sobota, lipca 29, 2017

CYTRYNÓWKA

Nalewka cytrynowa na miodzie to dzieło mojego męża. W naszym domu to on jest od alkoholi 😉
Przepis dostał od swojego kolegi z pracy i naprawdę jest godny polecenia. Nalewka ta mimo, że jest mocnym alkoholem, to tego nie czuć. Moc spirytusu ukryta jest pod subtelnym smakiem cytrynowo-miodowym. Trzeba będzie zrobić powtórkę bo zniknęła bardzo szybko 😉 U nas na imprezie była numerem 1! 


Składniki:
  • 8 cytryn
  • 500 g miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 l spirytusu
  • 1 l wody
Wykonanie: 

Cytryny myjemy w ciepłej wodzie, przekrawamy na pół, wrzucamy do dużego słoika i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na 48 godz. Po tym czasie, wyciągamy cytryny ze spirytusu i wyciskamy z nich sok. Wyciśnięty sok wlewamy do spirytusu.
Zagotowujemy litr wody i studzimy ją do temp. nie większej niż 60 stopni. W wodzie rozpuszczamy cukier oraz miód i mieszamy ze spirytusem. Na końcu przelewamy przez sitko i rozlewamy do butelek. Najlepsza jest schłodzona, po 2-3 tyg.












24 komentarze:

  1. oooooooo Pani! Jutro chyba mojego narzeczonego do tej fuchy wezmę, a co! Niech chłopy robią, a baby piją! hahahah :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne! Niech robią :D U mnie będzie powtórka bo już źródełko wyczerpane po weekendzie haha :P

      Usuń
  2. Następnym razem wpadam do Was na degustacje trunku ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi byc pychotka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, piękny słoneczny kolor bardzo kuszący :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię dość podobnie cytrynówkę. Jest idealna na zimowe wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdzie trzymać prze 48h lodówka czy tempetratura pokojowa. Podobne pytanie do następnych 2-3 tygodni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W obu przypadkach trzymamy w temp. pokojowej. Schładzamy przed podaniem 😊

      Usuń
  7. To jedna z moich ulubionych nalewek 😃

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy mozna taka pyszna cytrynowke zrobic na bazie wodki,a nie spirytusu???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, tylko wtedy musimy użyć dwa razy więcej wódki czyli aż 2 litry na ten przepis. A jak z litra wódki to wszystkie składniki podzielić również na pół :)

      Usuń
  9. Ta nalewka jest naprawdę imponująca!! Warto spróbować!..
    I może być bardzo smaczne w każdej porze roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! To prawda, dobrze smakuje o każdej porze ;)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger