Quesadilla z ziemniakami i serem

Quesadilla to danie kuchni meksykańskiej, wykonane z tortilli z serem oraz dodatkiem przeróżnych składników. Najczęściej tortillę składa się na pół, jednak można również użyć dwóch placków tortilli i skleić je za pomocą sera. Ja przeważnie wybieram ten drugi sposób.
Tym razem przygotowałam quesadillę w wersji wegetariańskiej - z ziemniakami oraz smażoną cebulką i dwoma rodzajami sera - cheddarem oraz mozzarellą. Ziemniaki wcześniej gotujemy i tłuczemy na gładkie puree, a następnie łączymy z serami i innymi składnikami. Bardzo ciekawy i nietuzinkowy pomysł na quesadillę... Chrupiące placki tortilli z miękkim wnętrzem.
Tak przygotowaną tortillę pierwszy raz miałam okazję spróbować w restauracji meksykańskiej i bardzo przypadła mi ona do gustu, gdyż smakuje naprawdę znakomicie! Została mi ona podana w towarzystwie ostrego sosu chili oraz kwaśnej śmietany.
Świetnie sprawdzi się jako przekąska imprezowa lub danie kolacyjne.
A jeśli szukasz wersji z mięsem to zapraszam po przepis na QUESADILLA Z MIĘSEM MIELONYM




Składniki:
  • ok. 700 g ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 125 g sera cheddar
  • 125 g mozzarelli w kulce (1 kula)
  • 200 g tartej mozzarelli
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 6 placków tortilli (dużych)



Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodze do miękkości. Studzimy i tłuczemy na gładkie puree.

Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy. Cebulę podsmażamy do lekkiego zrumienienia na rozgrzanym oleju i dodajemy czosnek. Smażymy jeszcze około 2 min. i dodajemy do utłuczonych ziemniaków.

Mozzarellę w kulce odsączamy z zalewy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Ser cheddar również ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Oba sery dodajemy do ziemniaków. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.

Na suchej i rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką układamy jeden placek tortilli. Na środku placka wykładamy gotowy farsz ziemniaczany, a na wierzchu oraz  na około, blisko brzegu posypujemy tartym serem mozzarella. Przykrywamy drugim plackiem tortilli i gdy ser się stopi, sklejamy brzegi. Podsmażamy, aż tortilla zrumieni się na spodzie, a następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy przez około 2 min., do zrumienienia.
To samo powtarzamy z pozostałymi plackami tortilli.
Gotową quesadillę przekładamy na talerz i kroimy na 4-6 kawałków. Podajemy z sosem chili lub/i kwaśną śmietaną.







Komentarze

  1. A jak robisz placki do tortilli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3 szklanki mąki pszennej
      1 szklanka gorącej wody
      5 łyżek oliwy z oliwek
      1 łyżeczka soli

      Wykonanie:
      Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z solą oraz oliwą z oliwek. Na końcu wlewamy gorącą wodę i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto za bardzo klei nam się do rąk to podsypujemy jeszcze odrobiną mąki. Następnie odrywamy małe kawałki ciasta i rozwałkowujemy je na stolnicy podsypanej mąką na bardzo cienkie placki. Wycinamy okrągły kształt przy pomocy talerza i noża. Tortille smażymy na suchej patelni z obu stron, aż się przyrumienią :)

      Usuń
  2. Dzień dobry! Czy sprawdzi się podanie quesadilli na zimno? Czy jednak duzo stracimy na smaku i nie bedzie zbyt dobra? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, można podać też na zimno, ale według mnie zdecydowanie lepiej smakuje na ciepło 🙂 pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny