem.


Składniki:
  • 1 duży filet z kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 300 g pieczarek
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • szklanka soku pomidorowego
  • mała puszka zielonego groszku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki oliwy

Wykonanie:

W garnku rozgrzewamy oliwę. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Podsmażamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do fileta. Przyprawiamy pieprzem, solą, papryką słodką i chili. Paprykę myjemy, osuszamy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy i wrzucamy do garnka. Smażymy wszystko razem do momentu aż kurczak nie będzie surowy. Następnie wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę pieczarki. Gdy pieczarki się lekko podsmażą wrzucamy pomidory z puszki i sok pomidorowy. Dusimy około 5 min. Następnie zalewamy wszystko wrzątkiem w ilości 1-1,5 litra (zupa nie może być zbyt rzadka). Gotujemy około 5-7 min. Dodajemy odsączony zielony groszek i gotujemy kolejne 5 min. Doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem i solą. 





Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny