KUCHENNA APTEKA #5 - PIETRUSZKA

Pietruszki nie trzeba nikomu przedstawiać 😉 Każdy ją zna i na co dzień używa w kuchni w postaci natki, bądź korzenia. Ale nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, że jest źródłem cennych składników odżywczych i przeciwutleniaczy.
Pietruszka to bardzo uniwersalne warzywo przyprawowe pochodzące z regionu Morza Śródziemnego. Korzeń pietruszki używany jest głównie do zup (wchodzi w skład włoszczyzny), a natka pietruszki używana jest zarówno do poprawiania smaku, jak i wyglądu potrawy. Tymczasem zarówno korzeń, jak i natka wykazują właściwości lecznicze, znane i wykorzystywane w medycynie ludowej od stuleci.



Pietruszka to źródło:

Korzeń:
  • flawonoidów (przeciwutleniaczy, które usuwają wolne rodniki): apiina
  • olejków eterycznych: apiol, mirystycyna
  • manganu
  • potasu
  • wapnia
  • żelaza
  • magnezu 
  • fosforu
  • związków śluzowych
  • błonnika
  • witamin z grupy B
  • witaminy C
  • witaminy A




Natka:
  • witaminy C
  • witaminy A
  • witaminy E
  • witaminy K
  • żelaza
  • wapnia
  • potasu
  • magnezu
  • fosforu
  • cynku
  • miedzi
  • beta-karotenu
  • błonnika
  • kwasu foliowego
  • chlorofilu



Właściwości zdrowotne pietruszki:

Korzeń:
  • działa moczopędne - w wyniku drażnienia miąższu nerek (składniki olejku eterycznego), zwiększa przesączanie w kłębuszkach nerkowych, jednocześnie zwiększa resorpcję zwrotną w cewkach - stosowany w zmniejszonym wydalaniu moczu
  • zmniejsza napięcie mięśni gładkich dróg moczowych i jelit 
  • działa wiatropędnie - stosowany na wzdęcia
  • działa antyseptycznie (odkażająco)
  • pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego - stosowany w zaburzeniach trawienia
  • stosowany w obrzękach
  • pomocny w stanach zapalnych nerek i pęcherza 
  • wykazuje działanie lecznicze w piasku nerkowym
  • reguluje ciśnienie krwi
  • polecany w chorobach wątroby oraz zapaleniu trzustki
  • pomocny w bólach reumatycznych
  • łagodzi bóle menstruacyjne
Natka:
  • działa moczopędnie
  • pomaga w kamicy nerkowej
  • łagodzi nerwobóle
  • poprawia trawienie
  • odtruwa organizm- usuwa toksyny z organizmu
  • świetnie wpływa na wzrok i cerę
  • posiada właściwości antyseptyczne
  • odświeża oddech
  • witamina K zawarta w natce bierze udział w procesach krzepnięcia krwi
  • natka pietruszki jest dobrym źródłem kwasu foliowego, który ma duże znaczenie w profilaktyce wad układu nerwowego płodu, takich jak rozszczep kręgosłupa


Uwaga!
  • osoby przyjmujące warfarynę lub acenokumarol powinny skonsultować regularne spożywanie natki pietruszki z lekarzem lub dietetykiem - witamina K w natce potrzebna jest do krzepnięcia krwi, natomiast warfaryna i acenokumarol rozrzedzają krew. Jedna łyżka natki pietruszki dostarcza całej zalecanej dziennej dawki witaminy K
  • obecne w korzeniu furanokumaryny zwiększają wrażliwość na działanie promieni UV - nie należy spożywać przed ekspozycją na słońce
  • olejek eteryczny z pietruszki nie powinien być spożywany ze względu na obecność apiolu, który zwiększa kurczliwość mięśni gładkich pęcherza, jelit, a szczególnie macicy - w większych dawkach wywołuje działanie poronne
  • surowców nie należy spożywać w zapaleniach miąższu oraz upośledzonej czynności nerek

Ciekawostki:
  • natka pietruszki zawiera więcej witaminy C niż cytrusy - w 100 g ziela około 200 mg
  • żucie natki pietruszki usuwa zapach czosnku z oddechu


Przepisy z pietruszką





Komentarze

  1. Nie przypuszczałam, że pietruszka ma tyle właściwości.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za ten artykuł - przypomniałaś mi, że muszę wsadzić jeszcze do balkonowej donicy pietruszkę! To prawdziwy skarb w domu:)
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy i korzeń i natkę <3 Korzeń pietruszki najbardziej nam smakuje gotowany na parze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie częściej natka jest używana niż korzeń :)

      Usuń
  4. Ciekawy wpis :-) Lubię zarówno natkę, jak i korzeń.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny