Cytrynówka

Nalewka cytrynowa na miodzie to dzieło mojego męża. W naszym domu to on jest od alkoholi 😉
Przepis dostał od swojego kolegi z pracy i naprawdę jest godny polecenia. Nalewka ta mimo, że jest mocnym alkoholem, to tego nie czuć. Moc spirytusu ukryta jest pod subtelnym smakiem cytrynowo-miodowym. Trzeba będzie zrobić powtórkę bo zniknęła bardzo szybko 😉 U nas na imprezie była numerem 1! 


Składniki:
  • 8 cytryn
  • 500 g miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 l spirytusu
  • 1 l wody
Wykonanie: 

Cytryny myjemy w ciepłej wodzie, przekrawamy na pół, wrzucamy do dużego słoika i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na 48 godz. Po tym czasie, wyciągamy cytryny ze spirytusu i wyciskamy z nich sok. Wyciśnięty sok wlewamy do spirytusu.
Zagotowujemy litr wody i studzimy ją do temp. nie większej niż 40 stopni. W wodzie rozpuszczamy cukier oraz miód i mieszamy ze spirytusem. Na końcu przelewamy przez sitko i rozlewamy do butelek. Najlepsza jest schłodzona, po 2-3 tyg.












Komentarze

  1. oooooooo Pani! Jutro chyba mojego narzeczonego do tej fuchy wezmę, a co! Niech chłopy robią, a baby piją! hahahah :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne! Niech robią :D U mnie będzie powtórka bo już źródełko wyczerpane po weekendzie haha :P

      Usuń
  2. Następnym razem wpadam do Was na degustacje trunku ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi byc pychotka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, piękny słoneczny kolor bardzo kuszący :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię dość podobnie cytrynówkę. Jest idealna na zimowe wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdzie trzymać prze 48h lodówka czy tempetratura pokojowa. Podobne pytanie do następnych 2-3 tygodni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W obu przypadkach trzymamy w temp. pokojowej. Schładzamy przed podaniem 😊

      Usuń
  7. Akurat alkohol to nie dla nas :D

    OdpowiedzUsuń
  8. To jedna z moich ulubionych nalewek 😃

    OdpowiedzUsuń
  9. A czy mozna taka pyszna cytrynowke zrobic na bazie wodki,a nie spirytusu???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, tylko wtedy musimy użyć dwa razy więcej wódki czyli aż 2 litry na ten przepis. A jak z litra wódki to wszystkie składniki podzielić również na pół :)

      Usuń
  10. Mniam! Cytrynowa przyjemność <3 :DDD

    OdpowiedzUsuń
  11. Ta nalewka jest naprawdę imponująca!! Warto spróbować!..
    I może być bardzo smaczne w każdej porze roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! To prawda, dobrze smakuje o każdej porze ;)

      Usuń
  12. ile to jest 500 g miodu ? bo 500 ml to wiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest pół dużego słoika - na słoiku z miodem jest podana przeważnie ilość w gramach/kilogramach

      Usuń
  13. Robimy rownierz i podobnie 0,5 litra spirytusu, 0,5 miodui 0,5 litra soku z cytryny ,wymieszac i najlepiej zostawic na przynajmiej miesiac a potem schlodzona do sledzika :)

    OdpowiedzUsuń
  14. zrobiłem tak : pół litra spirytusu pół litra wódki, takim roztworem zalałem cztery cytryny, następnie postało dłużej niż 48 h, po tym czasie rozpuściłem jakieś 350 gr miodu w 250 ml wody o temperaturze 50 'C wycisnąłem sok z cytryn i dodałem do spirytusowódki ;) dodałem rozpuszczony miód i teraz stoi i się przegryza, raz po raz wstrząsam ;) czy coś z tego wyjdzie ? bo pokombinowałem jak widać z tym przepisem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie coś wyjdzie, tylko może mieć dużą moc ;) Będzie na pewno miało więcej %%%

      Usuń
  15. Ja cytrynówkę robię nieco inaczej - nie mniej - każda jest przepyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne! Są różne przepisy, ale każda cytrynówka pyszna :D

      Usuń
  16. Świetny przepis, muszę wypróbować, może będzie lepsza od tej, którą robiłam do dziś. Różnica jest taka, że moją można pić już drugiego dnia po przelaniu do butelek:)Podaję mój przepis:CYTRYNÓWKA"

    1. 12 ładnych, dużych cytryn (ja czasem kupuje do tego jeszcze 2 limonki);
    2. 1,5 szkl. cukru ( ja dodaje troche mniej);
    3. 1 litr spirytusu (najdroższy składnik niestety).
    4. 1 litr wody

    A teraz - jak to się robi:

    1. cytryny przekrawamy w poprzek na polowki
    2. wkładamy do jakiegoś dużego garnka lub misy (najlepiej, żeby była jedna warstwa, ale to mało realne);
    3.zalewamy te cytryny litrem spirytusu na 24 godz. szczelnie przykrywamy.;
    4. W międzyczasie zagotowujemy wodę z cukrem i odstawiamy, niech stygnie;
    5. następnie (i to jest najbardziej pracochłonne) wyciskamy te cytryny ze spirytusem;
    6. wyciśnięty miąsz zalewamy woda z cukrem i odstawiamy na 24 godz;
    7. łupiny z wyciśniętych cytryn możemy jeszcze zalać litrem przegotowanej wody na 24 godz. (robi sie z tego b. lekki drink, mozna tez to pozniej dolac to do nalewki, ale bedzie slabsza);
    8. po następnych 24 godz., to co uzyskaliśmy w poz. „6” przecedzamy i zlewamy do butelek.
    Powinno się to przefiltrować przelewając (np. przy pomocy lejka wyłożonego gazą) do butelek, będzie bardziej klarowna.


    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny