Rafaello na krakersach

Ciasto rafaello bez pieczenia, przygotowane na krakersach i przełożone śmietankową masą budyniową z serkiem mascarpone oraz wiórkami kokosowymi. Prosty i niewymagający dużo pracy deser tylko z 7 składników, dedykowany wielbicielom kokosu oraz pralinek kokosowych.
Deser rafaello to pyszne słodko-słone połączenie, które uzależnia. Słodka masa budyniowa z kokosem przełamana jest warstwami słonych krakersów.
Sprawdzony kilkakrotnie przeze mnie przepis, który zawsze się udaje!



Składniki:
  • 550 ml mleka
  • 2 małe budynie śmietankowe (bez cukru)
  • niecałe 1/2 szklanki cukru
  • 120 g masła
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
  • 48 szt. krakersów
  • wiórki kokosowe



Wykonanie:

Z podanej porcji mleka odlewamy około 3/4 szklanki i rozprowadzamy w nim proszki budyniowe. Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione proszki budyniowe i energicznie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała ona powierzchni budyniu i studzimy.

Miękkie masło ucieramy mikserem na puch. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu na zmianę z mascarpone i cały czas miksujemy, aż uzyskamy jednolitą i gładką masę. Na końcu do masy dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Masę dzielimy na 3 części.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy 16 krakersów (4 rzędy, po 4 w każdym rzędzie). Na krakersy wykładamy 1/3 przygotowanej masy, wyrównujemy i przykrywamy kolejną warstwą krakersów. Następnie wykładamy kolejną 1/3 porcji masy, wyrównujemy i przykrywamy ostatnią warstwą krakersów. Na krakersach rozsmarowujemy resztę masy, a wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
Deser wkładamy do lodówki, w celu schłodzenia na około 2 godz.
Przechowujemy w lodówce.






Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny