TORT KAWOWO-CZEKOLADOWY Z WI艢NIAMI

Dzisiaj mamy szczeg贸lny dzie艅 na blogu... Kuchnia MagdaLeny obchodzi 2 urodziny 馃巿
Dlatego zrobi臋 takie ma艂e podsumowanie...
Przez te 2 lata opublikowa艂am prawie 500 przepis贸w (dok艂adnie 497).

A oto TOP 5, czyli najpopularniejsze przepisy ostatnich 2 lat:
1) CYTRYN脫WKA (tu nic si臋 nie zmieni艂o od tamtego roku 馃槈)
2) SA艁ATKA PIECZARKOWA A'LA CIASTO
3) MUSZTARDOWE KOTLETY Z KURCZAKIEM
4) KAKAOWE NALE艢NIKI Z BUDYNIOWYM KREMEM
5) STROGONOW DROBIOWY

Chcia艂abym podzi臋kowa膰 wszystkim tym, bez kt贸rych ten blog nie mia艂by sensu...czyli Wam moi czytelnicy. Dzi臋kuj臋 zar贸wno sta艂ym czytelnikom, jak i nowym, kt贸rzy codziennie odwiedzaj膮 mojego bloga, i mobilizuj膮 mnie do pracy oraz ci膮g艂ego rozwija si臋. Dzi臋kuj臋 te偶 mojej rodzinie i przyjacio艂om, kt贸rzy s膮 wiernymi testerami moich kulinarnych eksperyment贸w - Wasze opinie s膮 dla mnie bardzo wa偶ne!
Za艂o偶enie bloga to by艂a jedna z najlepszych decyzji, kt贸ra ca艂kowicie odmieni艂a moje 偶ycie... bo robi臋 to co KOCHAM ❤

A jak urodziny to musi by膰 i tort 馃巶
Tort mojego autorstwa... kakaowe ciasto biszkoptowe z wi艣niami, dwiema masami na 艣mietance i serku mascarpone - czekoladow膮 oraz kawow膮, a tak偶e bez膮 kawow膮 w 艣rodku. Tort jest przepyszny, ale te偶 pracoch艂onny oraz czasoch艂onny - samo suszenie bezy zajmuje 90 minut, a opr贸cz tego mamy do upieczenia biszkopt i dwie masy do przygotowania. Jednak efekt ko艅cowy oraz jego smak wynagradzaj膮 ca艂y w艂o偶ony trud. Go艣cie z pewno艣ci膮 b臋d膮 zachwyceni licznymi warstwami tortu oraz ich smakami.
Dedykowany jest on na specjalne okazje...



Sk艂adniki:

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 艂y偶eczki octu
  • niepe艂na szklanka m膮ki
  • 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • 2 艂y偶ki kakao
  • 4 艂y偶ki oleju
  • szczypta soli
Masa czekoladowa:
  • 125 g serka mascarpone
  • 150 ml 艣mietanki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
Masa kawowa:
  • 125 g serka mascarpone
  • 150 ml 艣mietanki 30%
  • 1-2 艂y偶ki cukru pudru
  • 2 g kawy rozpuszczalnej (1 saszetka)
Beza kawowa:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 艂y偶eczka m膮ki ziemniaczanej
  • 2 g kawy rozpuszczalnej (1 saszetka)
 Dodatkowo:
  • wi艣nie deserowe


Wykonanie:

Biszkopt:
I- cz臋艣膰: mieszamy mikserem
Bia艂ka oddzielamy od 偶贸艂tek. Bia艂ka wlewamy do miski, dodajemy szczypt臋 soli i ubijamy mikserem na sztywn膮 pian臋. Nast臋pnie dodajemy porcjami cukier, ci膮gle miksuj膮c. Gdy cukier si臋 rozpu艣ci dodajemy 偶贸艂tka wymieszane wcze艣niej z octem.
II-cz臋艣膰: mieszamy 艂y偶k膮 drewnian膮
W misce mieszamy: m膮k臋 przesian膮 przez sitko, proszek do pieczenia i kakao.
Do ubitej piany dodajemy sk艂adniki suche na przemian z olejem, ca艂y czas mieszamy, a偶 masa 艂adnie si臋 po艂膮czy, tak aby nie by艂o grudek. Ciasto przenosimy do okr膮g艂ej blachy (艣rednica oko艂o 18 cm), kt贸rej dno wyk艂adamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min a偶 boki lekko odejd膮 od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w 艣rodku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygni臋cia. Lekko 艣cinamy wierzch.

Beza kawowa:
Bia艂ka ubijamy mikserem ze szczypt膮 soli na sztywn膮 pian臋. Nast臋pnie dodajemy porcjami cukier, najlepiej po 艂y偶ce i miksujemy, a偶 powstanie sztywna i b艂yszcz膮ca piana. Na ko艅cu dodajemy m膮k臋 ziemniaczan膮 wymieszan膮 z kaw膮 i miksujemy do po艂膮czenia sk艂adnik贸w.
Na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia, za pomoc膮 blachy, odrysowujemy okr膮g o 艣rednicy oko艂o 18 cm. Na okr膮g wyk艂adamy mas臋 i delikatnie rozsmarowujemy. Wk艂adamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 5 minut, a nast臋pnie zmniejszamy temperatur臋 do 120 stopni i suszymy przez 80-90 min. Je偶eli posiadamy piekarnik z termoobiegiem to suszymy w temp. 100 stopni przez oko艂o 80-90 min. Po upieczeniu studzimy w wy艂膮czonym piekarniku.

Rada:
Gdy uznamy, 偶e za du偶o jest piany na bez臋 kawow膮, to z reszty mo偶emy wykona膰 ma艂e beziki, kt贸re przydadz膮 si臋 do dekoracji tortu.

Masa czekoladowa:
艢mietank臋 30% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gor膮cej 艣mietance rozpuszczamy gorzk膮 czekolad臋. Po rozpuszczeniu 艣ci膮gamy z palnika i ch艂odzimy, a nast臋pnie mocno sch艂adzamy w lod贸wce min. 2 godz.
Do mocno sch艂odzonej 艣mietanki z czekolad膮 dodajemy serek mascarpone i miksujemy na jednolit膮 mas臋.

Masa kawowa:
Sch艂odzon膮 艣mietank臋 ubijamy razem z cukrem pudrem na sztywn膮 mas臋. Nast臋pnie dodajemy porcjami serek mascarpone i miksujemy na jednolit膮 mas臋. Na ko艅cu dodajemy kaw臋 rozpuszczaln膮 i mieszamy do po艂膮czenia sk艂adnik贸w.

Tort:
Biszkopt przecinamy na 2 r贸wne cz臋艣ci.
Na pierwszy blat biszkoptowy wyk艂adamy wi艣nie deserowe, a na nich rozsmarowujemy mas臋 czekoladow膮. Przykrywamy bez膮 kawow膮. Na bezie rozsmarowujemy mas臋 kawow膮 i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Na wierzchu rozsmarowujemy mas臋 kawow膮, natomiast na bokach, na przemian nak艂adamy mas臋 czekoladow膮 i kawow膮, a nast臋pnie rozprowadzamy je za pomoc膮 szpatu艂ki, obracaj膮c tort dooko艂a.
Wierzch zdobimy wed艂ug w艂asnych upodoba艅.
Tort wk艂adamy do lod贸wki na min. 2 godz. Przechowujemy w lod贸wce.
























Komentarze

  1. Gratulacje z okazji rocznicy; a tort wygl膮da wspaniale

    OdpowiedzUsu艅
  2. Wszystkiego dobrego na kolejne lata blogowania :)
    Tort wygl膮da genialnie :)

    OdpowiedzUsu艅
  3. Wszystkiego naj najs艂odszego dla Ceibie i Twojego bloga :D

    OdpowiedzUsu艅
  4. Czy biszkopta nie trzeba nas膮czy膰?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Nie koniecznie, bo na spodzie s膮 wi艣nie deserowe ze s艂oiczka, wi臋c dolny biszkopt jest mokry.
      Ewentualnie mo偶na drugi blat biszkoptowy nasaczy膰 lekko kaw膮, jak kto艣 lubi mocno wilgotny biszkopt

      Usu艅

Prze艣lij komentarz

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny