Sernik gotowany z jabłkami i kajmakiem

Sernik na wypasie w jesiennym klimacie - z jabłkami, kajmakiem i orzechami. Jest to sernik gotowany w garnku, a nie pieczony w piekarniku. 

Sernik przygotowany na biszkopcie z gotowaną masą serową z dodatkiem soku jabłkowego. Pod masą serową znajdziemy kawałki jabłek smażonych na maśle, a na masie serowej - kremowy mus jabłkowy przygotowany na bitej śmietanie. Wierzch ciasta to polewa ze słodkiego kajmaku oraz posiekane orzechy włoskie. Całość smakuje rewelacyjnie!

Ciasto jest kremowe, delikatne, o mocno jabłkowym akcencie. Do tego delikatny i miękki biszkopt, a całość dopełnia kajmak, który dodaje nuty słodyczy oraz chrupiące orzeszki. Ciasto dość pracochłonne, ale niebanalne i pyszne w smaku!


Jabłkowy sernik gotowany z kajmakiem


Składniki:

Biszkopt: 
  • 3 jajka 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
Mus jabłkowy: 
  • ok. 600-700 g jabłek 
  • 1/2 cytryny 
  • 150 ml śmietanki 30% 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 3 łyżeczki żelatyny
Masa serowa: 
  • ok. 300 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka) 
  • 2 jajka 
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią 
  • 1 budyń waniliowy (40 g) 
  • 80 g masła 
  • 1/4 szklanki soku jabłkowego 
Dodatkowo: 
  • 2 duże jabłka 
  • 1 łyżka masła 
  • 3-4 łyżki kajmaku 
  • duża garść orzechów włoskich
  • sok jabłkowy (do nasączenia biszkoptu)



Już w sprzedaży!
Moja pierwsza książka kulinarna

Książka kulinarna Kuchnia MagdaLeny



Wykonanie:

Biszkopt: 
Mąkę pszenna mieszamy z proszkiem do pieczenia. 
Żółtka oddzielamy od białek. 

Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do białek dodajemy stopniowo cukier, a następnie rozbełtane żółtka, cały czas miksując. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą tak, aby nie pozostały grudki. 

Gotową masę wylewamy na dno tortownicy (średnica 18 cm), wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-18 min. aż będzie złocistobrązowy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Studzimy. 

Wystudzony biszkopt nasączamy sokiem jabłkowym lub wodą z sokiem z cytryny. 


Masa serowa: 
Twaróg umieszczamy w garnku i wbijamy do niego jajka. Mieszamy, a następnie dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz cukier i cukier z wanilią. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników - nie zagotowujemy. 

Budyń rozprowadzamy w soku jabłkowym, a następnie wlewamy do gorącej masy serowej. Mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje (trochę to potrwa) - masa musi mieć konsystencję gęstego budyniu. W tym przypadku masę musimy zagotować, aż zacznie bąblować. Studzimy. 

Jabłka (2 szt.) obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. 
Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy jabłka. Smażymy przez kilka minut, aż lekko zmiękną.

Jabłka wykładamy na biszkopt, a następnie wystudzoną i gęstą masę serową. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na około 2 godz. 


Mus jabłkowy:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, sok z cytryny, 50 ml wody i gotujemy, aż jabłka rozmiękną. 
Następnie zdejmujemy z ognia i blendujemy na idealnie gładki mus. 

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku i powoli dodajemy do gorącego musu jabłkowego, cały czas mieszając. Studzimy. 

Zimną śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywną masę. Następnie dodajemy do zimnego, lekko tężejącego musu jabłkowego i mieszamy łyżką. 

Mus wykładamy na masę serową. Wkładamy do lodówki do momentu całkowitego stężenia. 
Na wierzchu ciasta rozsmarowujemy kajmak i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. 
Przechowujemy w lodówce.


Sernik gotowany z jabłkami, kajmakiem i orzechami

Jesienny sernik z jabłkami i kajmakiem

Sernik z jabłkami i kajmakiem

Sernik gotowany na biszkopcie z jabłkami i kajmakiem


Komentarze

  1. Wow co za przepis! Coś w sam raz dla mnie, jestem miłośnikiem serników, a takiego jeszcze nie jadłam :D Będzie okazja, żeby przetestować mój nowy robot planetarny Ariete do zrobienia biszkopta, super

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny