Zupa z soczewicy ze szpinakiem

Wegetariańska zupa z czerwonej soczewicy z dodatkiem pomidorów oraz szpinaku, przygotowana na wzór indyjskiego dania dahl. Jest to zupa niezwykle aromatyczna, a to za sprawą przypraw, takich jak: świeży imbir, kumin mielony oraz kurkuma. Do tego świetnie rozgrzewa od środka i jest gęsta, sycąca, pożywna, a przede wszystkim zdrowa. Poza tym, jej przygotowanie jest szybkie i bardzo proste - z ogólnodostępnych składników, więc nikt nie powinien mieć problemów.
Jak raz jej posmakujesz, to już na stałe zagości w Twoim menu...





Składniki:
  • 1 cebula
  • 3 cm imbiru świeżego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 150 g liści szpinaku
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki płynnego miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę oraz starty imbir, kurkumę i kminek. Smażymy około 3 min., a następnie dodajemy pomidory w puszce oraz 1/2 łyżeczki soli i smażymy 2 min. Kolejno wsypujemy soczewicę (wcześniej dokładnie opłukaną na sitku pod bieżącą wodą) i wlewamy bulion. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 30 min.
Na końcu dodajemy umyte liście szpinaku, sok z limonki oraz miód. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotujemy jeszcze około 5 min.
Podajemy z pieczywem.






Komentarze

  1. uwielbiam soczewicę, zupka na pewno pyszna

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też bardzo lubię zupy z soczewicy

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem wegetarianką i widze dużo fajnych przepisów, zupę zrobię

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny