SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO I SERA PLEŚNIOWEGO

Nieskomplikowana i chrupiąca sałatka z 4 składników: selera naciowego, sera pleśniowego, granatu i orzechów włoskich. A do tego zdrowa i pyszna. Idealna na szybką kolację czy lunch...
Jeśli lubicie nowe smaki - koniecznie wypróbujcie ją!

Składniki:
  • 7-8 łodyg selera naciowego
  • 100 g sera pleśniowego
  • 1/2 dużego granatu
  • 8-10 szt. orzechów włoskich
Sos:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy
  •  natka pietruszki
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Seler naciowy myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki lub kostkę. Wrzucamy do salaterki. Ser pleśniowy kroimy w kostkę. Wyłuskujemy ziarenka granatu. Orzechy włoskie grubo siekamy. Wszystko wrzucamy do salaterki z selerem naciowym i mieszamy.
Przyrządzamy sos: Pietruszkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Do kubka wlewamy oliwę, dodajemy sok z cytryny, musztardę, jogurt grecki i dokładnie mieszamy do jednolitej konsystencji. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy. Sosem polewamy składniki w salaterce i wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy z pieczywem lub tostami.







P.S. Przepis mojego autorstwa.

Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny