BURGERY OWSIANE Z CUKINI膭 I MARCHEWK膭
Domowy i zdrowy fast food 馃崝 - jarskie burgery z p艂atkami owsianymi, cukini膮, marchewk膮, ziarnami s艂onecznika oraz kasz膮 jaglan膮. Pieczone w piekarniku. Pychota! Zajadaj膮 si臋 nimi nawet mi臋so偶ercy 馃槈
Sk艂adniki:
Sk艂adniki:
- 1 艣rednia cukinia
- 1 du偶a marchewka
- 1 cebula
- natka pietruszki
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1/2 kostki roso艂owej
- 1 jajko
- gar艣膰 ziaren s艂onecznika
- 1/2 szklanki m膮ki
- 1 szklanka p艂atk贸w owsianych g贸rskich
- pieprz, s贸l, zio艂a prowansalskie
Dodatkowo:
- bu艂ki
- ser 偶贸艂ty
- pomidor
- sa艂ata
- kie艂ki
- majonez, ketchup
Wykonanie:
Kasz臋
jaglan膮 gotujemy w wodzie (1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody) razem z
kostka roso艂ow膮 do momentu a偶 kasza wch艂onie ca艂膮 wod臋. Odstawiamy do
wystygni臋cia. Marchewk臋 i cukini臋 obieramy, myjemy, osuszamy i 艣cieramy na
tarce o grubych oczkach. Cebul臋 obieramy i kroimy w drobn膮 kostk臋. Natk臋
pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. W misce mieszamy: start膮
marchewk臋 i cukini臋, ugotowan膮 kasz臋 jaglan膮, posiekan膮 natk臋 pietruszki,
drobno posiekan膮 cebulk臋, ziarna s艂onecznika, s贸l, pieprz, zio艂a. Wbijamy
jajko, dodajemy m膮k臋, p艂atki owsiane i wyrabiamy jak mielone. Formujemy burgery
i uk艂adamy na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w
temp. 200 st. przez 10-15 min., kolejne 10 min. pieczemy z funkcj膮 grilla,
nast臋pnie przewracamy na drug膮 stron臋 i pieczemy jeszcze 5-10 min. ale ju偶
tylko z funkcj膮 grilla.
Gotowe
burgery zapiekamy razem z serem w bu艂ce, nast臋pnie podajemy z warzywami:
pomidorem, sa艂atk膮, kie艂kami i czym jeszcze chcemy. Dodatkowo mo偶emy doda膰
ketchup lub/i majonez.
Fajny przepis na po偶ywne danie dla rodziny. Gratuluje pomys艂u i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsu艅Dzi臋kuj臋 bardzo! R贸wnie偶 pozdrawiam :)
Usu艅Genialne burgery ��
OdpowiedzUsu艅Dzi臋kuj臋 :)
Usu艅