Dania z kurkami - 3 przepisy (recenzja robota planetarnego GÖTZE & JENSEN SB600K)

Sezon na kurki w pełni, więc warto z niego skorzystać. Kurki należą do jednych z najbardziej aromatycznych i najsmaczniejszych grzybów, a dania z nimi w roli głównej smakują wybornie. Wachlarz potraw, które można przygotować z tymi grzybami jest naprawdę spory i jest w czym wybierać. Najbardziej popularne dania to jajecznica z kurkami, zupa krem oraz sos śmietanowy do makaronu lub ryżu. Jednak kurki świetnie się też sprawdzą jako farsz do pierogów lub naleśników oraz jako dodatek do pizzy, tarty, czy mięs faszerowanych.

Jeśli szukacie pomysłu na dania z kurkami to dobrze trafiliście! Mam dla Was trzy proste i smaczne propozycje:
1) Pizza blanca z sosem czosnkowym, kurkami, ziemniakami oraz dużą ilością mozzarelli
2) Placki po chłopsku (placki ziemniaczane z mięsem mielonym) z aromatycznym sosem kurkowym na bazie śmietanki kremówki
3) Zupa krem z kurek o kremowej konsystencji i intensywnym smaku - najlepszy przepis!

3 przepisy na dania z kurkami


Od niedawna jestem posiadaczką nowego sprzętu - jest to robot wieloczynnościowy Götze & Jensen SB600K, który bardzo ułatwia mi pracę w kuchni. Robot łączy w sobie funkcję dobrego miksera planetarnego, maszynki do mielenia mięsa oraz blendera kielichowego. Aż trzy sprzęty w jednym!

Robot planetarny GÖTZE & JENSEN SB600K


Zalety robota planetarnego Götze & Jensen SB600K:
  • wiele funkcji w jednym robocie - miksowanie, ubijanie, wyrabianie ciasta, blendowanie, mielenie  mięsa
  • duża misa o pojemności 4,2 l wykonana ze stali nierdzewnej z pokrywką
  • zestaw mieszadeł: mieszadło płaskie, hak do zagniatania i trzepaczkę do ubijania
  • maszynka do mielenia z dwoma sitami oraz akcesoriami do napełniania kiełbas
  • szklany blender kielichowy o pojemności 1,5 l
  • wytrzymały silnik o mocy 1000 W
  • 10-stopniowa regulacja, która zapewnia precyzję zarówno przy wyrabianiu ciężkich mas, jak i podczas ubijania tych delikatnych
  • obudowa wykonana z metalu, która sprawia, że robot jest odporny na uszkodzenia
  • instrukcja w języku polskim

Robot wieloczynnościowy GÖTZE & JENSEN SB600K

Robot planetarny GÖTZE & JENSEN SB600K

Robot wielofunkcyjny GÖTZE & JENSEN SB600K


Robot planetarny Götze & Jensen SB600K naprawdę świetnie sprawdza się w kuchni, a praca z nim to czysta przyjemność. Jest bardzo prosty i intuicyjny w użytkowaniu, a zamontowanie maszynki do mielenie mięsa czy blendera kielichowego zajmuje dosłownie chwilę i na pewno nikomu nie sprawi to problemu. Wszystkie komponenty są wykonane z jakościowej stali nierdzewnej, są wytrzymałe i można je myć w zmywarce. Poza tym posiada elegancki, nowoczesny design i ładnie prezentuje się w kuchni.

Jeśli zastanawiacie się nad kupnem robota planetarnego, to warto rozważyć taki robot wieloczynnościowy. Dla mnie jest to bardzo funkcjonalne rozwiązanie, gdyż nie trzeba kupować oddzielnie miksera, maszynki do mielenia oraz blendera, a czasami sam mikser w kuchni nie wystarcza. Dodatkowo taki sprzęt wielofunkcyjny zajmuje mniej miejsca niż trzy osobne urządzenia, a jest to szczególnie istotne, gdy posiada się małą kuchnię.

Powiem Wam szczerze, że do tej pory wszystko robiłam ręcznie, tzn. miałam ręczny mikser oraz blender, a ciasto wyrabiałam rękami i nie sądziłam, że taki robot jest mi potrzebny. Jednak odkąd pojawił się w mojej kuchni już sobie nie wyobrażam pracy bez niego. Dzięki niemu oszczędzam czas, gdyż pełni on funkcję "trzeciej ręki" i wyręcza mnie w niektórych czynnościach.

Robot planetarny GÖTZE & JENSEN

Blender kielichowy - robot planetarny GÖTZE & JENSEN SB600K

Maszynka do mielenia mięsa - robot planetarny GÖTZE & JENSEN SB600K









PRZEPISY


1) Pizza biała z kurkami i ziemniakami

Pizza blanca to pizza biała bez sosu pomidorowego. Przygotowana na cienkim i chrupiącym spodzie, z sosem czosnkowym na śmietanie oraz pysznymi dodatkami - cienkimi plasterkami ziemniaków, smażonymi kurkami, piórkami cebuli oraz dużą ilością ciągnącego się sera mozzarella. Jest genialna w smaku. Pizza inna niż wszystkie!

P.S. Podczas przygotowania ciasta na pizzę, pracę ułatwił mi robot planetarny Götze & Jensen SB600K, który posiada specjalny hak do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misie, włączyć robota i czekać, aż powstanie odpowiednie, elastyczne ciasto. Bez wysiłku, bez wyrabiania ręcznego!

Pizza biała z ziemniakami i kurkami


Składniki:

Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 150 ml ciepłej wody
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki:
  • 1 ziemniak
  • ok. 100 g kurek
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 125 g mozzarelli mini (kulki)
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka masła klarowanego
Sos:
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Ciasto: 
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min, aż zacznie się pienić. 

Zaczyn drożdżowy

Następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenną, sól oraz oliwę z oliwek. Wyrabiamy ciasto (ręcznie lub za pomocą robota planetarnego), aż będzie elastyczne.

Ciasto drożdżowe na pizzę

Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 min., aż urośnie.

Ciasto na pizzę


Dodatki: 
Ziemniaka obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce mandolinie na cienkie plasterki. Osuszamy na ręczniku papierowym.
Kurki oczyszczamy najlepiej za pomocą szczoteczki, myjemy i osuszamy. Większe kurki kroimy na mniejsze kawałki, a małe pozostawiamy w całości. Następnie podsmażamy na maśle klarowanym przez około 7-8 min.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Kulki mini mozzarelli odsączamy z zalewy.

Sos: 
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do śmietany. Przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą i całość mieszamy.

Pizza: 
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy ciasto sosem i posypujemy tartą mozzarellą. 

Pizza biała

Następnie układamy plasterki ziemniaków, piórka cebuli oraz podsmażone kurki, a pomiędzy składnikami umieszczamy kulki mini mozzarelli. 

Przepis na pizzę blanca

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 15-18 min.
Podajemy na ciepło.

Pizza blanca z ziemniakami i kurkami

Pizza biała z kurkami

Pizza blanca z kurkami



2) Placki po chłopsku z sosem kurkowym

Kremowy i aromatyczny sos kurkowy podany w towarzystwie placków po chłopsku. Danie dość szybkie i proste w przygotowaniu, a smakuje znakomicie. Główną rolę odgrywa sos kurkowy, który nadaje tu całego smaku oraz aromatu. Przygotowany został na maśle i zabielony śmietanką kremówką, dzięki temu jest niesamowicie kremowy i ma doskonały smak.
Placki po chłopsku to placki ziemniaczane z dodatkiem mięsa mielonego, w tym przypadku mielonego fileta z kurczaka oraz cebuli. Są pyszne i treściwe, a podane z sosem kurkowym smakują jeszcze lepiej!
Danie może wydawać się dość pracochłonna, ale to mylne, gdyż całość nie zajęła mi dłużej niż 45 minut.

P.S. Filety z kurczaka zmieliłam dzięki maszynce do mielenia mięsa, która jest w zestawie z robotem planetarnym Götze & Jensen SB600K - bardzo wygodne rozwiązanie, gdyż wystarczy jeden sprzęt kuchenny zamiast dwóch, a wymiana osprzętu jest naprawdę prosta i zajmuje małą chwilę.

Placki po chłopsku z sosem kurkowym


Składniki:

Placki:
  • 1 kg ziemniaków
  • ok. 400 g fileta z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Sos:
  • 200-250 g kurek
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka oleju/oliwy
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 3-4 łyżki bulionu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Placki:
Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z niepotrzebnych części. Kroimy na mniejsze kawałki  i mielimy przy użyciu maszynki do mielenia mięsa.

Maszynka do mielenia mięsa Gotze&Jensen

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

Placki ziemniaczne po chłopsku z mięsem

Starte ziemniaki odsączamy na sitku. 
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. 

Do miski wrzucamy starce ziemniaki, cebulę, zmielone mięso i dodajemy jajko, sól oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. 

Placki ziemniaczane z kurczakiem mielonym

Na patelni rozgrzewamy olej i na rozgrzany olej wykładamy cienko masę ziemniaczaną, formując placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor, na średnim ogniu, co jakiś czas odwracając na drugą stronę. 

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym

Po usmażeniu placki układamy na ręczniku papierowym by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Sos:
Kurki oczyszczamy najlepiej za pomocą szczoteczki, myjemy i osuszamy.
Większe kurki kroimy na mniejsze kawałki, a małe pozostawiamy w całości.

Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy masło. Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy do zeszklenia. Następnie wrzucamy kurki.

Przepis na sos z kurek

Kurki smażymy przez około 5-8 minut. Następnie dodajemy bulion, a po około 2-3 minutach wlewamy śmietankę. 

Sos kurkowy

Trzymamy na ogniu, jeszcze 1-2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.
Na końcu przyprawiamy pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny.

Usmażone placki po chłopsku podajemy z sosem kurkowym.

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym podane z sosem kurkowym

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym i sos kurkowy



3) Zupa krem z kurek

Aksamitna i kremowa zupa, o intensywnym kurkowym smaku. Najlepsza jaką jadłam! Składa się z kilku podstawowych składników i jest bardzo prosta oraz szybka w wykonaniu - maksymalnie 30 minut i gotowa. W sezonie letnim to obowiązkowa pozycja w moim menu.
Zazwyczaj podaję ją z grzankami, ale tym razem zamieniłam je na paluszki grissini z rozmarynem i to był strzał w dziesiątkę.

P.S. Idealnie gładką konsystencję zupy otrzymałam blendując ją w blenderze kielichowym, który jest dołączony do robota planetarnego Götze & Jensen SB600K. Robot posiada 10-stopniową regulację, dzięki temu doskonale zblenduje każdą zupę i nie tylko. Dla mnie jest to bardzo funkcjonalne rozwiązanie, gdyż posiadając takiego robota planetarnego, nie muszę kupować dodatkowo blendera kielichowego. 

Krem z kurek


Składniki:
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 ziemniaki
  • 200-250 g kurek
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • grzanki/paluszki grissini


Wykonanie:

Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. 
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Kurki oczyszczamy najlepiej za pomocą szczoteczki, myjemy i osuszamy. Większe kurki kroimy na mniejsze kawałki, a małe pozostawiamy w całości.

W garnku rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy kurki. 

Przepis na krem z kurek

Smażymy około 4-5 min., a następnie dodajemy ziemniaki. 

Przepis na zupę kurkową

Smażymy jeszcze przez 2 min. i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.

Zestawiamy z ognia, lekko studzimy, przelewamy do misy blendera. 

Szklany blender kielichowy Gotze&Jensen

Blendujemy na gładki krem. 

Blender kielichowy Gotze&Jensen

Na końcu dodajemy śmietankę oraz sok z cytryny i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Zagotowujemy.
Zupę możemy podać z grzankami lub paluszkami grissini.

Zupa krem z kurek

Krem kurkowy

Kremowa zupa kurkowa



Komentarze

  1. Oj ciekawe te przepisy. Chętnie spróbuję każdej potrawy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny