Seromakowiec

Nie możemy zdecydować się co upiec na święta - sernik czy makowiec? Jest na to rozwiązanie... Seromakowiec to dwa tradycyjne ciasta w jednym - sernik na spodzie makowym. Kremowa i aksamitna masa serowa w połączeniu z wilgotnym ciastem makowym smakuje wspaniale! 
Połączenie idealne, szczególnie dla fanów maku i sera 😉
Przepis pochodzi ze starych zapisków mojej babci...

P.S. Jeżeli szukasz ciast bez pieczenia, to znajdziesz aż 40 przepisów w moim e-booku ➔ CIASTA BEZ PIECZENIA




Składniki:

Masa makowa:
  • 200 g maku
  • 120 g masła
  • 1/2 szklanki miodu
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 1 kg mielonego sera twarogowego (może być z wiaderka)
  • 1 szklanka cukru
  • 6 dużych jajek
  • 200 g masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 op. cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Lukier:
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • płatki czekoladowe (do dekoracji)


Wykonanie:

Masa makowa:
Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 12 godzin. 
Po tym czasie, odsączamy na gazie i dwukrotnie mielimy przez maszynkę. Następnie do zmielonego maku dodajemy miód oraz proszek do pieczenia i mieszamy.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Masło ucieramy dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy mak i miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy do tortownicy (średnica ok. 28 cm) lub dużej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-20 min. Studzimy.

Masa serowa:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Masło topimy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Ser ucieramy dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami cukier i cały czas miksujemy. Wlewamy powoli stopione i lekko przestudzone masło i dalej miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę serową wykładamy na podpieczoną masę makową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 60 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Zimny sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Lukier:
Do miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek.
Gotowym lukrem polewamy upieczone ciasto i posypujemy płatkami czekoladowymi.









Komentarze

  1. O mniam.. zapowiada się pysznie, muszę zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie! Chętnie przetestujemy przepis na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W tym roku miałam robić tradycyjne makowce, jednak gdy zobaczyłam Twoją propozycję, zdecydowałam -zrobię seromakowiec. Ciekawa jestem jego smaku

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubimy ser z makiem ale w tym roku robimy budyniowy makowiec :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy może być użyta gotowa masa z puszki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zauważyłam wcześniej tego komentarza, pewnie już za późno - tak może być gotowa masa 😉

      Usuń
  6. Jaki twaróg pani użyła do tego sernika i masa makowa może być z puszki bakaland

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najczęściej używam sera Jana lub Zott Primo, ale najważniejsze jest by nie zawierał on mleka w proszku i innych niepotrzebnych dodatków jak cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy.
      Można użyć gotowej masy makowej, wtedy nie dajemy już miodu, a masę dodajemy bezpośrednio do ucieranego masła. Musimy zwrócić też uwagę, aby gotową masa makowa nie była zbyt wodnista, bo czasem takie się zdarzają

      Usuń
  7. Witam serdecznie,czy jajka musimy dodać jeżeli mamy gotową masę makową z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jajka dodajemy. Masę makową dodajemy do masła utartego z żółtkami, a na końcu dodajemy pianę z białek.

      Usuń
    2. Kusi mnie ten sernikowy makowiec

      Usuń
  8. Czy do gotowej masy makowej dodajemy proszek do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  9. Mój ulubiony sernik. Na święta obowiązkowy

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie za duzo tej masy serowej na ten mak .Boje sie ze mi wyplynie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od wymiaru blachy, jeżeli ma 28 cm to nie wpłynie - ja w takiej robiłam i było ok

      Usuń
  11. Witam jakiej szklanki pani użyła chodzi mi o. Pojemność

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję za odpowiedź pystepuje do pracy mam nadzieję że wszystkie się uda

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy w przypadku gotowej masy makowej też ma jej być 200g??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu 200 g jest suchego maku to masy makowej będzie z 400-450 g

      Usuń
  14. Czy w przypadku użycia gotowej masy makowej z puszki, dodaje wszystkie podane składniki z pominięciem tylko miodu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotową masę makową dodajemy do utartego masła z żółtkami i dalej postępujemy według przepisu 🙂

      Usuń
  15. Witam . Czy mak lepiej zamoczyć w mleku czy w wodzie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :)
      W tym przypadku lepiej jest moczyć w wodzie, gdyż odstawiamy mak na 12 godz. i jest ryzyko, że mleko może skwaśnieć

      Usuń
  16. Trzeba zalewać wrzątkiem ? I w jakim celu się to robi :) ewentualnie czy można skrócić czas moczenia z 12h na np. 6h?
    Pozdrawiam serdecznie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mak parzy się by nie był gorzki i nie zepsuł smaku Ciasta. Ja zawsze zalewam wrzątkiem. Ostatecznie można skrócić czas moczenia (podobnie jak przy fasoli), ale im dłużej tym lepiej ;)

      Usuń
  17. A przy maku już kupionym i mielonym czas moczenia jest taki sam ?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny