Kurczak po grecku

Filety z kurczaka pieczone w piekarniku, pod pierzynką z duszonych warzyw - marchewki, pietruszki, selera, pora oraz cebuli, w sosie pomidorowym. Słodko-kwaśnym sos warzywny z dodatkiem koncentratu pomidorowego świetnie komponuje się z delikatnym w smaku kurczakiem. Poza tym, duszone warzywa tworzą pierzynkę dla mięsa i sprawiają, że nie jest ono za suche.
Danie smakuje świetnie z ziemniakami, ryżem lub z pieczywem. 
Jeśli jesteś fanem ryby po grecku, to wersja z kurczakiem z pewnością przypadnie Ci do gustu...



Składniki:
  • 2 duże filety z kurczaka
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka wody



Wykonanie:

Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z pora usuwamy zewnętrzne liście, myjemy i kroimy w półplasterki.

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz pora. Smażymy około 5 min. i dodajemy starte warzywa. Mieszamy. Chwilę wszystko smażymy i zalewamy wodą. Dodajemy liścia laurowego i ziela angielskie. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 20 min. 




Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze około 5 min., już bez przykrycia. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą.


Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i przekrawamy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy jeszcze wzdłuż na pół - w sumie z dwóch filetów powinniśmy otrzymać 8 kawałków. Każdy kawałek nacieramy olejem i przyprawiamy z obu stron pieprzem, solą oraz papryką słodką mieloną. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, wcześniej natłuszczonym olejem, jeden obok drugiego. 




Na kurczaka wykładamy warzywa.



Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 min.
Podajemy na ciepło.









Komentarze

  1. rybę każdy zna, o kurczaku pierwszy raz słyszę. Z chęcią spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. nie robiłam jeszcze kurczaka wg tego przepisu, ale dzieci na pewno będą zajadać

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny