KUCHENNA APTEKA #5 - PIETRUSZKA
Pietruszki nie trzeba nikomu przedstawiać 😉 Każdy ją zna i na co dzień używa w kuchni w postaci natki, bądź korzenia. Ale nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, że jest źródłem cennych składników odżywczych i przeciwutleniaczy.
Pietruszka to bardzo uniwersalne warzywo przyprawowe pochodzące z regionu Morza Śródziemnego. Korzeń pietruszki używany jest głównie do zup (wchodzi w skład włoszczyzny), a natka pietruszki używana jest zarówno do poprawiania smaku, jak i wyglądu potrawy. Tymczasem zarówno korzeń, jak i natka wykazują właściwości lecznicze, znane i wykorzystywane w medycynie ludowej od stuleci.
Pietruszka to źródło:
Korzeń:
Właściwości zdrowotne pietruszki:
Korzeń:
Przepisy z pietruszką
Pietruszka to bardzo uniwersalne warzywo przyprawowe pochodzące z regionu Morza Śródziemnego. Korzeń pietruszki używany jest głównie do zup (wchodzi w skład włoszczyzny), a natka pietruszki używana jest zarówno do poprawiania smaku, jak i wyglądu potrawy. Tymczasem zarówno korzeń, jak i natka wykazują właściwości lecznicze, znane i wykorzystywane w medycynie ludowej od stuleci.
Pietruszka to źródło:
Korzeń:
- flawonoidów (przeciwutleniaczy, które usuwają wolne rodniki): apiina
 - olejków eterycznych: apiol, mirystycyna
 - manganu
 - potasu
 - wapnia
 - żelaza
 - magnezu
 - fosforu
 - związków śluzowych
 - błonnika
 - witamin z grupy B
 - witaminy C
 - witaminy A
 
Natka:
- witaminy C
 - witaminy A
 - witaminy E
 - witaminy K
 - żelaza
 - wapnia
 - potasu
 - magnezu
 - fosforu
 - cynku
 - miedzi
 - beta-karotenu
 - błonnika
 - kwasu foliowego
 - chlorofilu
 
Właściwości zdrowotne pietruszki:
Korzeń:
- działa moczopędne - w wyniku drażnienia miąższu nerek (składniki olejku eterycznego), zwiększa przesączanie w kłębuszkach nerkowych, jednocześnie zwiększa resorpcję zwrotną w cewkach - stosowany w zmniejszonym wydalaniu moczu
 - zmniejsza napięcie mięśni gładkich dróg moczowych i jelit
 - działa wiatropędnie - stosowany na wzdęcia
 - działa antyseptycznie (odkażająco)
 - pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego - stosowany w zaburzeniach trawienia
 - stosowany w obrzękach
 - pomocny w stanach zapalnych nerek i pęcherza
 - wykazuje działanie lecznicze w piasku nerkowym
 - reguluje ciśnienie krwi
 - polecany w chorobach wątroby oraz zapaleniu trzustki
 - pomocny w bólach reumatycznych
 - łagodzi bóle menstruacyjne
 
Natka:
- działa moczopędnie
 - pomaga w kamicy nerkowej
 - łagodzi nerwobóle
 - poprawia trawienie
 - odtruwa organizm- usuwa toksyny z organizmu
 - świetnie wpływa na wzrok i cerę
 - posiada właściwości antyseptyczne
 - odświeża oddech
 - witamina K zawarta w natce bierze udział w procesach krzepnięcia krwi
 - natka pietruszki jest dobrym źródłem kwasu foliowego, który ma duże znaczenie w profilaktyce wad układu nerwowego płodu, takich jak rozszczep kręgosłupa
 
Uwaga!
- osoby przyjmujące warfarynę lub acenokumarol powinny skonsultować regularne spożywanie natki pietruszki z lekarzem lub dietetykiem - witamina K w natce potrzebna jest do krzepnięcia krwi, natomiast warfaryna i acenokumarol rozrzedzają krew. Jedna łyżka natki pietruszki dostarcza całej zalecanej dziennej dawki witaminy K
 - obecne w korzeniu furanokumaryny zwiększają wrażliwość na działanie promieni UV - nie należy spożywać przed ekspozycją na słońce
 - olejek eteryczny z pietruszki nie powinien być spożywany ze względu na obecność apiolu, który zwiększa kurczliwość mięśni gładkich pęcherza, jelit, a szczególnie macicy - w większych dawkach wywołuje działanie poronne
 - surowców nie należy spożywać w zapaleniach miąższu oraz upośledzonej czynności nerek
 
Ciekawostki:
- natka pietruszki zawiera więcej witaminy C niż cytrusy - w 100 g ziela około 200 mg
 - żucie natki pietruszki usuwa zapach czosnku z oddechu
 
Przepisy z pietruszką










Nie przypuszczałam, że pietruszka ma tyle właściwości.
OdpowiedzUsuńTaka niepozorna ;)
UsuńDziękuję za ten artykuł - przypomniałaś mi, że muszę wsadzić jeszcze do balkonowej donicy pietruszkę! To prawdziwy skarb w domu:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
O tak! U mnie już wsadzona na ogródku ;)
UsuńUwielbiamy i korzeń i natkę <3 Korzeń pietruszki najbardziej nam smakuje gotowany na parze :)
OdpowiedzUsuńU mnie częściej natka jest używana niż korzeń :)
UsuńCiekawy wpis :-) Lubię zarówno natkę, jak i korzeń.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń