Medaliony indycze w kokosie

Gdy znudziła Wam się już zwykła panierka z bułki tartej polecam wiórki kokosowe - danie od razu nabiera nowego, ciekawego smaku 😉
Tak a propos panierki z wiórek kokosowych to kojarzy mi się ona ze studiami- wtedy to, mieszkając w akademiku, gdzie kuchnia była na korytarzu, więc gotowanie nie należało do najprostszych czynności, wymyśliłam sobie, że zrobię filety z kurczaka właśnie w wiórkach kokosowych. Wywołałam tym zachwyt wśród moich współlokatorek, dlatego pewnie sytuacja ta utkwiła w mojej pamięci... 
Dziś zamiast fileta z kurczaka będę panierowała medaliony z indyka. Panierka z wiórek kokosowych jest na tyle uniwersalna, że pasuje do kotlecików zarówno z drobiu, jak i ze schabu. Choć moim zdaniem lepiej komponuje się z drobiem, może dlatego, że nie jestem fanką schabu i ogólnie wieprzowiny 😉 
I tak w łatwy sposób możemy odczarować codzienne, nudne kotlety!

TARTA SNICKERS (bez pieczenia)

Snickers to bardzo popularne ciasto. W internecie można znaleźć różne jego wersje. Połączenie karmelu, słonych orzeszków ziemnych i czekolady jest przepyszne i uzależniające 😉 Ciężko mu się oprzeć!
Postanowiłam zrobić swoją wersję Snickersa w formie tarty bez pieczenia. Zamiast masy kajmakowej użyłam masy powstałej z połączenia śmietany kremówki z czekoladą karmelową. Dzięki temu ciasto było lżejsze i mniej słodsze, ale równie pyszne. Jest to alternatywa dla osób dla których tradycyjny Snickers jest za słodki i zbyt kaloryczny. Oto mój Snickers w innej odsłonie...

P.S. Przepis jak i zdjęcia są stare jak świat (widać też po ich jakości ) i pochodzą z mojego wcześniejszego bloga ALE Ciachoo!

PIZZA BIAŁA Z ZIEMNIAKAMI

Pizza bianca czyli biała bez sosu pomidorowego to popularna pizza w Rzymie. Prawdziwa pizza bianca słynie z prostoty, gdyż nie zawiera ani sosu, ani nadzienia - jest to jedynie cienkie ciasto z gruboziarnistą solą, tymiankiem lub rozmarynem i oliwą, czasem z parmezanem.
U mnie pizza biała będzie na bogato i trochę po polsku... bo z ziemniakami, rozmarynem i sosem czosnkowym, a ciasto wzbogaciłam płatkami jaglanymi (taka moja wariacja 😉). Pomysł na zrobienie takiej pizzy powstał z potrzeby chwili - mieliśmy z mężem ochotę na domową pizzę, a był już późny wieczór, w lodówce raptem resztka drożdży, kawałek sera żółtego i napoczęty jogurt, a poza tym tylko 3 ziemniaki 😁, więc dużego wyboru to nie mieliśmy. Powiem szczerze, że nie spodziewałam się takiego smaku bo zawsze lubiłam pizze z bogatym nadzieniem, a tu tak naprawdę tylko jeden składnik i to nietypowy bo ziemniak. A tu taka niespodzianka - pizza RE-WE-LA-CJA! Od teraz na stałe zagości w moim menu...


BITKI WOŁOWE W NIETYPOWYM SOSIE

Tradycyjne bitki wołowe w sosie własnym kojarzą mi się ze świątecznym lub niedzielnym, polskim  obiadem, do tego zawsze były ziemniaki lub kasza gryczana i kiszony ogórek 😉 Jest to proste danie, które każdy zna z domu rodzinnego.
Dziś u mnie tradycyjne bitki wołowe z udźca, ale już w nietradycyjnym sosie...bo z dodatkiem musztardy z żurawiną, która nadała potrawie wyrazistości i oryginalnego smaku. Mięso wyszło kruche i mięciutkie, a sos rewelacyjny w smaku - mój mąż stwierdził, że nigdy w życiu tak dobrego sosu nie jadł! Dodatkowo, na koniec do sosu wrzuciłam trochę świeżej żurawiny bo jak wiecie uwielbiam łączyć mięsa z owocami, ale nie jest to konieczne - bez żurawiny danie też jest pyszne!
Jest to danie uniwersalne, które doskonale pasuje zarówno do ziemniaków, kasz, ryżu, jak i makaronu - my bitki jedliśmy przez 3 dni, codziennie z czym innym 😉


LEKSYKON SMAKÓW - RECENZJA

"Leksykon smaków" Niki Segnit to książka wyjątkowa, zwana biblią każdego smakosza. Została ona przetłumaczona na kilkanaście języków, a premiera w Polsce miała miejsce 11 października 2017 roku. Jak pisze we wstępie autorka, potrzebowała wiarygodnego elementarza, który pomógłby jej zrozumieć, w jaki sposób i dlaczego dwa smaki pasują do siebie, co mają wspólnego i czym się różnią, ale taka książka nie istniała...więc postanowiła sama napisać "Leksykon smaków". 
Z książki tej możemy się dowiedzieć jak łączyć ze sobą smaki - jest to prawdziwa skarbnica wiedzy i przewodnik łączenia smaków dla wszystkich, którzy uwielbiają gotować oraz eksperymentować w kuchni! 


CIASTO ODRYWANE Z KAKAO

Ciasto drożdżowe odrywane z dodatkiem kakao znika w mgnieniu oka. Jest idealne na drugie śniadanie, podwieczorek czy deser. Pasuje do kawy, herbaty, mleka lub kakao. Nie znam drugiego takiego ciasta, które znikałoby w takim tempie. W ciągu ostatniego tygodnia robiłam je już 3 razy i zanim zdążyłam pomyśleć o zdjęciach już go nie było 😉 Pulchna, mięciutka drożdżówka, której nie trzeba kroić, a jej odrywanie wciąga niesamowicie... a do tego polewa z białej czekolady! Dla mnie najlepsza jest jako słodkie śniadanie, podana z owocową, aromatyczną herbatką Grenada od Evita- smakorientu.com

JAK PROWADZIĆ ZDROWY STYL ŻYCIA?

W ostatnim czasie prowadzenie zdrowego stylu życia staje się coraz popularniejsze. Rośnie świadomość społeczeństwa, że właściwa dieta oraz ruch mają kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia - mogą leczyć lub zapobiegać różnym chorobom, wpływać na urodę oraz lepsze samopoczucie. Złe nawyki żywieniowe oraz brak aktywności fizycznej mogą być przyczyną licznych chorób, jak np. cukrzyca typu 2, otyłość, nadciśnienie tętnicze, choroby serca czy niektóre nowotwory.
Dowiedz się jakie są zasady zdrowego stylu życia i jak wcielić je we własne życie!

GUMISIOWE BABECZKI

Pyszne małe co nieco do kawy lub herbaty...kruche kakaowe babeczki wypełnione masą budyniowo-serową o smaku borówkowym. Połączenie budyniu śmietankowego z sokiem borówkowym i serkiem mascarpone jest naprawdę genialne! Babeczki znikają w mgnieniu oka...są tak pyszne, że trudno się powstrzymać. Swoją nazwę zawdzięczają kolorowi, który pewnej osobie skojarzył się z "gumijagodami" ze znanej bajki z dzieciństwa 😉
Musicie koniecznie je wypróbować bo brak mi słów, aby je opisać...



Malinówka

Idzie zima, a taka nalewka to prawdziwy skarb! Mocna nalewka malinowa na miodzie... nie tylko dobrze smakuje, ale również pomoże na przeziębienie czy rozgrzeje po przemarznięciu 😉 Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jedyny minus to taki, że trzeba długo na nią czekać - aż 6 tygodni! Jednak warto bo taka nalewka ma mnóstwo właściwości zdrowotnych - m.in. działa napotnie i obniża gorączkę, gdyż zawiera kwas salicylowy, który działa jak aspiryna. Oprócz tego, malinówka jest znakomitym lekarstwem na kobiece dolegliwości, gdyż  rozkurcza mięśnie gładkie i dlatego może być stosowana na bóle miesiączkowe. Kieliszek takiej nalewki dziennie na pewno pobudzi krążenie, a także wzmocni serce. Samo zdrowie!

P.S. Więcej sprawdzonych przepisów na nalewki w e-booku ⇨ Najlepsze Domowe Nalewki

SZYBKIE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE

Ekspresowe bułeczki z mąki pszennej chlebowej oraz płatków jaglanych... bez wyrabiania, czekania i miksera 😉 Gotowe w 30 minut razem z pieczeniem! Wystarczy tylko zmieszać wszystkie składniki w misce za pomocą łyżki. Prawda, że proste? 
Jest to mój autorski przepis - kolejny eksperyment, który zakończył się sukcesem 😀 Dzięki dodatkowi sody oraz octu bułeczki pięknie rosną, gdyż soda dobrze reaguje w środowisku kwaśnym - w procesie tym powstaje dwutlenek węgla, który spulchnia ciasto.
Pomysł na szybkie domowe bułeczki idealne na śniadanie lub gdy w domu nagle zabraknie pieczywa. Z podanej porcji wychodzi 8 małych bułeczek. Najlepsze są na świeżo.
Przynajmniej wiemy co jemy 😉

ŚWIDERKI DROŻDŻOWE Z SEREM

Dla wielbicieli słodkich śniadań...mięciutkie i pulchne drożdżówki z serem w kształcie świderków. Przypominają mi one szkołę podstawową, kiedy to drożdżówka na drugie śniadanie była obowiązkowa. W sklepiku szkolnym można było kupić takie świderki drożdżowe z serem, polane jeszcze lukrem. Bardzo je lubiłam 😉 Dziś u mnie podobne drożdżówki tylko w wersji mniej słodkiej. Idealne do pracy, szkoły czy na wakacyjny wypad 🚗

POPCORNOWA POKUSA

Popcornowa pokusa to ciasto bazujące na napoleonce, ale z pewnym urozmaiceniem...słodkim kajmakiem oraz słonym popcornem. Całe ciasto to słodko-słony duet: warstwa słonych krakersów przełożona słodką masą budyniową, na to kolejna warstwa słonych krakersów, następnie bardzo słodki kajmak i słony popcorn na wierzch - mega uzależniające! Plusem jest też, że to ciasto bez pieczenia, bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Polecane, gdy potrzebna jest duża dawka przyjemności 😉

CZEKOŚLIWKA

Czekośliwka zwana nutellą śliwkową to pyszny krem tylko z 3 składników, bez dodawania cukru. Słodki smak zyskuje dzięki dodatkowi czekolady. Połączenie śliwki z czekoladą mleczną oraz gorzką komponuje się znakomicie - czuć zarówno smak kwaśny, słodki oraz lekką goryczkę. Powidła te nie są za słodkie, a wręcz - wytrawne. Ich smak możemy dopasować do naszych upodobań - jeżeli wolimy bardziej słodkie dodajemy więcej czekolady mlecznej, a mniej gorzkiej i na odwrót...jeśli wolimy bardziej wytrawne - mniej czekolady mlecznej, a więcej gorzkiej.
Smakują fantastycznie i można wyjadać je prosto ze słoiczka 😉 Jest to zdrowsza wersja kremu czekoladowego, tylko pamiętajmy, aby dodawać czekoladę dobrej jakości. Idealnie pasują jako smarowidło do naleśników, gofrów, grzanek czy pieczywa. 

Nietypowa pomidorowa

Zupa pomidorowa w nietypowej odsłonie... krem ze świeżych pomidorów z dodatkiem kurczaka i czerwonej soczewicy, na mleku kokosowym. To mój mały eksperyment, który zakończył się sukcesem 😉 Bardzo lubię bawić się smakami i urozmaicać podstawowe przepisy. Dodatek mleka kokosowego zamiast śmietany nadał zupie oryginalnego aromatu oraz wzbogacił jej smak. Dzięki soczewicy i  kawałkom kurczaka stała się ona gęsta i sycąca - zaspokoi nawet duży głód, a smakuje rewelacyjnie! 
Jeśli nie lubicie rutyny i nudy w kuchni koniecznie spróbujcie tę zupkę...


SERNIK DYNIOWY

I kolejny sernik do mojej kolekcji... tym razem nieco inny - pieczony sernik dyniowy z serka mascarpone i jogurtu greckiego, na cienkim spodzie biszkoptowym. Jest to lżejsza i mniej kaloryczna wersja sernika. Delikatny i puszysty ... jest rewelacyjny!  Korzystajcie póki dynia w sklepie 😉


NADZIANE PAPRYCZKI

Czerwone papryki nadziewane mieszanką kaszy pęczak i zielonej soczewicy z dodatkiem kurczaka oraz pieczarek, zapieczone z żółtym serem...to świetna przystawka czy przekąska na wieczór z przyjaciółmi 😊 Można przygotować je znacznie wcześniej, a do piekarnika włożyć tuż przed przybyciem gości, aby podać je na gorąco. Nadziewane papryczki świetnie smakują i również super się prezentują, a do tego są bardzo proste w wykonaniu. Goście będą zachwyceni!
  

BATONIKI MUSLI (BEZ PIECZENIA)

Pyszne i zdrowe batoniki musli...bez pieczenia - wystarczy wymieszać wszystkie składniki, umieścić w blaszce i do lodówki. Prawda, że proste? Smakują znakomicie i możemy się nimi delektować bez wyrzutów sumienia! Za każdym razem, gdy je jadłam, dziwiłam się sama, że takie słodycze mogą być zdrowe i smakować rewelacyjnie. Muszę przyznać, że się od nich uzależniłam 😉 Z czystym sumieniem możemy taki batonik dać dziecku na deser i każdy będzie zadowolony: dziecko, że dostało coś słodkiego, a my, że nie dajemy dziecku pustych kalorii...


SOS Z AJWAREM I KURCZAKIEM

Prosty i bardzo smaczny sos pomidorowo-paprykowy z dodatkiem kurczaka, ajwaru oraz kaparów, które nadają mu wyrazistego smaku. Jego przygotowanie to zaledwie 20 minut! Idealnie sprawdzi się jako sos do makaronów, ryżu czy ziemniaków - co kto lubi 😏
Ajwar to klasyczna bałkańska pasta na bazie papryki i bakłażana. Ajvar firmy Rolnik jest to łagodna w smaku kompozycja soczystych warzyw – papryki, bakłażanów, marchwi, pomidorów i cebuli, smażonych na złocistym oleju słonecznikowym i doprawionych mieszanką aromatycznych przypraw. Z pewnością wzbogaci smak mięs, sosów, serów czy kanapek.
Ja jako miłośniczka różnego rodzaju makaronów sos podałam z makaronem typu świderki...Mniam!
  

SOK Z OWOCÓW BZU CZARNEGO Z NUTĄ CYTRYNY

Sok z owoców bzu czarnego na miodzie z cytrynowym aromatem...nie jest to typowy sok konsumpcyjny, lecz trzeba go traktować jak lekarstwo. Jest też bardzo pracochłonny w przygotowaniu, no chyba że mamy już gotowe, oberwane z gałązek owoce bzu - wtedy to już z górki 😉 Warto jednak trochę się pomęczyć i zrobić taki sok na zimę bo dzięki niemu możemy obronić się przed przeziębieniem lub grypą, a jak już nas jakieś choróbsko dopadnie, pijąc taki sok szybciej staniemy na nogi.
Owoce czarnego bzu posiadają tyle właściwości, że mogłabym napisać o nich oddzielny artykuł ( i chyba tak zrobię 😉), a żeby tutaj nie przedłużać napiszę co ważniejsze... Wykazują one przede wszystkim działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne i antybakteryjne - spożywanie soku z bzu czarnego profilaktycznie może zapobiec infekcji wirusowej, w tym też grypy. Natomiast w przeziębieniu i chorobach przebiegających z gorączką działają napotnie, przez co obniżają gorączkę. Poza tym, działają lekko przeciwbólowo, moczopędnie, oczyszczają organizm z toksyn, a także lekko przeczyszczająco.
Należy jednak pamiętać, że owoców bzu czarnego nie spożywamy surowych tylko po obróbce termicznej, gdyż są one trujące bo zawierają sambunigrynę, która po spożyciu rozkłada się do cyjanowodoru. Trujące są również niedojrzałe owoce oraz liście i gałązki, dlatego należy dokładnie przebrać owoce przed zagotowaniem.
Dodatkowo do soku z owoców bzu czarnego dodałam cytrynę oraz miód - składniki, które również wspierają naszą odporność i są niezastąpione podczas przeziębienia.
Więcej informacji o owcach bzu czarnego już wkrótce w oddzielnym artykule...


KOKOSANKI BANANOWE

Pomysł na kokosanki bananowe powstał spontanicznie, z potrzeby chwili- zużycia zalegających składników: białek pozostałych z poprzedniego wypieku oraz bananów, których nikt nie chciał jeść 😉
Jest to też szybki i dobry sposób na wykorzystanie białek, które zostały nam po pieczeniu ciast, a których przecież szkoda wyrzucać. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, razem z pieczeniem zajmuje niecałe 30 min. Do tego są naprawdę smacznie i idealnie pasują jako dodatek do kawy czy herbaty ☕


TORT BEZOWY Z GRUSZKAMI I KARMELEM

Beza Pavlova to królowa wszystkich ciast. Kojarzy mi się z elegancją, wykwintnością i ekskluzywnością. Chrupiąca na zewnątrz, a w środku miękka i delikatna - prawdziwa poezja! Obowiązkowo musi być podana z dużą ilością bitej śmietany oraz owocami. Jej wykonanie nie jest trudne bo wystarczy tylko prawidłowo ubić pianę z białek, ale najważniejsze jest dobrze ją upiec - co jest czasochłonne 😉 Warto jednak poczekać bo efekt jest powalający - nie tylko pięknie się prezentuje, ale również smakuje znakomicie. Żadne ciasto nie może jej dorównać!
U mnie słodki smak bezy został przełamany kwaśną konfiturą z gruszkami domowej roboty, a do tego dużo bitej śmietany, kawałki gruszek oraz domowy karmel. Wyjątkowy deser!


PIECZONE JABŁKA Z TWAROŻKIEM

Propozycja idealna na podwieczorek, kolację, śniadanie czy deser... jabłka nadziewane twarożkiem z cynamonem, kokosem oraz orzechami, zapieczone w piekarniku i podane z gęstym, aromatycznym sosem o smaku czarnej porzeczki. Nie jest to typowy słodki deser, gdyż delikatna słodycz przełamana jest nutą przyjemnego smaku czarnej porzeczki. Pyszne połączenie, które zadowoli nawet osoby, które za słodkim nie przepadają.
Glazura balsamiczna o smaku czarnej porzeczki firmy Octim to prawdziwy rarytas, który fantastycznie smakuje w połączeniu z serami dojrzewającymi, sałatkami, daniami z drobiu oraz jako dodatek do deserów.

Zdrowe Słodkości - Recenzja

"Zdrowe Słodkości na każdą porę dnia" to książka zawierająca same słodkie przepisy na śniadania, obiady czy kolacje. Jak podkreśla autorka, wydając te książkę, chciała przekonać, że słodycze, oprócz tego, że są pyszne i sprawiają nam przyjemność, mogą być również zdrowe i pożywne, a ich przygotowanie wcale nie musi być pracochłonne i kosztowne.
Są to przepisy na słodkości wykonane na bazie naturalnych, odżywczych składników - ze świeżych owoców, bakalii, zbóż - bez białego cukru, białej mąki i przetworzonych tłuszczów.
Jeżeli uwielbiasz słodycze i nie możesz się im oprzeć, ale chcesz się zdrowo odżywiać - ta książka jest właśnie dla Ciebie!

MUFFINKI KAKAOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ (na maślance)

Muffinki to babeczki idealne na każdą okazję. Ich przygotowanie jest bardzo szybkie i proste, nie trzeba nawet posiadać miksera 😉 Nie mogą się nie udać. Przygotowując muffinki można uwolnić swoją wyobraźnię, stosując różne dodatki i upiec taki smak na jaki mamy ochotę. Także dekorując je mamy duże pole do popisu 😉
Dziś u mnie najprostsze muffinki bez szczególnych dodatków i dekoracji, takie na szybko do codziennej kawki ☕...kakaowe na maślance, nadziewane białą czekoladą. Jestem pewna, że nikt im się nie oprze!

SERNIK STRACIATELLA Z WIŚNIAMI (na gryczanym spodzie)

Serniki to moja miłość ❤ 
Uwielbiam wymyślać i tworzyć nowe połączenia, a także je jeść 😉
Tym razem inspiracją były wiśnie deserowe, które dostałam w paczce od firmy Rolnik. Początkowo miał być zwykły, pieczony sernik z wiśniami na kruchym spodzie, ale z czasem pomysł ewoluował... i tak powstał sernik straciatella na spodzie z płatków gryczanych i wiśniami na wierzchu.
Ciasto nie tylko świetnie smakuje, ale także super się prezentuje!


Batony zbożowe Helio

Nowość na rynku! Firma Helio wypuściła na rynek batony zbożowe o czterech wariantach smakowych: śliwa & czekolada, banan & czekolada, 6 ziaren & miód oraz owoce leśne & polewa jogurtowa.
Produkowane są ze składników bakaliowo-zbożowych - bazą są płatki owsiane lub płatki z pełnych ziaren zbóż, a dodatki oparte są na naturalnych składnikach jak, np. czekolada czy miód naturalny.
Zostały one uhonorowane w konkursie Perły Rynku FMCG już po pół roku obecności na rynku! 

TORT PRALINOWY

Dzisiaj mamy szczególny dzień! Blog Kuchnia MagdaLeny obchodzi swoje 1 urodziny :-) Czas szybko leci....za nami 366 dni i prawie 250 przepisów.

A oto 3 najpopularniejsze przepisy tego roku:
1) CYTRYNÓWKA
2) STROGONOW DROBIOWY
3) MUSZTARDOWE KOTLETY Z KURCZAKIEM

Z tej okazji mam dla Was przepis mojego autorstwa na Tort Pralinowy o smaku orzechowym. Kakaowe ciasto biszkoptowe przełożone pralinową, orzechową masą i orzechowo-kokosową bezą w środku. Smak masy pralinowej możemy dopasować do naszych upodobań, stosując praliny o ulubionym smaku, np. adwokatowe, krówkowe, kawowe, truskawkowe, miętowe, itd. Dla mnie najlepszą wersją jest masa orzechowa z użyciem pralin z nadzieniem z orzechów laskowych. Tort ten jest ekskluzywny, smakuje przepysznie, ale jest też pracochłonny, dlatego dedykowany jest na specjalne okazje: urodziny, imieniny, rocznice....

Dziękuję wszystkim czytelnikom i fanom mojego bloga, gdyż dzięki Wam moja praca ma sens i nie idzie na marne, a także mojej rodzinie i przyjaciołom, którzy testują moje kuchenne eksperymenty 😉 
Moja przygoda z blogowaniem zaczęła się ponad 2 lata temu od bloga ALE Ciachoo! Był to blog z samymi słodkościami. Początkowo miał on spełniać rolę mojej książki kucharskiej, gdzie miałabym skompletowane w jednym miejscu przepisy dla siebie, rodziny i znajomych. Ale zainteresowanie moim blogiem przerosło moje najmilsze oczekiwania i dodało mi skrzydeł, aby jeszcze bardziej się rozwijać. Postanowiłam założyć drugi blog z przepisami na śniadania, obiady i kolacje... i tak powstała Kuchnia MagdaLeny, która pochłonęła cały mój czas, a także bloga ALE Ciachoo! 😀

SOS PIERNIKOWY Z OWOCAMI

Pyszny deser na szybko...kremowy sos piernikowy z borówkami i czerwonymi porzeczkami. Dla wielbicieli pierników to prawdziwa gratka 😉 Sam sos jest dość słodki (przynajmniej dla mnie), a podany z kwaśnymi owocami smakuje doskonale bo smaki się równoważą. Oprócz borówek i czerwonych porzeczek możemy dodać także maliny, jeżyny i/lub truskawki. Ważne by owoce nie były słodkie. U mnie nie zdążył porządnie się schłodzić, a już zniknął w mgnieniu oka 😉
Do deseru podałam wodę z owocami, która świetnie gasi pragnienie.

SAŁATKA Z RUKOLI I GRUSZKI

Staram się dbać o dietę moją oraz mojej rodziny, dlatego różnego rodzaju sałatki są u nas na porządku dziennym. Zresztą bardzo je lubimy 😉 Bardzo często jadamy je na kolację...
Tym razem, prostą sałatkę z rukoli i gruszek z dodatkiem serka wędzonego i orzechów nerkowca postanowiłam wzbogacić Miksturą Olei Hepa. Jest to mieszanina nierafinowanych olei tłoczonych na zimno, takich jak: olej z nasion ostropestu (75,54%), olej z nasion lnu (9,94%), olej z czarnuszki (9,94%), a także ekstraktu z ostropestu (0,57%). Zawiera sylimarynę i fosfolipidy - to składniki, które wspomagają regenerację wątroby oraz pomagają w prawidłowym jej funkcjonowaniu. Ma także korzystny wpływ na cały nasz organizm. Więcej na temat Mikstury Olei Hepa możecie przeczytać  ⇒ tutaj
Sałatkę podałam ze ślimaczkami z ciasta francuskiego, nadzianymi pastą warzywną. Dla mnie idealne połączenie - nie dość, że bardzo smaczne to zdrowe i lekkie. Takie kolacje najbardziej mi odpowiadają bo nie czuję się po nich ociężała, no i nie mam wyrzutów sumienia 😉
A Wy jakie kolacje lubicie?

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny