Sernik z jagodami i białą czekoladą

Sernik pełen świeżych jagód! Masa serowa zawiera dodatek jogurtu greckiego oraz białą czekoladą i świeże jagody. Sernik przygotowany został na spodzie z herbatników, a na wierzchu znajdziemy bitą śmietaną z jagodami. Coś wspaniałego! Jest on niesamowicie kremowy, a do tego dość wilgotny. Nie jest też za słodki, gdyż kwaśne jagody doskonale równoważą słodycz białej czekolady. Całość dopełnia bita śmietana, która również doskonale komponuje się ze świeżymi jagodami. Ciężko skończyć na jednym kawałku 😉
Idealne ciasta na co dzień, jak i od święta...

Sernik z jagodami

Składniki:

Spód:
  • 150 g herbatników
  • 75 g masła
Masa serowa:
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 100 g białej czekolady
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 jajko
  • 6-7 łyżek jagód
Dodatkowo:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4-5 łyżek jagód


Wykonanie:

Spód:
Herbatniki kruszymy na miałko i dodajemy roztopione masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy i powstałym "mokrym piaskiem" wylepiamy dno tortownicy (średnica 18 cm), wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki.

Masa serowa:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Następnie mieszamy z jogurtem greckim. Jagody dokładnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.
Do miski przekładamy twaróg, dodajemy jogurt grecki z białą czekoladą i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy cukier oraz budyń śmietankowy i dokładnie miksujemy. Kolejno dodajemy jajko i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy jagody i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką.
Masę serową wykładamy na spód herbatnikowy i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (u mnie z funkcją pary) na około 65-70 min. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godz.

Wierzch:
Zimną śmietankę razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywną masę. Gotową bitą śmietanę wykładamy na zimny sernik. Wierzch posypujemy umytymi i osuszonymi jagodami.
Przechowujemy w lodówce.


Rada:
Gdy nie posiadacie piekarnika z funkcją pary, to dobrze jest włożyć na dno piekarnika naczynie wypełnione wodą, wtedy sernik nie popęka.


Sernik z jagodami i białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą i jagodami

Sernik z jagodami i bitą śmietaną

Sernik ze świeżymi jagodami

Sernik ze świeżymi jagodami i bitą śmietaną

Sernik ze świeżymi jagodami i białą czekoladą

Komentarze

  1. Sernik w każdej postaci zawsze chętnie zjem. Bardzo podoba mi się ten Twój przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik z jagodami to idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam już w ten weekend - wyszło idealne !
    Wszyscy zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można użyć mrożonych owoców?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tylko najpierw trzeba je odmrozić i odsączyć

      Usuń
  5. Ile gram ma opakowanie budyniu? Pytam, bo zwyczajnie nie pamietam. Mieszkam poza Polska. Wczoraj kupilam waniliowy budyn Dr Oetkera i wydaje mi sie spory objetosciowo. Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  6. pytanie o budyń. Do masy dodajemy proszek z budyniu czy już zrobiony budyń?

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam pytanko czy boki blaszki też opkleic herbatnikami? Czy tylko dno ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda obłędnie �� pędzę do sklepu po składniki i działam .

    OdpowiedzUsuń
  9. A czy konieczne jest dodanie białej czekolady Można czymś ja zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biała czekolada nie jest konieczna. Można ją ominąć i dać więcej cukru, jeśli masa będzie za mało słodka

      Usuń
  10. A można czymś zastąpić biala czekolade?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic mi nie przychodzi do głowy. Biała czekolada nie jest tutaj głównym składnikiem, a dodatkiem smakowym i ciężko jest ją czymś zastąpić. Jeśli ktoś nie lubi to po porostu ją pominąć.

      Usuń
  11. Zrobiłam ,tylko że z borówkami i polewą z białej czekolady, przepyszne !! ��

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy zamiast herbatników można użyć biszkoptów?

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy na blaszkę o średnicy 23cm użyć 1kg sera? I o ile zwiększyć pozostale składniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się że 1 kg sera to będzie za dużo na tortownicę 23 cm.
      Zrobiłabym z 1,5 porcji, czyli: ok. 700-750 g sera + 300 g jogurtu + 150 g białej czekolady + 3/4 szklanki cukru + 2 jajka + 1 duży budyń (64 g) + ok. 9-10 łyżek jagód

      Usuń
  14. Czy robiąc ten sernik w tortownicy o średnicy 20 cm muszę zwiększać ilość składników? W sensie czy wyjdzie mi też taki ładny tylko ciut niższy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie , nie trzeba zwiększać składników na 20 cm. Przy 18 cm ten sernik jest tak wysoki jak tortownica, więc przy 20 cm będzie trochę niższy i tez powinien wyjść ładny :)

      Usuń
  15. Oj idealne wykorzystanie jagód :)

    OdpowiedzUsuń
  16. jak pieczemy sernik w piekarniku? grzanie góra dół czy termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Góra-dół, jak piekę z termoobiegiem to zawsze to zaznaczam

      Usuń
  17. Bardzo smaczny upiekłam ale czy można dać inne owoce np maliny.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny