Muffinki dyniowe
Sezon dyniowy trwa w najlepsze! Tym razem w mojej kuchni powstały muffinki dyniowe z nutą korzenną. Dokładnie są to muffinki pszenno-gryczane słodzone cukrem kokosowym. Są one puszyste, wilgotne w środku i bardzo aromatyczne. Smakują znakomicie! Ich zaletą jest jeszcze to, że są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu - nie trzeba nawet posiadać miksera 😉 Idealne na drugie śniadanie lub jako deser do kawy ☕
Składniki:
Jeżeli lubicie ciasto marchewkowe to muffinki dyniowe również podbiją Wasze serca ❤❤
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 3 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru kokosowego
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 szklanki tartej dyni
Wykonanie:
Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
W misce łączymy przesianą przez sito mąkę pszenną, mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną oraz sól.
W drugiej misce jajka łączymy z cukrem, mlekiem oraz olejem za pomocą rózgi lub miksera. Na końcu wsypujemy porcjami wymieszane składniki suche. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wrzucamy startą dynię i mieszamy wszystko za pomocą łyżki.
Gotową masę wykładamy do papilotek na muffinki, zajmując 3/4 ich objętości. Pieczemy 20-25 min. w temp.180 stopni. Studzimy na kratce.
Na takie muffinki nie trzeba mnie namawiać :) Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńDynię dodajemy teraz wszędzie gdzie się da :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuń