KUCHENNA APTEKA #5 - PIETRUSZKA

Pietruszki nie trzeba nikomu przedstawia膰 馃槈 Ka偶dy j膮 zna i na co dzie艅 u偶ywa w kuchni w postaci natki, b膮d藕 korzenia. Ale nie ka偶dy zdaje sobie z tego spraw臋, 偶e jest 藕r贸d艂em cennych sk艂adnik贸w od偶ywczych i przeciwutleniaczy.
Pietruszka to bardzo uniwersalne warzywo przyprawowe pochodz膮ce z regionu Morza 艢r贸dziemnego. Korze艅 pietruszki u偶ywany jest g艂贸wnie do zup (wchodzi w sk艂ad w艂oszczyzny), a natka pietruszki u偶ywana jest zar贸wno do poprawiania smaku, jak i wygl膮du potrawy. Tymczasem zar贸wno korze艅, jak i natka wykazuj膮 w艂a艣ciwo艣ci lecznicze, znane i wykorzystywane w medycynie ludowej od stuleci.



Pietruszka to 藕r贸d艂o:

Korze艅:
  • flawonoid贸w (przeciwutleniaczy, kt贸re usuwaj膮 wolne rodniki): apiina
  • olejk贸w eterycznych: apiol, mirystycyna
  • manganu
  • potasu
  • wapnia
  • 偶elaza
  • magnezu 
  • fosforu
  • zwi膮zk贸w 艣luzowych
  • b艂onnika
  • witamin z grupy B
  • witaminy C
  • witaminy A




Natka:
  • witaminy C
  • witaminy A
  • witaminy E
  • witaminy K
  • 偶elaza
  • wapnia
  • potasu
  • magnezu
  • fosforu
  • cynku
  • miedzi
  • beta-karotenu
  • b艂onnika
  • kwasu foliowego
  • chlorofilu



W艂a艣ciwo艣ci zdrowotne pietruszki:

Korze艅:
  • dzia艂a moczop臋dne - w wyniku dra偶nienia mi膮偶szu nerek (sk艂adniki olejku eterycznego), zwi臋ksza przes膮czanie w k艂臋buszkach nerkowych, jednocze艣nie zwi臋ksza resorpcj臋 zwrotn膮 w cewkach - stosowany w zmniejszonym wydalaniu moczu
  • zmniejsza napi臋cie mi臋艣ni g艂adkich dr贸g moczowych i jelit 
  • dzia艂a wiatrop臋dnie - stosowany na wzd臋cia
  • dzia艂a antyseptycznie (odka偶aj膮co)
  • pobudza wydzielanie 艣liny i soku 偶o艂膮dkowego - stosowany w zaburzeniach trawienia
  • stosowany w obrz臋kach
  • pomocny w stanach zapalnych nerek i p臋cherza 
  • wykazuje dzia艂anie lecznicze w piasku nerkowym
  • reguluje ci艣nienie krwi
  • polecany w chorobach w膮troby oraz zapaleniu trzustki
  • pomocny w b贸lach reumatycznych
  • 艂agodzi b贸le menstruacyjne
Natka:
  • dzia艂a moczop臋dnie
  • pomaga w kamicy nerkowej
  • 艂agodzi nerwob贸le
  • poprawia trawienie
  • odtruwa organizm- usuwa toksyny z organizmu
  • 艣wietnie wp艂ywa na wzrok i cer臋
  • posiada w艂a艣ciwo艣ci antyseptyczne
  • od艣wie偶a oddech
  • witamina K zawarta w natce bierze udzia艂 w procesach krzepni臋cia krwi
  • natka pietruszki jest dobrym 藕r贸d艂em kwasu foliowego, kt贸ry ma du偶e znaczenie w profilaktyce wad uk艂adu nerwowego p艂odu, takich jak rozszczep kr臋gos艂upa


Uwaga!
  • osoby przyjmuj膮ce warfaryn臋 lub acenokumarol powinny skonsultowa膰 regularne spo偶ywanie natki pietruszki z lekarzem lub dietetykiem - witamina K w natce potrzebna jest do krzepni臋cia krwi, natomiast warfaryna i acenokumarol rozrzedzaj膮 krew. Jedna 艂y偶ka natki pietruszki dostarcza ca艂ej zalecanej dziennej dawki witaminy K
  • obecne w korzeniu furanokumaryny zwi臋kszaj膮 wra偶liwo艣膰 na dzia艂anie promieni UV - nie nale偶y spo偶ywa膰 przed ekspozycj膮 na s艂o艅ce
  • olejek eteryczny z pietruszki nie powinien by膰 spo偶ywany ze wzgl臋du na obecno艣膰 apiolu, kt贸ry zwi臋ksza kurczliwo艣膰 mi臋艣ni g艂adkich p臋cherza, jelit, a szczeg贸lnie macicy - w wi臋kszych dawkach wywo艂uje dzia艂anie poronne
  • surowc贸w nie nale偶y spo偶ywa膰 w zapaleniach mi膮偶szu oraz upo艣ledzonej czynno艣ci nerek

Ciekawostki:
  • natka pietruszki zawiera wi臋cej witaminy C ni偶 cytrusy - w 100 g ziela oko艂o 200 mg
  • 偶ucie natki pietruszki usuwa zapach czosnku z oddechu


Przepisy z pietruszk膮





Komentarze

  1. Nie przypuszcza艂am, 偶e pietruszka ma tyle w艂a艣ciwo艣ci.

    OdpowiedzUsu艅
  2. Dzi臋kuj臋 za ten artyku艂 - przypomnia艂a艣 mi, 偶e musz臋 wsadzi膰 jeszcze do balkonowej donicy pietruszk臋! To prawdziwy skarb w domu:)
    pozdrawiam serdecznie znad fili偶anki kawy:)

    OdpowiedzUsu艅
  3. Uwielbiamy i korze艅 i natk臋 <3 Korze艅 pietruszki najbardziej nam smakuje gotowany na parze :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. U mnie cz臋艣ciej natka jest u偶ywana ni偶 korze艅 :)

      Usu艅
  4. Ciekawy wpis :-) Lubi臋 zar贸wno natk臋, jak i korze艅.

    OdpowiedzUsu艅

Publikowanie komentarza

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny