Ciasto serowo-kawowe z musem śliwkowym

Ciasto na biszkopcie, z masą serową i musem śliwkowym, ukryte pod warstwą masy kawowej...
Biszkopt z masą sernikową i warstwą musu śliwkowego został wykonany w mniejszej tortownicy, a następnie przeniesiony do tortownicy większej i zalany kremową masą kawową. Ciasto dość pracochłonne, ale za to pysznie smakuje i świetnie się prezentuje.
Masa serowa to sernik gotowany w garnku. Przygotowany został z prawdziwego sera twarogowego i wygląda oraz smakuje jak tradycyjny sernik pieczony. Poza tym, jest bardzo kremowy, delikatny i aksamitny w smaku.
Mus śliwkowy to gotowane śliwki świeże lub mrożone, a następnie zblendowane i połączone z żelatyną. Całość zwieńcza kawowa masa przygotowana na śmietance kremówce, która znajduje się nie tylko na wierzchu ciasta, ale przede wszystkim dookoła ciasta.
Ciasto nie jest przesłodzone i z wielką przyjemnością się po nie sięga. Delikatny biszkopt, do tego słodki i aksamitny sernik przełamany lekko kwaśnym musem śliwkowym, a dopełnieniem jest kremowa masa kawowa z wyczuwalną goryczką. Rewelacyjne połączenie!

Torcik serowo-kawowy z musem śliwkowym

Składniki:

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • ok. 300 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka)
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 budyń waniliowy (40 g)
  • 80 g masła
  • 1/4 szklanki mleka
Mus śliwkowy:
  • ok. 500 g śliwek (mogą być mrożone)
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
Masa kawowa:
  • 650 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki wody
  • 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 3-4 łyżki cukru pudru 
  • 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny



Wykonanie:

Biszkopt:
Mąkę pszenna mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie rozbełtane żółtka, cały czas miksując. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą tak, aby nie pozostały grudki.
Gotową masę wylewamy na dno tortownicy (średnica 18 cm), wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-18 min. aż będzie złocistobrązowy. S
prawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Studzimy.

Wystudzony biszkopt możemy nasączyć kawą, czarną herbatą lub wodą z sokiem z cytryny.


Masa serowa:
Twaróg umieszczamy w garnku i wbijamy do niego jajka. Mieszamy, a następnie dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz cukier i cukier z wanilią. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników - nie zagotowujemy.

Budyń rozpuszczamy w mleku, a następnie wlewamy do gorącej masy serowej. Mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje (trochę to potrwa) - masa musi mieć konsystencję gęstego budyniu. Studzimy.

Wystudzoną i gęstą masę serową wykładamy na zimny biszkopt umieszczony w tortownicy. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na około 2 godz.
 

Mus śliwkowy:
Śliwki myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestkę, a następnie kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy cukier oraz wodę i gotujemy, aż śliwki rozmiękną. Następnie zdejmujemy z ognia i blendujemy na idealnie gładki mus.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku i powoli dodajemy do gorącego musu śliwkowego, cały czas mieszając. Studzimy.

Zimny, lekko tężejący mus śliwkowy wykładamy na masę serową. Wkładamy do lodówki do momentu całkowitego stężenia.

Następnie delikatnie oddzielamy nożem brzegi ciasta od tortownicy i ściągamy obręcz.


Masa kawowa:
Wodę zagotowujemy, a następnie rozpuszczamy w niej 3 łyżeczki kawy oraz żelatynę. Studzimy.

Zimną śmietankę razem z cukrem pudrem miksujemy, aż zgęstnieje - nie ubijamy na sztywno!
Łyżkę śmietanki dodajemy do wystudzonej kawy z żelatyną i mieszamy, a następnie całą zawartość powoli wlewamy z powrotem do zgęstniałej śmietanki. Miksujemy do połączenia składników. 
Na końcu dodajemy pozostałe 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i całość mieszamy łyżką. 
Teraz możemy spróbować masy i gdy jest za mało słodka dodajemy cukru pudru według własnych preferencji.

Na środku tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica tortownicy 24 cm) umieszczamy biszkopt z masą serową oraz musem śliwkowym. Wszystko zalewamy masą kawową.
Wkładamy do lodówki na całą noc.


Ciasto serowo-kawowe na biszkopcie z musem śliwkowym

Serowo-kawowe ciasto z musem śliwkowym

Ciasto biszkoptowe z sernikiem gotowanym, musem śliwkowym i masą kawową

Ciasto z sernikiem gotowanym, masą kawową i musem śliwkowym

Komentarze

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny