Uniwersalny sos kurkowy

Najlepszy sos kurkowy przygotowany z dodatkiem masła oraz śmietanki kremówki. Wychodzi bardzo kremowy i aksamitny, o intensywnym smaku kurkowym. Składa się z kilku podstawowych składników i jest bardzo prosty oraz szybki w wykonaniu. Najdłużej schodzi z oczyszczaniem kurek, a sam sos zrobimy w 15 minut! Jest na tyle uniwersalny, że pasuje zarówno do mięs, ryb, jak i dań wegetariańskich, np. makaronu, kopytek, czy placków ziemniaczanych.
W sezonie letnim to u mnie obowiązkowe danie!
Zapraszam też na zupę krem z kurek ⇒ KREM KURKOWY


Składniki:
  • 200-250 g kurek
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju/oliwy
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 3-4 łyżki bulionu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki (opcjonalnie)



Wykonanie:

Kurki oczyszczamy najlepiej za pomocą szczoteczki, myjemy i osuszamy. 


Większe kurki kroimy na mniejsze kawałki, a małe pozostawiamy w całości.

Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. 
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy masło. Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy do zeszklenia.


Następnie wrzucamy kurki. 


Kurki smażymy przez około 5-8 minut. Następnie dodajemy bulion, a po około 2-3 minutach wlewamy śmietankę. 


Trzymamy na ogniu, jeszcze 1-2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. 
Na końcu przyprawiamy pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny.
Przed podaniem opcjonalnie możemy posypać posiekaną natką pietruszki.







Komentarze

  1. Mmm wypróbują jak tylko zdobędę kurki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie dzisiaj była jajecznica z kurkami, ale sosik pychotka :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny