Sałatka gyros z czerwoną kapustą

Sałatka gyros to kultowa sałatka warstwowa w odmienionej wersji... z kapustą czerwoną zamiast pekińskiej.  Oprócz czerwonej kapusty składa się z kurczaka smażonego w przyprawie kebab-gyros, świeżego oraz konserwowego ogórka, papryki, pora i kukurydzy. Podana jest z sosem majonezowym z dodatkiem pikatnego ketchupu i obowiązkowo przyprawiona przyprawą do gyrosa, która nadaje smak sałatce. 

Jest równie rewelacyjna co wersja z kapustą pekińską, ale zdecydowanie bardziej chrupiąca. Gwarantowany hit na każdej imprezie - znika ze stołu jako pierwsza!

P.S. Więcej przepisów na pyszne sałatki w moim e-booku "Sałatki Na Każdą Okazję"- aż 35 przepisów!


Chcę się czymś z Wami podzielić...
Od kilku lat bardzo dużo czasu spędzam w kuchni, eksperymentując i szukając nowych połączeń smakowych. 
Jednak od pewnego czasu czuję brak weny i pewnego rodzaju wypalenie. Nie chce mi się w ogóle wchodzić do kuchni, a jak już wejdę i coś ugotuję to nie jestem z tego zadwolona, więc nawet nie robię zdjęć i nie publikuję tego na blogu. 

Zaczęłam więc szukać nowych doznać i przeżyć kulinarnych, i wiecie na co wpadłam?
Na Kolację w Ciemności, którą można wykupić na stronie prezentmarzen.com

Taka kolacja to naprawdę ekscytująca przygoda kulinarna, która zapewnia niesamowite doznania smakowe, duże przeżycie emocjonalne oraz niezapomniane wrażenia. Odbywa się ona w specjalnej, wyciemnionej sali, a menu owiane jest tajemnicą. 
Bez użycia wzroku wyostrza się smak, węch oraz słuch, co powoduje prawdziwą eksplozję doznań, pobudza wyobraźnię i zaostrza apetyt. Dzięki temu możemy otworzyć się na nowe smaki, a te wcześniej znane odkryją przed nami niedostrzegane na co dzień nuty smakowe.
To okazja, by skosztować wykwintnej kuchni w niecodziennej oprawie!

Sałatka kebab z czerwoną kapustą


Składniki:
  • 1/2 główki czerwonej kapusty 
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 świeży, długi ogórek
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 pora
  • przyprawa kebab-gyros
  • olej do smażenia
Sos:
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • przyprawa kebab-gyros






Wykonanie:

Przygotowanie składników:
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Dobrze przyprawiamy przyprawą kebab-gyros i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, aż mięso nie będzie surowe.
Kapustę myjemy, osuszamy i szatkujemy. Jeżeli chcemy, by kapusta była bardziej miękka, to posypujemy ją solą i odstawiamy na około godzinę. Następnie odciskamy z nadmiaru wody. 
Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.
Pora kroimy w półplasterki, umieszczamy na sitku i parzymy wrzątkiem. Odsączamy.
Ogórka świeżego obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Ogórki konserwowe również kroimy w kostkę.
Kukurydzę odsączamy na sitku.


Sos: 
Mieszamy majonez z ketchupem i dodajemy około 1 łyżeczki przyprawy kebab-gyros. 


Sałatka:
Składniki układamy w dużej salaterce warstwowo: połowę kapusty czerwonej - filety z kurczaka - por - ogórek świeży wymieszany z ogórkiem konserwowym - kukurydza - papryka
Ostatnią warstwę polewamy sosem.
Na samym wierzchu sałatki wykładamy drugą połowę kapusty czerwonej.


Sałatka gyrosowa z czerwoną kapustą

Sałatka kebab-gyros z czerwoną kapustą

Sałatka kebabowa z czerwoną kapustą

Warstwowa sałatka gyros z czerwoną kapustą

* Wpis powstał we współpracy ze sklepem prezentmarzen.com

Komentarze

  1. Uwielbiana sałatka. Z czerwoną nie próbowałam, ale bardzo chętnie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gyros za mną już chodzi od kilku dni. Ten mnie ciekawi bardzo. Napewno zrobię

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny