Ciasto budyniowe ze śliwkami

Sezon na śliwki trzeba wykorzystać! Ciasto ze śmietankowym proszkiem budyniowym oraz śliwkami i kruszonką. Bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które smakuje świetnie prawie z każdymi owocami, nie tylko ze śliwkami. Mięciutkie i wilgotne, w konsystencji trochę przypomina babkę piaskową, a w połączeniu z owocami i kruszonką smakuje znakomicie. Proszek budyniowy nadaje mu też intensywnego koloru. Ciasto jest na tyle uniwersalne, że pasuje zarówno na co dzień, jak i od święta. Można wykonać go również w wersji bez owoców. Tak pyszne, że nigdy się nie nudzi!

Ciasto ze śliwkami


Składniki:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru (40 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • ok. 400 g śliwek
  • 1 łyżka kaszy manny
Kruszonka:
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 50 g schłodzonego masła


Wykonanie:

Kruszonka:
Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i wyrabiamy ciasto, aż powstaną grudki. Wkładamy do lodówki.

Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestkę. Następnie każdą połówkę śliwki kroimy na cztery części.  


Ciasto:
Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia oraz solą. 
Masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z suchymi składnikami i miksujemy do połączenia składników. Ciasto przenosimy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica około 22-23 cm) i wyrównujemy. Wierzch ciasta posypujemy kaszą manną i równomiernie rozkładamy kawałki śliwek. Posypujemy przygotowaną kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 min. Studzimy.

Rada:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!


Dla przyszłych mam, które mają ochotę na ciasto ze śliwkami, proponuję alternatywną wersję tego przepisu. Oto modyfikacje, które sprawią, że deser będzie bardziej wartościowy:


1.Zamień bazowe składniki na zdrowsze:
  • mąkę pszenną typu 450 zastąp mąką pełnoziarnistą lub mieszanką mąki orkiszowej z migdałową (więcej błonnika i składników odżywczych),
  • cukier biały zamień na mniejszą ilość ksylitolu lub cukru kokosowego, można też dosłodzić dojrzałym bananem,
  • masło ogranicz o połowę, część zastąp olejem kokosowym lub musem jabłkowym.

2. Wzbogać wartość odżywczą:

  • dodaj zmielone orzechy lub migdały do ciasta (źródło zdrowych tłuszczów i białka),
  • oprócz śliwek dodaj jabłka lub gruszki dla większej ilości błonnika,
  • posyp wierzch pestkami dyni lub słonecznika (źródło cynku i kwasów omega).

3. Dodatkowe zalety zmodyfikowanej wersji:

  • mniejszy indeks glikemiczny,
  • więcej składników odżywczych wspierających rozwój dziecka,
  • lepsze źródło błonnika,
  • zachowany smak deserowy przy zdrowszym składzie.

Pamiętaj jednak, że nawet w zdrowszej wersji ciasto powinno być spożywane z umiarem, jako okazjonalny dodatek do zbilansowanej diety w ciąży.


Budyniowe ciasto ze śliwkami

Ciasto budyniowe

Ciasto ze śliwkami

Budyniowiec ze śliwkami


Komentarze

  1. nie robiłam ciasta budyniowego :) u mnie w tym roku ze śliwkami było ciasto drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy to ciasto moze byc z brzoskwiniami

    OdpowiedzUsuń
  3. Upieklam. Wyglada lepiej niz smakuje. Ale to jest oczywiscie kwestia gustu. Mala uwaga dotyczaca procesu przygotowania ciasta: do utartej masy maslanej lepiej dodawac po jednym zoltku, a bialka ubic na sztywna piane i dodac na koniec do ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  4. A mogą być mrożone śliwki?albo truskawki?jak tak to dajemy mrożone?����

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak chcemy dać mrożone owoce to trzeba je wcześniej rozmrozić, odlać wodę i wymieszać z 1 łyżką mąki ziemniaczanej, bo może powstać zakalec. Mogą być też truskawki, większość owoców pasuje do tego przepisu 🙂

      Usuń
  5. Wyszło przepyszne!!!! Dodałam jeszcze lukru bo uwielbiam 😄 dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszło bombowe, ale faktycznie, jak w którymś z wcześniejszych komentarzy, przesianą mąkę i budyń dodałam na końcu, a z białek ubiłam pianę - no i kruszonki więcej wyprodukowałam, bo moja 4-latka uwielbia "oskubywać" i podjadać ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dodajem całe jajka czy żółtka a pianę osobno?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wychodzi przepyszne, robione według przepisu. Robiłam już wiele razy z różnymi owocami ale ze śliwkami jest najlepsze. Nie ma potrzeby oddzielać białek od zoltek jak to przeczytałam w powyższych komentarzach.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny