Jogurtowe racuchy z jabłkami

Małe racuszki z jabłkami przygotowane na jogurcie naturalnym, bez drożdży. Szybki, tani i prosty przepis. Wystarczy tylko wszystkie składniki wymieszać łyżką lub trzepaczką i ciasto gotowe do smażenia. Bez miksera, bez wyrabiania i wyrastania ciasta. 

Takie placuszki z jabłkami są pyszne - wychodzą mięciutkie i puszyste. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, kolację lub podwieczorek. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i zimno.

Racuchy to przysmak mojego dzieciństwa. Uwielbiałam, gdy mama robiła je na obiad, bo smakują jak deser...a jakie dziecko nie lubi deseru na obiad 😉 


Racuchy z jabłkami


Składniki:
  •  1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 jabłka
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je. Następnie dodajemy jogurt naturalny, proszek do pieczenia, cukier z wanilią oraz mąkę i ubijamy trzepaczką, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. 
Odstawiamy na około 10-15 min.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do ciasta i mieszamy dokładnie łyżką. 

Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy do łyżce ciasta, formując małe, okrągłe racuszki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Wykładamy na ręczniki papierowe, by wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Racuchy posypujemy po wierzchu cukrem puderm.


Rada:
Ja do ciasta nie dodaję cukru, wystarczy jak posypię racuchy po wierzchu cukrem pudrem. Jeśli wolicie słodsze placuszki to dodatkowo do ciasta dodajemy 1 łyżkę cukru pudru.

Racuszki z jabłkami

Jogurtowe racuszki z jabłkami

Racuchy z jabłkami na jogurcie

Racuszki z jabłkami na jogurcie

Placki z jabłkami

Jogurtowe placuszki z jabłkami



Komentarze

  1. CZasy dzieciństwa to piekna sprawa.Też mama mi robiła racuchy. Teraz robię sobie je sama. Pychota o Ciebie Magda :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. O, moje ulubione racuchy :) I jak ich nie lubić ;) Bardzo uwielbiam racuchy, a w szczególności naleśniki z jabłkami. Ja też tak robię racuchy w ten sam sposób :)
    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, racuchów nie da się nie lubić ;) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Już czuję ich zapach! Uwielbiam racuchy, szczególnie z jabłkami. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj dawno nie jadłam. Chyba zrobie dzisiaj dla dziecka :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny