Indyk z warzywami z rękawa

Pieczony w rękawie filet z indyka w towarzystwie warzyw - papryki, pieczarek, ziemniaków i cebuli. Świetne i proste danie jednogarnkowe, którego nie trzeba pilnować, wystarczy pokroić wszystkie składniki, umieścić w worku do pieczenia i włożyć do piekarnika. Bez brudzenia garnków i patelni! Potrzeba nam zaledwie 10 min. na przygotowanie składników, a resztę wykona piekarnik. Warzywa można komponować według własnych upodobań.
Pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny.




Składniki:
  • 700 g fileta z indyka
  • 2 czerwone papryki
  • 2-3 cebule
  • 300 g pieczarek
  • 6-7 ziemniaków
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki chili
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy/oleju


Wykonanie:

Cebule obieramy i kroimy na pół, a następnie każdą połówkę na cztery części.
Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w większą kostkę.
Pieczarki obieramy i kroimy na połówki lub w ćwiartki (w zależności od wielkości).
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy tak samo jak cebulę, czyli każdy ziemniak na 8 części.
Fileta z indyka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w dużą kostkę.
W miseczce mieszamy oliwę z przyprawami - solą, pieprzem, papryką słodką i chili oraz czosnkiem niedźwiedzim. Dokładnie obtaczamy mięso przyprawami.

Wszystkie przygotowane składniki umieszczamy w worku do pieczenia. Worek zamykamy z obu stron i wszystko mieszamy, obracając nim, aby dokładnie rozprowadzić przyprawy. W worku robimy dwie małe dziurki za pomocą wykałaczki.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 50-60 min. Około 10 min. przed końcem worek rozcinamy.








Komentarze

  1. Uwielbiam takie obiadki z rękawa! Smakują o wiele lepiej przyrządzone w ten sposób :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny