środa, sierpnia 07, 2019

ZAPIEKANKA Z CUKINII Z MOZZARELLĄ

W sezonie na cukinię oprócz smażonych placków warto zrobić zapiekankę z cukinii... z dodatkiem sera mozzarella oraz koperku, cebuli i czosnku. Taka zapiekanka smakuje bardzo podobnie jak placki, tylko jest mniej tłusta, bo pieczona w piekarniku. Przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie - wystarczy wymieszać wszystkie składniki w misce i zapiec w naczyniu żaroodpornym.  Pyszna propozycja idealna na obiad lub kolację...
Podobnie jak placki z cukinii świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym, tzatziki lub po prostu z jogurtem naturalnym.


Zapiekanka z cukinii


Składniki:
  • 2 duże cukinie
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 125 g sera mozzarella (kulka lub tarty)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy, odcinamy obywa końce i ścieramy razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Startą cukinię solimy i odstawiamy na około 10 min. Następnie dokładnie odciskamy z nadmiaru wody.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Pęczek koperku myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Ser mozzarella odsączamy z zalewy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do miski wrzucamy starte i odsączone cukinie, cebulę, czosnek, mozzarellę i koperek. Dodajemy jajka, oliwę, sól, pieprz oraz bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego (u mnie: 24 x 15 cm) i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 45-50 min. Zapiekankę pozostawiamy jeszcze przez około 10 min. w wyłączonym piekarniku.
Ciepła zapiekanka nie kroi się dobrze, dopiero po wystudzeniu możemy pokroić ją na ładne kawałki.


Fit zapiekanka z cukinii


Zapiekanka z cukinii i mozzarellą


Zapiekanka fit z mozzarellą


cukinia-przepisy


Zapiekanka z cukinii


Cukinia - zapiekanka


Zapiekanka z cukinii z mozzarellą fit

3 komentarze:

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger