POPCORNOWA POKUSA

Popcornowa pokusa to ciasto bazujące na napoleonce, ale z pewnym urozmaiceniem...słodkim kajmakiem oraz słonym popcornem. Całe ciasto to słodko-słony duet: warstwa słonych krakersów przełożona słodką masą budyniową, na to kolejna warstwa słonych krakersów, następnie bardzo słodki kajmak i słony popcorn na wierzch - mega uzależniające! Plusem jest też, że to ciasto bez pieczenia, bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Polecane, gdy potrzebna jest duża dawka przyjemności 😉


Składniki:
  • 2 op. krakersów
  • 4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 150 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 op. puszki kajmaku
  • popcorn z solą
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 1/2 łyżeczki masła

Wykonanie:

Formę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i wykładamy krakersami. Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i masło. Zawartość garnka zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem, żółtkami i mąką, a następnie wlewamy do gotującego mleka. Gotujemy ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wylewamy do formy wyłożonej krakersami, a następnie przykrywamy kolejną warstwą krakersów. Studzimy. Po ostudzeniu na krakersach rozsmarowujemy kajmak i wierch posypujemy obficie popcornem. Czekoladę topimy z masłem w kąpieli wodnej i polewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki.





P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

Komentarze

  1. Ślicznie wygląda :) Na pewno mega smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego jeszcze nie jadłam. Pomysłowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super, na pewno zaskoczy gości :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bajecznie, już sobie wyobrażam ten smak.

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjne:)Trochę przypomina mi słynne ciasto 3Bit:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł takiego ciacha jeszcze nie widziałam :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie lubie popcornu, ale tutaj kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda smakowicie i bardzo ciekawie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. My też bardzo lubimy dodawać do ciast popcorn :D Jest to naprawdę fajny i niebanalny dodatek :D

    OdpowiedzUsuń
  10. A wymiary blachy ??? Rzadko kiedy są podawane w przepisach co bardzo utrudnia ukończenia z sukcesem przepisu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymiary blachy w której robiłam to 21x31 cm.
      Postaram się pisać w przepisach rozmiary blach, a ciasta na pewno wyjdą w każdej standardowej blaszce;)
      Zazwyczaj ja biorę pierwszą lepszą jaka mam pod ręką dlatego jakoś nie przywiązuje do tego uwagi :D Poprawię się :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny