Leczo z makaronem (z piekarnika)

Danie jednogarnkowe... leczo z makaronem w formie zapiekanki makaronowej, pieczone w piekarniku. Składa się ono z papryki, cukinii, cebuli, pomidorów z puszki, kiełbasy oraz dowolnego makaronu (u mnie: tagliatelle). Całość zalana jest sokiem pomidorowym i włożona do piekarnika.
Pyszne danie jednogarnkowe, którego nie trzeba pilnować- potrzebujemy zaledwie 10 min. na przygotowanie składników, a resztę wykona piekarnik. Mega proste rozwiązanie - bez wcześniejszego gotowania makaronu! Bez brudzenia garnków i patelni!
Pożywny i treściwy obiad dla całej rodziny...



Składniki:
  • ok. 200 g makaronu (tagliatelle, świderki lub inny)
  • 1 cebula
  • 150-170 g kiełbasy
  • 1 mała cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • ok. 400 ml soku pomidorowego
  • papryka słodka mielona
  • papryka chili
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie



Wykonanie:

Przygotowujemy składniki:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w większą kostkę. Kiełbasę kroimy w kostkę. Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i razem ze skórką kroimy w kostkę.


Na dnie naczynia żaroodpornego umieszczamy suchy, nieugotowany makaron.






Na makaron wykładamy piórka cebuli oraz pokrojoną kiełbasą.



Następnie wykładamy cukinię oraz paprykę.




Na końcu dodajemy krojone pomidory z puszki.

Do soku pomidorowego dodajemy przyprawy: paprykę słodką mieloną, paprykę chili, sól oraz pieprz. Mieszamy i zalewamy nim warzywa w naczyniu żaroodpornym. Wierzch możemy posypać ziołami prowansalskimi.


Naczynie zakrywamy pokrywką lub folią aluminiową (ja naczynie włożyłam do rękawa, bo zabrakło mi folii).


Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30-40 min.








Komentarze

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny