Tort czekoladowo-miętowy

Prosty przepis na tort czekoladowo-miętowy. Składa się z 3 blatów biszkoptu kakaowego przełożonych masą czekoladowo-miętową przygotowaną ze śmietanki kremówki oraz pastylek miętowych. 
Tort nie jest pracochłonny i składa się z niewielu składników, więc myślę, że to jest świetna propozycja dla osób początkujących. 

Sama swoją przygodę z pieczeniem zaczynałam właśnie od tego tortu - był to pierwszy prawdziwy tort jaki upiekłam w życiu, na urodziny mojego świeżo upieczonego męża. Tort zrobił wielką furorrę wśród rodziny i znajomych, a ja od tej pory zaczęłam piec torty na urodziny i rodzinne uroczystości.

Tort w smaku jest przepyszny, na pewno posmakuje osobom, które uwielbiają połączenie mięty z czekoladą. Nie jest przesłodzony, a wyraźnie wyczuwalna mięta nadaje przyjemnego, orzeźwiającego akcentu. Po taki tort sięga się z wielką przyjemnością.

P.S. Przed przystąpieniem do pieczenia tortu, proponuję najpierw przeczytać cały przepis, by zapoznać się z poszczególnymi etapami - pastylki w śmietance należy rozpuścić dzień wcześniej, gdyż całą noc powinna się chłodzić w lodówce.


Przepis na tort czekoladowo-miętowy

Składniki:

Biszkopt:
  • 8 dużych jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 5 łyżeczek octu
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 8 łyżek oleju
  • szczypta soli
Masa:
  • 900 g śmietanki 30% lub 36%
  • 450 g pastylek miętowych w czekoladzie 
  • 1 op. cukru z wanilią
  • 3 op. śmietan -fix
Poncz:
  • 2 torebki herbaty miętowej
  • 1/2 szklanki wrzątku
Dekoracja:
  • rozetki z bitej śmietany
  • pastylki miętowe
  • płatki czekoladowe


Wykonanie:

Biszkopt:
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.

II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i kakao.
Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, tak aby nie było grudek. Ciasto przenosimy do okrągłej blachy (średnica około 24-26 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30-35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Lekko ścinamy wierzch.


Masa:
Śmietankę 30% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy pastylki miętowe. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i studzimy, a następnie mocno schładzamy w lodówce całą noc.
Do mocno schłodzonej śmietanki czekoladowo-miętowej dodajemy cukier z wanilią oraz śmietan fix i miksujemy na sztywną masę.


Poncz:
Torebki herbaty miętowej umieszczamy w szklance/kubku i zalewamy wrzątkiem. Parzymy przez około 10 min., następnie torebki wyrzucamy, a herbatę miętową studzimy.


Tort:
Biszkopt przecinamy na 3 blaty.
W tortownicy, której się piekł umieszczamy pierwszy blat biszkoptowy. Nasączamy go herbatą miętową i wykładamy 1/3 masy czekoladowo-miętowej. Masę równomiernie rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, który również nasączamy herbatą miętową. Następnie rozsmarowujemy na nim kolejne 1/3 masy czekoladowo-miętowej i przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym. Wierzch nasączamy herbatą miętową, całość przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Następnie ściągamy obręcz tortownicy i na wierzchu oraz bokach tortu rozsmarujemy pozostałą ilością masy czekoladowo-miętowej.
Wierzch tortu dekorujemy rozetkami z bitej śmietany, połówkami pastylek miętowych i posypujemy płatkami czekoladowymi.
Wkładamy do lodówki. 


Prosty tort czekoladowo-miętowy

Tort czekoladowy z miętą

Ciasto czekoladowo-miętowe

Przepis na prosty tort


Komentarze

  1. Pysznie wygląda. Uwielbiam czekoladę! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy biszkopt można zrobić dzień wcześniej?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie! I prosty do zrobienia :-)
    Czym można zastąpić pastylki czekoladowo- miętowe i miętę? Niestety mięta w moim domu odpada :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można w śmietance rozpuścić zwykłą czekoladę mleczną lub inne cukierki, np. Michałki w tedy tort będzie czekoladowo-orzechowy

      Usuń
  4. Mam ochotę zrobić ten tort. Ciekawy smak.Ale zastanowiła mnie ta ogromna ilość śmietanki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię juz drugi raz i znowu śmietanka wyszła rzadka co robie nie tak

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam co robie nie tak ze smietanka mi poraz drugi nie chce się ibic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być za mało schłodzona śmietanka, najlepiej jakby w lodówce była około 12 h, jak do bitej śmietany. Dobrze jest ubijać w zimnym naczyniu. Ja zazwyczaj ubijamy w tym zimnym garnku, w którym przez całą noc stała w lodówce.
      Może być też to wina śmietanki, najlepiej kupować taką w kartoniku, nie kubeczku.
      Śmietankę od razu ubijamy na dużych obrotach i dodajemy śmietan -fix
      A jeżeli nie wychodzi to można też spróbować ze śmietanką 36%

      Usuń
  7. Jedynie jaką rzecz zrobilam inaczej to to że śmietan fix dodałam przed miksowaniem śmietanki ale o tak torcik super dziękuję bardzo za przepis

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny