poniedziałek, września 09, 2019

CIASTO BUDYNIOWE ZE ŚLIWKAMI

Sezon na śliwki trzeba wykorzystać! Ciasto ze śmietankowym proszkiem budyniowym oraz śliwkami i kruszonką. Bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które smakuje świetnie prawie z każdymi owocami, nie tylko ze śliwkami. Mięciutkie i wilgotne, w konsystencji trochę przypomina babkę piaskową, a w połączeniu z owocami i kruszonką smakuje znakomicie. Proszek budyniowy nadaje mu też intensywnego koloru. Ciasto jest na tyle uniwersalne, że pasuje zarówno na co dzień, jak i od święta. Można wykonać go również w wersji bez owoców. Tak pyszne, że nigdy się nie nudzi!


Ciasto budyniowe



Składniki:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1 op. budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • ok. 400 g śliwek
  • 1 łyżka kaszy manny
Kruszonka:
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 50 g schłodzonego masła


Wykonanie:


Kruszonka:
Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i wyrabiamy ciasto, aż powstaną grudki. Wkładamy do lodówki.


Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestkę. Następnie każdą połówkę śliwki kroimy na cztery części.  



Ciasto:
Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia oraz solą. 
Masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z suchymi składnikami i miksujemy do połączenia składników. Ciasto przenosimy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica około 23-24 cm) i wyrównujemy. Wierzch ciasta posypujemy kaszą manną i równomiernie rozkładamy kawałki śliwek. Posypujemy przygotowaną kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 min. Studzimy.

Rada:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!

Ciasto ze śliwkami


Ciasto z proszkiem budyniowym i śliwkami


Kuchnia MagdaLeny


Ciasto z budyniem i śliwkami



2 komentarze:

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger