poniedziałek, września 25, 2017

SAŁATKA PIECZARKOWA A'LA CIASTO

Przeglądając internet natknęłam się na przepis na sałatkę na krakersach (tu), który mnie zainspirował. Postanowiłam zrobić ją, aby zaskoczyć rodzinę i gości. Jednak sałatka z rybą nie za bardzo podpasowała mojej rodzinie i furory nie zrobiła. Długo myślałam czym mogę zastąpić rybę bo pomysł sałatki na krakersach jest dla mnie genialny i bardzo chciałam go jeszcze wykorzystać!
No i wpadałam na pomysł...rybę zastąpiłam pieczarkami i to był strzał w dziesiątkę!!! W sumie cały oryginalny przepis trochę zmodyfikowałam. Sałatka pieczarkowa a'la ciasto zrobiła ostatnio furorę wśród moich znajomych. Na pewno jeszcze nie raz pojawi się na moim stole :)



 Składniki:
  • 27 szt. krakersów
  • 250 g pieczarek
  • 4 jajka
  • 100 g sera żółtego
  • 7 łyżek majonezu
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Pieczarki obieramy, myjemy i wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy około 15 min. Następnie odcedzamy, studzimy i kroimy w drobną kosteczkę. Pokrojone pieczarki przyprawiamy pieprzem, dodajemy 2 łyżki majonezu i mieszamy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i oddzielamy żółtka od białek. Następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach najpierw białka, a później żółtka. Do białek dodajemy 2 łyżki majonezu, mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy 3 łyżki majonezu, mieszamy. Szczypiorek drobno kroimy.
Na blaszce, desce układamy obok siebie 9 krakersów (3x3)w kształcie prostokąta. Na krakersy wykładamy masę serową, wyrównujemy i przykrywamy kolejną warstwą krakersów. Następnie wykładamy masę pieczarkową, wyrównujemy i przykrywamy ostatnią warstwa krakersów. Na wierzch wykładamy masę z białek, na nią żółtka i posypujemy szczypiorkiem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.



P.S. Przepis jest mojego autorstwa i pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

6 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na sałatkę :) Świetnie wygląda i na pewno rewelacyjnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda oryginalnie, można zaskoczyć nią gości, ja nigdy takiej sałatki nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zrobić bo oprócz tego, że jest pyszna to robi furorę na stole :)

      Usuń
  3. Bardzo efektowna, ale jakoś do tych krakersów się nie może przekonać :/ Szykują mi się w grudniu 3 imprezy, to może w końcu się odważę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, nie ma się czego bać - krakersy miękną i nie smakują jak krakersy tylko komponują się z sałatką :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger