Sałatka gyros z czerwoną kapustą
Sałatka gyros to kultowa sałatka warstwowa w odmienionej wersji... z kapustą czerwoną zamiast pekińskiej. Oprócz czerwonej kapusty składa się z kurczaka smażonego w przyprawie kebab-gyros, świeżego oraz konserwowego ogórka, papryki, pora i kukurydzy. Podana jest z sosem majonezowym z dodatkiem pikatnego ketchupu i obowiązkowo przyprawiona przyprawą do gyrosa, która nadaje smak sałatce.
Jest równie rewelacyjna co wersja z kapustą pekińską, ale zdecydowanie bardziej chrupiąca. Gwarantowany hit na każdej imprezie - znika ze stołu jako pierwsza!
Chcę się czymś z Wami podzielić...
Od kilku lat bardzo dużo czasu spędzam w kuchni, eksperymentując i szukając nowych połączeń smakowych.
Jednak od pewnego czasu czuję brak weny i pewnego rodzaju wypalenie. Nie chce mi się w ogóle wchodzić do kuchni, a jak już wejdę i coś ugotuję to nie jestem z tego zadwolona, więc nawet nie robię zdjęć i nie publikuję tego na blogu.
Zaczęłam więc szukać nowych doznać i przeżyć kulinarnych, i wiecie na co wpadłam?
Na Kolację w Ciemności, którą można wykupić na stronie prezentmarzen.com
Taka kolacja to naprawdę ekscytująca przygoda kulinarna, która zapewnia niesamowite doznania smakowe, duże przeżycie emocjonalne oraz niezapomniane wrażenia. Odbywa się ona w specjalnej, wyciemnionej sali, a menu owiane jest tajemnicą.
Bez użycia wzroku wyostrza się smak, węch oraz słuch, co powoduje prawdziwą eksplozję doznań, pobudza wyobraźnię i zaostrza apetyt. Dzięki temu możemy otworzyć się na nowe smaki, a te wcześniej znane odkryją przed nami niedostrzegane na co dzień nuty smakowe.
To okazja, by skosztować wykwintnej kuchni w niecodziennej oprawie!Składniki:
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 świeży, długi ogórek
- 4-5 ogórków konserwowych
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 pora
- przyprawa kebab-gyros
- olej do smażenia
Sos:
Wykonanie:
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Dobrze przyprawiamy przyprawą kebab-gyros i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, aż mięso nie będzie surowe.
Kapustę myjemy, osuszamy i szatkujemy. Jeżeli chcemy, by kapusta była bardziej miękka, to posypujemy ją solą i odstawiamy na około godzinę. Następnie odciskamy z nadmiaru wody.
Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.
Pora kroimy w półplasterki, umieszczamy na sitku i parzymy wrzątkiem. Odsączamy.
Kapustę myjemy, osuszamy i szatkujemy. Jeżeli chcemy, by kapusta była bardziej miękka, to posypujemy ją solą i odstawiamy na około godzinę. Następnie odciskamy z nadmiaru wody.
Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.
Pora kroimy w półplasterki, umieszczamy na sitku i parzymy wrzątkiem. Odsączamy.
Ogórka świeżego obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Ogórki konserwowe również kroimy w kostkę.
Kukurydzę odsączamy na sitku.
Sos:
Ogórki konserwowe również kroimy w kostkę.
Kukurydzę odsączamy na sitku.
Sos:
Mieszamy majonez z ketchupem i dodajemy około 1 łyżeczki przyprawy kebab-gyros.
Sałatka:
Sałatka:
Składniki układamy w dużej salaterce warstwowo: połowę kapusty czerwonej - filety z kurczaka - por - ogórek świeży wymieszany z ogórkiem konserwowym - kukurydza - papryka
Ostatnią warstwę polewamy sosem.
Na samym wierzchu sałatki wykładamy drugą połowę kapusty czerwonej.
Ostatnią warstwę polewamy sosem.
Na samym wierzchu sałatki wykładamy drugą połowę kapusty czerwonej.
Uwielbiana sałatka. Z czerwoną nie próbowałam, ale bardzo chętnie. ;)
OdpowiedzUsuńGyros za mną już chodzi od kilku dni. Ten mnie ciekawi bardzo. Napewno zrobię
OdpowiedzUsuń