sobota, lipca 29, 2017

CYTRYN脫WKA

Nalewka cytrynowa na miodzie to dzie艂o mojego m臋偶a. W naszym domu to on jest od alkoholi 馃槈
Przepis dosta艂 od swojego kolegi z pracy i naprawd臋 jest godny polecenia. Nalewka ta mimo, 偶e jest mocnym alkoholem, to tego nie czu膰. Moc spirytusu ukryta jest pod subtelnym smakiem cytrynowo-miodowym. Trzeba b臋dzie zrobi膰 powt贸rk臋 bo znikn臋艂a bardzo szybko 馃槈 U nas na imprezie by艂a numerem 1! 


Sk艂adniki:
  • 8 cytryn
  • 500 g miodu wielokwiatowego
  • 1 艂y偶ka cukru
  • 1 l spirytusu
  • 1 l wody
Wykonanie: 

Cytryny myjemy w ciep艂ej wodzie, przekrawamy na p贸艂, wrzucamy do du偶ego s艂oika i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na 48 godz. Po tym czasie, wyci膮gamy cytryny ze spirytusu i wyciskamy z nich sok. Wyci艣ni臋ty sok wlewamy do spirytusu.
Zagotowujemy litr wody i studzimy j膮 do temp. nie wi臋kszej ni偶 60 stopni. W wodzie rozpuszczamy cukier oraz mi贸d i mieszamy ze spirytusem. Na ko艅cu przelewamy przez sitko i rozlewamy do butelek. Najlepsza jest sch艂odzona, po 2-3 tyg.












20 komentarzy:

  1. oooooooo Pani! Jutro chyba mojego narzeczonego do tej fuchy wezm臋, a co! Niech ch艂opy robi膮, a baby pij膮! hahahah :D

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Jasne! Niech robi膮 :D U mnie b臋dzie powt贸rka bo ju偶 藕r贸de艂ko wyczerpane po weekendzie haha :P

      Usu艅
  2. Nast臋pnym razem wpadam do Was na degustacje trunku ;)

    OdpowiedzUsu艅
  3. Musi byc pychotka :-)

    OdpowiedzUsu艅
  4. Super, pi臋kny s艂oneczny kolor bardzo kusz膮cy :)

    OdpowiedzUsu艅
  5. Robi臋 do艣膰 podobnie cytryn贸wk臋. Jest idealna na zimowe wieczory :)

    OdpowiedzUsu艅
  6. Gdzie trzyma膰 prze 48h lod贸wka czy tempetratura pokojowa. Podobne pytanie do nast臋pnych 2-3 tygodni.

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. W obu przypadkach trzymamy w temp. pokojowej. Sch艂adzamy przed podaniem 馃槉

      Usu艅
  7. To jedna z moich ulubionych nalewek 馃槂

    OdpowiedzUsu艅
  8. A czy mozna taka pyszna cytrynowke zrobic na bazie wodki,a nie spirytusu???

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Jasne, tylko wtedy musimy u偶y膰 dwa razy wi臋cej w贸dki czyli a偶 2 litry na ten przepis. A jak z litra w贸dki to wszystkie sk艂adniki podzieli膰 r贸wnie偶 na p贸艂 :)

      Usu艅

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger