Ciasto budyniowe ze śliwkami
Sezon na śliwki trzeba wykorzystać! Ciasto ze śmietankowym proszkiem budyniowym oraz śliwkami i kruszonką. Bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które smakuje świetnie prawie z każdymi owocami, nie tylko ze śliwkami. Mięciutkie i wilgotne, w konsystencji trochę przypomina babkę piaskową, a w połączeniu z owocami i kruszonką smakuje znakomicie. Proszek budyniowy nadaje mu też intensywnego koloru. Ciasto jest na tyle uniwersalne, że pasuje zarówno na co dzień, jak i od święta. Można wykonać go również w wersji bez owoców. Tak pyszne, że nigdy się nie nudzi!
Składniki:
Kruszonka:
Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i wyrabiamy ciasto, aż powstaną grudki. Wkładamy do lodówki.
Rada:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!
Dla przyszłych mam, które mają ochotę na ciasto ze śliwkami, proponuję alternatywną wersję tego przepisu. Oto modyfikacje, które sprawią, że deser będzie bardziej wartościowy:
2. Wzbogać wartość odżywczą:
3. Dodatkowe zalety zmodyfikowanej wersji:
Pamiętaj jednak, że nawet w zdrowszej wersji ciasto powinno być spożywane z umiarem, jako okazjonalny dodatek do zbilansowanej diety w ciąży.
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 150 g miękkiego masła
- 1 szklanka mąki
- 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru (40 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- ok. 400 g śliwek
- 1 łyżka kaszy manny
Kruszonka:
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 50 g schłodzonego masła
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i wyrabiamy ciasto, aż powstaną grudki. Wkładamy do lodówki.
Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestkę. Następnie każdą połówkę śliwki kroimy na cztery części.
Ciasto:
Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia oraz solą.
Masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z suchymi składnikami i miksujemy do połączenia składników. Ciasto przenosimy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica około 22-23 cm) i wyrównujemy. Wierzch ciasta posypujemy kaszą manną i równomiernie rozkładamy kawałki śliwek. Posypujemy przygotowaną kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 min. Studzimy.
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!
Dla przyszłych mam, które mają ochotę na ciasto ze śliwkami, proponuję alternatywną wersję tego przepisu. Oto modyfikacje, które sprawią, że deser będzie bardziej wartościowy:
1.Zamień bazowe składniki na zdrowsze:
- mąkę pszenną typu 450 zastąp mąką pełnoziarnistą lub mieszanką mąki orkiszowej z migdałową (więcej błonnika i składników odżywczych),
- cukier biały zamień na mniejszą ilość ksylitolu lub cukru kokosowego, można też dosłodzić dojrzałym bananem,
- masło ogranicz o połowę, część zastąp olejem kokosowym lub musem jabłkowym.
- dodaj zmielone orzechy lub migdały do ciasta (źródło zdrowych tłuszczów i białka),
- oprócz śliwek dodaj jabłka lub gruszki dla większej ilości błonnika,
- posyp wierzch pestkami dyni lub słonecznika (źródło cynku i kwasów omega).
- mniejszy indeks glikemiczny,
- więcej składników odżywczych wspierających rozwój dziecka,
- lepsze źródło błonnika,
- zachowany smak deserowy przy zdrowszym składzie.
Pamiętaj jednak, że nawet w zdrowszej wersji ciasto powinno być spożywane z umiarem, jako okazjonalny dodatek do zbilansowanej diety w ciąży.
pysze ciacho:)
OdpowiedzUsuńnie robiłam ciasta budyniowego :) u mnie w tym roku ze śliwkami było ciasto drożdżowe :)
OdpowiedzUsuńA czy to ciasto moze byc z brzoskwiniami
OdpowiedzUsuńMyślę, że brzoskwinie też będą ok :)
UsuńGruszki też?
UsuńTak, gruszki też:)
UsuńUpieklam. Wyglada lepiej niz smakuje. Ale to jest oczywiscie kwestia gustu. Mala uwaga dotyczaca procesu przygotowania ciasta: do utartej masy maslanej lepiej dodawac po jednym zoltku, a bialka ubic na sztywna piane i dodac na koniec do ciasta.
OdpowiedzUsuńA mogą być mrożone śliwki?albo truskawki?jak tak to dajemy mrożone?����
OdpowiedzUsuńJak chcemy dać mrożone owoce to trzeba je wcześniej rozmrozić, odlać wodę i wymieszać z 1 łyżką mąki ziemniaczanej, bo może powstać zakalec. Mogą być też truskawki, większość owoców pasuje do tego przepisu 🙂
UsuńWyszło przepyszne!!!! Dodałam jeszcze lukru bo uwielbiam 😄 dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńWyszło bombowe, ale faktycznie, jak w którymś z wcześniejszych komentarzy, przesianą mąkę i budyń dodałam na końcu, a z białek ubiłam pianę - no i kruszonki więcej wyprodukowałam, bo moja 4-latka uwielbia "oskubywać" i podjadać ;)
OdpowiedzUsuńDodajem całe jajka czy żółtka a pianę osobno?
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie, całe jajka:)
UsuńCiasto wychodzi przepyszne, robione według przepisu. Robiłam już wiele razy z różnymi owocami ale ze śliwkami jest najlepsze. Nie ma potrzeby oddzielać białek od zoltek jak to przeczytałam w powyższych komentarzach.
OdpowiedzUsuń