Roladki naleśnikowe po meksykańsku

Roladki z ciasta naleśnikowego z nadzieniem meksykańskim w stylu chili con carne, zapieczone w piekarniku pod mozzarellą. Nadzienie składa się z mielonej wołowiny oraz cebuli, świeżej papryki, czerwonej fasoli i kukurydzy, doprawione dodatkiem koncentratu pomidorowego. Całość dopełniają przyprawy (ważny jest tu kumin), dzięki którym potrawa zawdzięcza swój wyjątkowy smak oraz aromat. Mimo że zawinięte w zwykły naleśnik, to danie smakuje rewelacyjnie. Zwieńczeniem jest mozzarella, która po zapieczeniu staje się ciągnąca...  
Pyszny i prosty obiad dla całej rodziny!


Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki chili
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Dodatkowo:
  • 100 g tartej mozzarelli




Wykonanie:

Ciasto naleśnikowe:
Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. Następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy.
Ciasto odstawiamy na 15 min. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (średnica patelni około 26-27 cm). Po usmażeniu naleśników przykrywamy je drugim talerzem i odstawiamy na jakiś czas, aby zmiękły, wtedy będą łatwiej się składały.



Nadzienie:
Cebule i czosnek obieramy, czosnek drobno siekamy, a cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju, a następnie dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy pieprzem, solą, kuminem, papryką słodką i papryką chili. Smażymy, aż mięso się zrumieni.

Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.
Gdy mięso będzie przysmażone dodajemy pokrojone papryki i smażymy 7-8 minut. Następnie dodajemy odsączoną fasolkę czerwoną i kukurydzę. Gotujemy przez około 5-7 min.

Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ketchup i trzymamy na ogniu jeszcze przez około 5 min., co jakiś czas mieszając.
Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i papryką mieloną.



Roladki naleśnikowe:
Na ciepłych naleśnikach równomiernie rozsmarowujemy ciepłe nadzienie...


... i zwijamy w rulon.
Każdy rulon przecinamy na 3 równe części.


Gotowe małe roladki umieszczamy pionowo w naczyniu żaroodpornym, jedną koło drugiej.


Wierzch posypujemy tartą mozzarellą.


Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 min.
Podajemy na ciepło.








Komentarze

Publikowanie komentarza

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny