Seromakowiec

Nie możemy zdecydować się co upiec na święta - sernik czy makowiec? Jest na to rozwiązanie... Seromakowiec to dwa tradycyjne ciasta w jednym - sernik na spodzie makowym. Kremowa i aksamitna masa serowa w połączeniu z wilgotnym ciastem makowym smakuje wspaniale! 
Połączenie idealne, szczególnie dla fanów maku i sera 😉
Przepis pochodzi ze starych zapisków mojej babci...

P.S. Jeżeli szukasz ciast bez pieczenia, to znajdziesz aż 40 przepisów w moim e-booku ➔ CIASTA BEZ PIECZENIA




Składniki:

Masa makowa:
  • 200 g maku
  • 120 g masła
  • 1/2 szklanki miodu
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 1 kg mielonego sera twarogowego (może być z wiaderka)
  • 1 szklanka cukru
  • 6 dużych jajek
  • 200 g masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 op. cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Lukier:
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • płatki czekoladowe (do dekoracji)


Więcej przepisów na wyjątkowe ciasta na Boże Narodzenie 👇


Wykonanie:

Masa makowa:
Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 12 godzin. 
Po tym czasie, odsączamy na gazie i dwukrotnie mielimy przez maszynkę. Następnie do zmielonego maku dodajemy miód oraz proszek do pieczenia i mieszamy.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Masło ucieramy dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy mak i miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy do tortownicy (średnica ok. 28 cm) lub dużej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-20 min. Studzimy.

Masa serowa:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Masło topimy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Ser ucieramy dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami cukier i cały czas miksujemy. Wlewamy powoli stopione i lekko przestudzone masło i dalej miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę serową wykładamy na podpieczoną masę makową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 60 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Zimny sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Lukier:
Do miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek.
Gotowym lukrem polewamy upieczone ciasto i posypujemy płatkami czekoladowymi.









Komentarze

  1. O mniam.. zapowiada się pysznie, muszę zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie! Chętnie przetestujemy przepis na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W tym roku miałam robić tradycyjne makowce, jednak gdy zobaczyłam Twoją propozycję, zdecydowałam -zrobię seromakowiec. Ciekawa jestem jego smaku

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubimy ser z makiem ale w tym roku robimy budyniowy makowiec :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy może być użyta gotowa masa z puszki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zauważyłam wcześniej tego komentarza, pewnie już za późno - tak może być gotowa masa 😉

      Usuń
  6. Jaki twaróg pani użyła do tego sernika i masa makowa może być z puszki bakaland

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najczęściej używam sera Jana lub Zott Primo, ale najważniejsze jest by nie zawierał on mleka w proszku i innych niepotrzebnych dodatków jak cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy.
      Można użyć gotowej masy makowej, wtedy nie dajemy już miodu, a masę dodajemy bezpośrednio do ucieranego masła. Musimy zwrócić też uwagę, aby gotową masa makowa nie była zbyt wodnista, bo czasem takie się zdarzają

      Usuń
    2. Czy mase makowa ta z puszki też się zalewa woda?
      Nigdy nie robiłam makowca stąd moje może dziwne zapytanie dla niektórych więc proszę wybaczyć.

      Usuń
    3. Nie, gotowej masy makowej nie zalewa się już wodą. Dodajemy do niej proszek do pieczenia, a miodu już nie dodajemy, bo taka gotowa masa jest już słodzona.
      Jeżeli masa jest zbyt wodnista, to dodajemy do niej dodatkowo 2-3 łyżki kaszy manny.

      Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.
      Masło ucieramy dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy gotową masę makową i miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.

      Usuń
    4. Witam, jaką ilość gotowej masy makowej trzeba dodać????

      Usuń
    5. Przepraszam, przed świętami miałam taki młyn, że nawet nie wchodziłam na bloga - około 500 g gotowej masy makowej

      Usuń
  7. Witam serdecznie,czy jajka musimy dodać jeżeli mamy gotową masę makową z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jajka dodajemy. Masę makową dodajemy do masła utartego z żółtkami, a na końcu dodajemy pianę z białek.

      Usuń
    2. Kusi mnie ten sernikowy makowiec

      Usuń
  8. Czy do gotowej masy makowej dodajemy proszek do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  9. Mój ulubiony sernik. Na święta obowiązkowy

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie za duzo tej masy serowej na ten mak .Boje sie ze mi wyplynie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od wymiaru blachy, jeżeli ma 28 cm to nie wpłynie - ja w takiej robiłam i było ok

      Usuń
  11. Witam jakiej szklanki pani użyła chodzi mi o. Pojemność

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję za odpowiedź pystepuje do pracy mam nadzieję że wszystkie się uda

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy w przypadku użycia gotowej masy makowej z puszki, dodaje wszystkie podane składniki z pominięciem tylko miodu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotową masę makową dodajemy do utartego masła z żółtkami i dalej postępujemy według przepisu 🙂

      Usuń
  14. Witam . Czy mak lepiej zamoczyć w mleku czy w wodzie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :)
      W tym przypadku lepiej jest moczyć w wodzie, gdyż odstawiamy mak na 12 godz. i jest ryzyko, że mleko może skwaśnieć

      Usuń
  15. Trzeba zalewać wrzątkiem ? I w jakim celu się to robi :) ewentualnie czy można skrócić czas moczenia z 12h na np. 6h?
    Pozdrawiam serdecznie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mak parzy się by nie był gorzki i nie zepsuł smaku Ciasta. Ja zawsze zalewam wrzątkiem. Ostatecznie można skrócić czas moczenia (podobnie jak przy fasoli), ale im dłużej tym lepiej ;)

      Usuń
  16. A przy maku już kupionym i mielonym czas moczenia jest taki sam ?

    OdpowiedzUsuń
  17. gotowej masy makowej trzeba dać tyle co jest podane w przepisie tj.200g ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 200 g to masa suchego maku, a gotowej masy makowej dajemy około 500 g

      Usuń
  18. Kupilam 200g maku mielonego. Czy musze go namaczac jak w przepisie czy juz tylko dodac reszte skladnikow. Nigdy nie pieklam nic z makiem proszę o rade.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mak mielony też namaczamy, omijamy tylko etap mielenia, a resztę robimy jak w przepisie

      Usuń
  19. Witam. Mam pytanie pomyliłam się o dodałam więcej maku mielonego 200g + szklanka 250 ml maku. Czy przepis wyjdzie czy od nowa użyć maku? Proszę o radę bo jestem zielona w ciastach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Wyjdzie, tylko proszę dać jedno jajko więcej i zamiast 120 g masła to 150 g

      Usuń
  20. Dzień dobry - czy masa makowa ma być całkowicie upieczona - do tzw suchego patyczka przed dodaniem masy serowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, nie, masa makowa nie musimy być całkowicie upieczona, tylko ją podpiekamy

      Usuń
    2. Witam, a czy masa makowa ma być lekko płynna czy taka podpieczona ?

      Usuń
    3. Podpieczona, ale nadal nie będzie mokra

      Usuń
  21. Bardzo dziękuję - pracuję nad pychotką :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam, robię z podwójnej porcji. Drugi raz warzy mi się masło podczas dodawania piany. Co jest nie tak???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam przez święta miałam taki młyn w domu, że nawet nie miałam czasu zaglądnąć na bloga.
      Pianę dodajemy na końcu, już do wszystkich składników i musimy mieć ona taką temperaturę jak pozostaje składniki. Jeżeli masło waży się po dodaniu żółtek to mogą one być zbyt zimne - jajka powinny mieć temperaturę pokojową, nie mogą być prosto z lodówki.
      Można to uratować stawiając miskę nad garnkiem z gotującą się wodą i miksować na parze.

      Usuń
  23. Robiłam na święta, cudo! Smak i wygląd nieziemskie, dziękuję za pyszny przepis.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny