Zapiekanka wiejska z pieczonymi ziemniaczkami pod beszamelem

Zapiekanka wiejska składa się z pieczonych małych ziemniaczków w mundurkach oraz smażonego boczku wędzonego z kiełbasą i cebulą. Całość zalana jest sosem beszamelowym i posypana tartą mozzarellą, a następnie zapieczona w piekarniku. Wyszło naprawdę pysznie!

Połączenie pieczonych ziemniaczków z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem świetnie się komponuje z podsmażoną kiełbasą oraz chrupiącym boczkiem. Do tego kremowy i dobrze doprawiony beszamel ze sporą ilością gałki muszkatołowej oraz ciągnąca się mozzarella. Bardzo prosta zapiekana, z kilku podstawowych składników, niby nic szczególnego, a smakuje niebanalnie.

P.S. Danie to szczególnie przypadło do gustu męskim podniebieniom ;)

Zapraszam też do innych przepisów na zapiekanki:
  1. Roladki naleśnikowe po meksykańsku
  2. Leczo z makaronem (z piekarnika)
  3. Zapiekanka z cukinii z mozzarellą
  4. Zapiekanka kebab-gyros z ryżem
  5. Zapiekanka "pod pierzynką"


Zapiekanka wiejska z pieczonymi ziemniaczkami


Składniki:
  • ok. 700-800 g małych ziemniaków
  • 250 g kiełbasy śląskiej
  • ok. 150 g boczku wędzonego w kawałku
  • 2 cebule
  • 100 g mozzarelli tartej
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pęczek szczypiorku
Sos beszamelowy:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 50 g masła
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa


Wykonanie:

Ziemniaczki szorujemy razem ze skórką pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na pół. Następnie skrapiamy oliwą z oliwek oraz lekko solimy i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy około 20-25 min.

Cebule obieramy i kroimy w piórka.
Kiełbasę kroimy w połplasterki, a boczek w drobną kostkę.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.

Na suchej patelni smażymy boczek, aż tłuszcz się wytopi. Następnie dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia. Na końcu dodajemy kiełbasę i podsmażamy wszystko razem kilka minut.


Sos beszamelowy:
W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy porcjami mąkę. Cały czas mieszamy za pomocą rózgi, aby nie powstały grudki. Następnie wlewamy mleko i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając rózgą, aż sos zgęstnieje. Może to potrwać nawet do 10 minut i przez ten czas nie przestajemy mieszać, by nie powstały grudki. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.


Do naczynia żaroodpornego przekładamy upieczone ziemniaczki. Na ziemniaczki wykładamy boczek z cebulą i kiełbasą. Całość zalewamy sosem beszamelowym i wierzch posypujemy tartą mozzarellą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 13-15 min.
Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.


Zapiekanka wiejska z pieczonymi ziemniaczkami i sosem beszamelowym

Zapiekanka wiejska z pieczonymi ziemniaczkami i kiełbasą

Zapiekanka wiejska z pieczonymi ziemniaczkami i boczkiem pod beszamelem

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i sosem beszamelowym


Komentarze

  1. Bardzo lubie zapiekanki ziemniaczane. Chociaż tak rzadko je robię

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny