NADZIANE PAPRYCZKI

Czerwone papryki nadziewane mieszanką kaszy pęczak i zielonej soczewicy z dodatkiem kurczaka oraz pieczarek, zapieczone z żółtym serem...to świetna przystawka czy przekąska na wieczór z przyjaciółmi 😊 Można przygotować je znacznie wcześniej, a do piekarnika włożyć tuż przed przybyciem gości, aby podać je na gorąco. Nadziewane papryczki świetnie smakują i również super się prezentują, a do tego są bardzo proste w wykonaniu. Goście będą zachwyceni!
  

Składniki:
  • 4 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • 1 filet z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 50 g soczewicy zielonej ( ok. 1/4 szklanki)
  • 100 g kaszy pęczak ( ok. 1/2 szklanki)
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego Krakus
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 100 g sera żółtego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • papryka słodka mielona
  • papryka chili
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do cebuli i smażymy do momentu, aż nie będzie surowy. Przyprawiamy pieprzem, solą, papryką słodką mieloną oraz papryką chili. Pieczarki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię do kurczaka i smażymy, aż cała woda wyparuje z pieczarek. Zestawiamy z ognia.
Kaszę pęczak razem z soczewicą zieloną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. W garnku zagotowujemy wodę, wlewamy bulion drobiowy i wrzucamy pęczak z soczewicą. Gotujemy około 15-20 min., aż cała woda zostanie wchłonięta. Następnie mieszamy z kurczakiem i pieczarkami. Przyprawiamy do smaku, jeśli to konieczne. Do farszu dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.
Papryki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy nasiona. Połówki papryk napełniamy przygotowanym farszem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 min.
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Po 20 min. papryki wyciągamy, posypujemy wierzch startym żółtym serem i wkładamy do piekarnika jeszcze na 5 min.
Podajemy na gorąco.


  




Przepis bierze udział w akcji kulinarnej: Gotuj z Krakusem #smacznie i szybko!
#krakus #smacznieiszybko


Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. W sumie pasują o każdej porze, no może z wyjątkiem śniadania ;)

      Usuń
  2. Uwielbiam paprykę :) Rewelacyjny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I ten ból, kiedy ma się ochotę na paprykę, ale nie może się jej jeść.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy faszerowane zarówno papryki jak i pomidory :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja faszeruję prawie każde warzywo, które się nadaje ;)

      Usuń
  5. Świetny farsz, bardzo lubię pęczak :) Smakowicie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny