Uniwersalny sos kurkowy
Najlepszy sos kurkowy przygotowany z dodatkiem masła oraz śmietanki kremówki. Wychodzi bardzo kremowy i aksamitny, o intensywnym smaku kurkowym. Składa się z kilku podstawowych składników i jest bardzo prosty oraz szybki w wykonaniu. Najdłużej schodzi z oczyszczaniem kurek, a sam sos zrobimy w 15 minut! Jest na tyle uniwersalny, że pasuje zarówno do mięs, ryb, jak i dań wegetariańskich, np. makaronu, kopytek, czy placków ziemniaczanych.
W sezonie letnim to u mnie obowiązkowe danie!
Zapraszam też na inne dania z kurkami w roli głównej ⇒ DANIA Z KURKAMI
- 200-250 g kurek
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju/oliwy
- 100 ml śmietanki 30%
- 3-4 łyżki bulionu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- natka pietruszki (opcjonalnie)
Wykonanie:
Większe kurki kroimy na mniejsze kawałki, a małe pozostawiamy w całości.
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy masło. Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy do zeszklenia.
Następnie wrzucamy kurki.
Kurki smażymy przez około 5-8 minut. Następnie dodajemy bulion, a po około 2-3 minutach wlewamy śmietankę.
Trzymamy na ogniu, jeszcze 1-2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.
Na końcu przyprawiamy pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny.
Przed podaniem opcjonalnie możemy posypać posiekaną natką pietruszki.
Mmm wypróbują jak tylko zdobędę kurki :D
OdpowiedzUsuńU mnie dzisiaj była jajecznica z kurkami, ale sosik pychotka :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi smakowało! Wysyłam link znajomym, żeby też przetestowali :P dzięki za przepis, masz talent!
OdpowiedzUsuńSuper sosik, wygląda obłędnie. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSosik pyszny. Próbowałam już kilka razy. Zawsze pięknie wychodzi. Dziękuję!
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Gratuluję pomysłowości!
OdpowiedzUsuń