KUCHENNA APTEKA #5 - PIETRUSZKA
Pietruszki nie trzeba nikomu przedstawia膰 馃槈 Ka偶dy j膮 zna i na co dzie艅 u偶ywa w kuchni w postaci natki, b膮d藕 korzenia. Ale nie ka偶dy zdaje sobie z tego spraw臋, 偶e jest 藕r贸d艂em cennych sk艂adnik贸w od偶ywczych i przeciwutleniaczy.
Pietruszka to bardzo uniwersalne warzywo przyprawowe pochodz膮ce z regionu Morza 艢r贸dziemnego. Korze艅 pietruszki u偶ywany jest g艂贸wnie do zup (wchodzi w sk艂ad w艂oszczyzny), a natka pietruszki u偶ywana jest zar贸wno do poprawiania smaku, jak i wygl膮du potrawy. Tymczasem zar贸wno korze艅, jak i natka wykazuj膮 w艂a艣ciwo艣ci lecznicze, znane i wykorzystywane w medycynie ludowej od stuleci.
Pietruszka to 藕r贸d艂o:
Korze艅:
W艂a艣ciwo艣ci zdrowotne pietruszki:
Korze艅:
Przepisy z pietruszk膮
Pietruszka to bardzo uniwersalne warzywo przyprawowe pochodz膮ce z regionu Morza 艢r贸dziemnego. Korze艅 pietruszki u偶ywany jest g艂贸wnie do zup (wchodzi w sk艂ad w艂oszczyzny), a natka pietruszki u偶ywana jest zar贸wno do poprawiania smaku, jak i wygl膮du potrawy. Tymczasem zar贸wno korze艅, jak i natka wykazuj膮 w艂a艣ciwo艣ci lecznicze, znane i wykorzystywane w medycynie ludowej od stuleci.
Pietruszka to 藕r贸d艂o:
Korze艅:
- flawonoid贸w (przeciwutleniaczy, kt贸re usuwaj膮 wolne rodniki): apiina
- olejk贸w eterycznych: apiol, mirystycyna
- manganu
- potasu
- wapnia
- 偶elaza
- magnezu
- fosforu
- zwi膮zk贸w 艣luzowych
- b艂onnika
- witamin z grupy B
- witaminy C
- witaminy A
Natka:
- witaminy C
- witaminy A
- witaminy E
- witaminy K
- 偶elaza
- wapnia
- potasu
- magnezu
- fosforu
- cynku
- miedzi
- beta-karotenu
- b艂onnika
- kwasu foliowego
- chlorofilu
W艂a艣ciwo艣ci zdrowotne pietruszki:
Korze艅:
- dzia艂a moczop臋dne - w wyniku dra偶nienia mi膮偶szu nerek (sk艂adniki olejku eterycznego), zwi臋ksza przes膮czanie w k艂臋buszkach nerkowych, jednocze艣nie zwi臋ksza resorpcj臋 zwrotn膮 w cewkach - stosowany w zmniejszonym wydalaniu moczu
- zmniejsza napi臋cie mi臋艣ni g艂adkich dr贸g moczowych i jelit
- dzia艂a wiatrop臋dnie - stosowany na wzd臋cia
- dzia艂a antyseptycznie (odka偶aj膮co)
- pobudza wydzielanie 艣liny i soku 偶o艂膮dkowego - stosowany w zaburzeniach trawienia
- stosowany w obrz臋kach
- pomocny w stanach zapalnych nerek i p臋cherza
- wykazuje dzia艂anie lecznicze w piasku nerkowym
- reguluje ci艣nienie krwi
- polecany w chorobach w膮troby oraz zapaleniu trzustki
- pomocny w b贸lach reumatycznych
- 艂agodzi b贸le menstruacyjne
Natka:
- dzia艂a moczop臋dnie
- pomaga w kamicy nerkowej
- 艂agodzi nerwob贸le
- poprawia trawienie
- odtruwa organizm- usuwa toksyny z organizmu
- 艣wietnie wp艂ywa na wzrok i cer臋
- posiada w艂a艣ciwo艣ci antyseptyczne
- od艣wie偶a oddech
- witamina K zawarta w natce bierze udzia艂 w procesach krzepni臋cia krwi
- natka pietruszki jest dobrym 藕r贸d艂em kwasu foliowego, kt贸ry ma du偶e znaczenie w profilaktyce wad uk艂adu nerwowego p艂odu, takich jak rozszczep kr臋gos艂upa
Uwaga!
- osoby przyjmuj膮ce warfaryn臋 lub acenokumarol powinny skonsultowa膰 regularne spo偶ywanie natki pietruszki z lekarzem lub dietetykiem - witamina K w natce potrzebna jest do krzepni臋cia krwi, natomiast warfaryna i acenokumarol rozrzedzaj膮 krew. Jedna 艂y偶ka natki pietruszki dostarcza ca艂ej zalecanej dziennej dawki witaminy K
- obecne w korzeniu furanokumaryny zwi臋kszaj膮 wra偶liwo艣膰 na dzia艂anie promieni UV - nie nale偶y spo偶ywa膰 przed ekspozycj膮 na s艂o艅ce
- olejek eteryczny z pietruszki nie powinien by膰 spo偶ywany ze wzgl臋du na obecno艣膰 apiolu, kt贸ry zwi臋ksza kurczliwo艣膰 mi臋艣ni g艂adkich p臋cherza, jelit, a szczeg贸lnie macicy - w wi臋kszych dawkach wywo艂uje dzia艂anie poronne
- surowc贸w nie nale偶y spo偶ywa膰 w zapaleniach mi膮偶szu oraz upo艣ledzonej czynno艣ci nerek
Ciekawostki:
- natka pietruszki zawiera wi臋cej witaminy C ni偶 cytrusy - w 100 g ziela oko艂o 200 mg
- 偶ucie natki pietruszki usuwa zapach czosnku z oddechu
Przepisy z pietruszk膮
Nie przypuszcza艂am, 偶e pietruszka ma tyle w艂a艣ciwo艣ci.
OdpowiedzUsu艅Taka niepozorna ;)
Usu艅Dzi臋kuj臋 za ten artyku艂 - przypomnia艂a艣 mi, 偶e musz臋 wsadzi膰 jeszcze do balkonowej donicy pietruszk臋! To prawdziwy skarb w domu:)
OdpowiedzUsu艅pozdrawiam serdecznie znad fili偶anki kawy:)
O tak! U mnie ju偶 wsadzona na ogr贸dku ;)
Usu艅Uwielbiamy i korze艅 i natk臋 <3 Korze艅 pietruszki najbardziej nam smakuje gotowany na parze :)
OdpowiedzUsu艅U mnie cz臋艣ciej natka jest u偶ywana ni偶 korze艅 :)
Usu艅Ciekawy wpis :-) Lubi臋 zar贸wno natk臋, jak i korze艅.
OdpowiedzUsu艅Dzi臋kuj臋 :)
Usu艅