czwartek, sierpnia 08, 2019

SERNIK Z JAGODAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Sernik pełen świeżych jagód! Masa serowa zawiera dodatek jogurtu greckiego oraz białą czekoladą i świeże jagody. Sernik przygotowany został na spodzie z herbatników, a na wierzchu znajdziemy bitą śmietaną z jagodami. Coś wspaniałego! Jest on niesamowicie kremowy, a do tego dość wilgotny. Nie jest też za słodki, gdyż kwaśne jagody doskonale równoważą słodycz białej czekolady. Całość dopełnia bita śmietana, która również doskonale komponuje się ze świeżymi jagodami. Ciężko skończyć na jednym kawałku 😉
Idealne ciasta na co dzień, jak i od święta...

Sernik z jagodami i bitą śmietaną


Składniki:

Spód:
  • 150 g herbatników
  • 75 g masła
Masa serowa:
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 100 g białej czekolady
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 jajko
  • 6-7 łyżek jagód
Dodatkowo:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4-5 łyżek jagód


Wykonanie:

Spód:
Herbatniki kruszymy na miałko i dodajemy roztopione masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy i powstałym "mokrym piaskiem" wylepiamy dno tortownicy (średnica 18 cm), wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki.

Masa serowa:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Następnie mieszamy z jogurtem greckim. Jagody dokładnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.
Do miski przekładamy twaróg, dodajemy jogurt grecki z białą czekoladą i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy cukier oraz budyń śmietankowy i dokładnie miksujemy. Kolejno dodajemy jajko i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy jagody i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką.
Masę serową wykładamy na spód herbatnikowy i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (u mnie z funkcją pary) na około 65-70 min. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godz.

Wierzch:
Zimną śmietankę razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywną masę. Gotową bitą śmietanę wykładamy na zimny sernik. Wierzch posypujemy umytymi i osuszonymi jagodami.
Przechowujemy w lodówce.


Rada:
Gdy nie posiadacie piekarnika z funkcją pary, to dobrze jest włożyć na dno piekarnika naczynie wypełnione wodą, wtedy sernik nie popęka.

Sernik z jagodami


Sernik z białą czekoladą i jagodami


Sernik z bitą śmietaną i jagodami


Pieczony sernik z jagodami


Sernik na spodzie herbatnikowym z jagodami i białą czekoladą


Sernik pełen świeżych jagód

4 komentarze:

  1. Sernik w każdej postaci zawsze chętnie zjem. Bardzo podoba mi się ten Twój przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik z jagodami to idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam już w ten weekend - wyszło idealne !
    Wszyscy zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger