Ciasto z pianką budyniową i wiśniami

Kruche ciasto ze śmietankową pianką budyniową i świeżymi wiśniami oraz tartym ciastem na wierzchu. Spód ciasta oraz wierzch wykonane są z tego samego kruchego ciasta przygotowanego na maśle. Do tego budyniowa pianka o smaku śmietankowym na bazie piany z białek i oleju oraz kwaśne połówki wiśni. Ciasto jest idealnie zrównoważone w smaku, gdyż słodka pianka budyniowa przełamana jest kwaśnymi owocami. Jest znakomite i znika w mgnieniu oka!
Wbrew pozorom ciasto to nie jest ani bardzo skomplikowane, ani pracochłonne - niecała godzinka pracy, a resztę wykona piekarnik...

P.S. Ciasto świetnie też smakuje z innymi owocami, szczególnie polecam z malinami ➤ przepis u Ani na blogu ania-gotuje.pl/przepis/ciasto-z-pianka-budyniowa-i-malinami/

Kruche ciasto z pianką budyniową i wiśniami

Składniki:

Ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 żółtek (jajka rozmiar L)
  • szczypta soli
Pianka budyniowa:
  • 5 białek (jajka rozmiar L)
  • 100 ml oleju
  • ok. 3/4 szklanki drobnego cukru (lub cukru pudru) 
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g)
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • ok. 500 g wiśni (mogą być mrożone)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej





Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek.

Wiśnie myjemy i osuszamy. Każdą wiśnie kroimy na pół i usuwamy pestkę. Wiśnie oprószamy mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.

Ciasto:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder, żółtka... 

Przepis na kruche ciasto

... oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Zagniatamy szybko ciasto i dzielimy na dwie części w proporcji 2:3. 

Maślane ciasto kruche

Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 min.
Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy i wylepiamy nim, wyłożoną papierem do pieczenia formę (20 x 30 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem. 

Ciasto kruche

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15-20 min. Studzimy.

Pianka budyniowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli. 
Do ubitych białek dodajemy porcjami cukier puder, miksujemy.

Budyniowa pianka

Ciągle mieszając dodajemy sypkie budynie, a następnie wlewamy cienką strużką olej. Miksujemy do połączenia składników.

Masę wykładamy na upieczony spód i układamy na niej wiśnie.
 
Ciasto z wiśniami

Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałą część ciasta. 

Kruche ciasto z owocami

Pieczemy w temp. 180 stopni przez 30-35 min.

Kruche ciasto z pianką budyniową

Studzimy.


Ciasto kruche z pianką budyniową i wiśniami

Ciasto kruche z pianką budyniową

Kruche ciasto z wiśniami

Ciasto z wiśniami

Ciasto kruche z wiśniami

Komentarze

  1. lubię to ciasto a z wiśniami wygląda wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe jutro robię to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  3. Super źona piecze z truskawkami bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie upieklam wygląda przepyszne czekam aż ostygnie na pewno będzie wyśmienite

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie się piecze na pewno będzie pychotka...

    OdpowiedzUsuń
  6. Masa piankowa nie siądzie pod ciężarem wiśni i ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  7. A co zrobić z łyżeczka mąki ziemniaczanej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiśnie oprószamy mąką ziemniaczaną - jest w przepisie na samym początku :)

      Usuń
  8. Dziś zrobione, pyszne, rodzina zachwycona��

    OdpowiedzUsuń
  9. Piekłam już nie jeden raz. Ciasto pyszne z truskawkami czy różnymi owocami,maliny mrożone,borowki świeże pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, mam pytanie dotyczące wiśni. Czy one mogą być ze słoika ?

    OdpowiedzUsuń
  11. A mi ciasto malo co uroslo a srodek wyszedl gumowaty nie wiem dlaczego ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko mi teraz stwierdzić, jedyne co przychodzi mi do głowy to może piana z białek była źle ubita?

      Usuń
    2. Właśnie robię ze śliwkami śliwki przekrojone do spodu placka mają byc

      Usuń
  12. Wyszło cudowne i pyszne ☺️ dzisiaj znowu będę piec 😁

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy zamiast oleju można użyć oliwy z oliwek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się, że oliwa z oliwek może być zbyt gęsta i pianka może wyjść gumowata. Oliwa z oliwek ma też charakterystyczny smak, który może też być wyszuwalny i wpływać na smak pianki.
      Najlepszy będzie olej rzepakowy.

      Usuń
  14. A próbował ktoś zrobić to ciasto ze śliwkami?:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. A czy mrożone wiśnie wcześniej rozmrozić?czy mogą być lekko zmrożone?

    OdpowiedzUsuń
  16. Super przepis , ciasto pychotka 😊

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam pieczemy góra dół? Bez termoobiegu, i nie chcialabym wcześniej podpiekać spodu tylko za jednym razem wszystko wiec czas pieczenia jest inny? Pozdrawiam😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, pieczemy góra dół, bez termoobiegu. Proponuję mimo wszystko podpiec spód, bo może wyjść zakalec, jak owoce puszczą sok. Pozdrawiam 🙂

      Usuń
  18. Piecze się góra dół?:)

    OdpowiedzUsuń
  19. A czy mogę zamiast budyniu śmietankowego dodać Budynie czekoladowe?

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam to ciasto, właśnie je robię z porzeczkami mrożonymi jest fajnie słodko kwaśne 😍

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny