Seromakowiec
Nie możemy zdecydować się co upiec na święta - sernik czy makowiec? Jest na to rozwiązanie... Seromakowiec to dwa tradycyjne ciasta w jednym - sernik na spodzie makowym. Kremowa i aksamitna masa serowa w połączeniu z wilgotnym ciastem makowym smakuje wspaniale!
Połączenie idealne, szczególnie dla fanów maku i sera 😉
Przepis pochodzi ze starych zapisków mojej babci...
Składniki:
Masa makowa:
Wykonanie:
Gotowym lukrem polewamy upieczone ciasto i posypujemy płatkami czekoladowymi.
Połączenie idealne, szczególnie dla fanów maku i sera 😉
Składniki:
Masa makowa:
- 200 g maku
- 120 g masła
- 1/2 szklanki miodu
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg mielonego sera twarogowego (może być z wiaderka)
- 1 szklanka cukru
- 6 dużych jajek
- 200 g masła
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 op. cukru z wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- płatki czekoladowe (do dekoracji)
Masa makowa:
Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 12 godzin.
Po tym czasie, odsączamy na gazie i dwukrotnie mielimy przez maszynkę. Następnie do zmielonego maku dodajemy miód oraz proszek do pieczenia i mieszamy.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Masło ucieramy dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy mak i miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy do tortownicy (średnica ok. 28 cm) lub dużej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-20 min. Studzimy.
Masa serowa:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Masło topimy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Ser ucieramy dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami cukier i cały czas miksujemy. Wlewamy powoli stopione i lekko przestudzone masło i dalej miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę serową wykładamy na podpieczoną masę makową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 60 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Zimny sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Lukier:
Do miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek.Gotowym lukrem polewamy upieczone ciasto i posypujemy płatkami czekoladowymi.
O mniam.. zapowiada się pysznie, muszę zrobić! :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie! Chętnie przetestujemy przepis na święta :)
OdpowiedzUsuńW tym roku miałam robić tradycyjne makowce, jednak gdy zobaczyłam Twoją propozycję, zdecydowałam -zrobię seromakowiec. Ciekawa jestem jego smaku
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy ser z makiem ale w tym roku robimy budyniowy makowiec :D
OdpowiedzUsuńCzy może być użyta gotowa masa z puszki? :)
OdpowiedzUsuńNie zauważyłam wcześniej tego komentarza, pewnie już za późno - tak może być gotowa masa 😉
UsuńJaki twaróg pani użyła do tego sernika i masa makowa może być z puszki bakaland
OdpowiedzUsuńNajczęściej używam sera Jana lub Zott Primo, ale najważniejsze jest by nie zawierał on mleka w proszku i innych niepotrzebnych dodatków jak cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy.
UsuńMożna użyć gotowej masy makowej, wtedy nie dajemy już miodu, a masę dodajemy bezpośrednio do ucieranego masła. Musimy zwrócić też uwagę, aby gotową masa makowa nie była zbyt wodnista, bo czasem takie się zdarzają
Czy mase makowa ta z puszki też się zalewa woda?
UsuńNigdy nie robiłam makowca stąd moje może dziwne zapytanie dla niektórych więc proszę wybaczyć.
Nie, gotowej masy makowej nie zalewa się już wodą. Dodajemy do niej proszek do pieczenia, a miodu już nie dodajemy, bo taka gotowa masa jest już słodzona.
UsuńJeżeli masa jest zbyt wodnista, to dodajemy do niej dodatkowo 2-3 łyżki kaszy manny.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Masło ucieramy dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy gotową masę makową i miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Witam, jaką ilość gotowej masy makowej trzeba dodać????
UsuńPrzepraszam, przed świętami miałam taki młyn, że nawet nie wchodziłam na bloga - około 500 g gotowej masy makowej
UsuńWitam serdecznie,czy jajka musimy dodać jeżeli mamy gotową masę makową z puszki?
OdpowiedzUsuńTak, jajka dodajemy. Masę makową dodajemy do masła utartego z żółtkami, a na końcu dodajemy pianę z białek.
UsuńKusi mnie ten sernikowy makowiec
UsuńCzy do gotowej masy makowej dodajemy proszek do pieczenia?
OdpowiedzUsuńTak, wtedy ciasto będzie bardziej spulchnione
UsuńMój ulubiony sernik. Na święta obowiązkowy
OdpowiedzUsuńNie za duzo tej masy serowej na ten mak .Boje sie ze mi wyplynie ?
OdpowiedzUsuńTo zależy od wymiaru blachy, jeżeli ma 28 cm to nie wpłynie - ja w takiej robiłam i było ok
UsuńWitam jakiej szklanki pani użyła chodzi mi o. Pojemność
OdpowiedzUsuńWitam :)
UsuńZawsze używam szklanki 250 ml
Dziękuję za odpowiedź pystepuje do pracy mam nadzieję że wszystkie się uda
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki!
UsuńCzy w przypadku użycia gotowej masy makowej z puszki, dodaje wszystkie podane składniki z pominięciem tylko miodu?
OdpowiedzUsuńGotową masę makową dodajemy do utartego masła z żółtkami i dalej postępujemy według przepisu 🙂
UsuńWitam . Czy mak lepiej zamoczyć w mleku czy w wodzie ?
OdpowiedzUsuńWitam :)
UsuńW tym przypadku lepiej jest moczyć w wodzie, gdyż odstawiamy mak na 12 godz. i jest ryzyko, że mleko może skwaśnieć
Trzeba zalewać wrzątkiem ? I w jakim celu się to robi :) ewentualnie czy można skrócić czas moczenia z 12h na np. 6h?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie;)
Mak parzy się by nie był gorzki i nie zepsuł smaku Ciasta. Ja zawsze zalewam wrzątkiem. Ostatecznie można skrócić czas moczenia (podobnie jak przy fasoli), ale im dłużej tym lepiej ;)
UsuńA przy maku już kupionym i mielonym czas moczenia jest taki sam ?
OdpowiedzUsuńTak :)
Usuńgotowej masy makowej trzeba dać tyle co jest podane w przepisie tj.200g ?
OdpowiedzUsuń200 g to masa suchego maku, a gotowej masy makowej dajemy około 500 g
UsuńKupilam 200g maku mielonego. Czy musze go namaczac jak w przepisie czy juz tylko dodac reszte skladnikow. Nigdy nie pieklam nic z makiem proszę o rade.
OdpowiedzUsuńMak mielony też namaczamy, omijamy tylko etap mielenia, a resztę robimy jak w przepisie
UsuńWitam. Mam pytanie pomyliłam się o dodałam więcej maku mielonego 200g + szklanka 250 ml maku. Czy przepis wyjdzie czy od nowa użyć maku? Proszę o radę bo jestem zielona w ciastach :)
OdpowiedzUsuńWitam. Wyjdzie, tylko proszę dać jedno jajko więcej i zamiast 120 g masła to 150 g
UsuńDzień dobry - czy masa makowa ma być całkowicie upieczona - do tzw suchego patyczka przed dodaniem masy serowej?
OdpowiedzUsuńWitam, nie, masa makowa nie musimy być całkowicie upieczona, tylko ją podpiekamy
UsuńWitam, a czy masa makowa ma być lekko płynna czy taka podpieczona ?
UsuńPodpieczona, ale nadal nie będzie mokra
UsuńBardzo dziękuję - pracuję nad pychotką :-)
OdpowiedzUsuńWitam, robię z podwójnej porcji. Drugi raz warzy mi się masło podczas dodawania piany. Co jest nie tak???
OdpowiedzUsuńPrzepraszam przez święta miałam taki młyn w domu, że nawet nie miałam czasu zaglądnąć na bloga.
UsuńPianę dodajemy na końcu, już do wszystkich składników i musimy mieć ona taką temperaturę jak pozostaje składniki. Jeżeli masło waży się po dodaniu żółtek to mogą one być zbyt zimne - jajka powinny mieć temperaturę pokojową, nie mogą być prosto z lodówki.
Można to uratować stawiając miskę nad garnkiem z gotującą się wodą i miksować na parze.
Robiłam na święta, cudo! Smak i wygląd nieziemskie, dziękuję za pyszny przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
UsuńŚwiąteczne ciasto. U mnie co roku króluje
OdpowiedzUsuńCiasto pieczemy w piekarniku z funkcją gora-dół..Proszę o odpowiedź
UsuńPieczemy góra-dół, jak używam termoobiegu to zawsze jest to zaznaczone w przepisie
UsuńProszę podać wielkość tortownicy do seromakowca
OdpowiedzUsuńWielkość jest podana w przepisie - średnica 28 cm
UsuńWitam, a co w przypadku gdy mój piekarnik ma tylko funkcje grzania od góry lub termoobieg? Uda się czy mam nawet nie próbować?
OdpowiedzUsuńWitam, ciężko mi stwierdzić czy ciasto się uda, bo nigdy nie piekłam na takich funkcjach.
UsuńNa pewno na termoobiegu wyjdzie spód makowy, nie wiem tylko jak z masą serową...modna próbować zmniejszyć temperaturę
Pyszności!
OdpowiedzUsuńJak długo i w jakiej temperaturze pieczemy mąk
OdpowiedzUsuńWszystko jest w przepisie- masę makową pieczemy w 190 stopniach przez 15-20 min.
UsuńWiele osób pyta o szczegóły dotyczące użycia gotowej masy makowej. Ktoś się podzieli jak mu wyszło z taką sklepową?
OdpowiedzUsuń