GUMISIOWE BABECZKI
Pyszne małe co nieco do kawy lub herbaty...kruche kakaowe babeczki wypełnione masą budyniowo-serową o smaku borówkowym. Połączenie budyniu śmietankowego z sokiem borówkowym i serkiem mascarpone jest naprawdę genialne! Babeczki znikają w mgnieniu oka...są tak pyszne, że trudno się powstrzymać. Swoją nazwę zawdzięczają kolorowi, który pewnej osobie skojarzył się z "gumijagodami" ze znanej bajki z dzieciństwa 😉
Musicie koniecznie je wypróbować bo brak mi słów, aby je opisać...
Składniki:
Musicie koniecznie je wypróbować bo brak mi słów, aby je opisać...
Składniki:
Ciasto:
Wykonanie:
Ciasto:
Przesianą przez sitko mąkę mieszamy w misce z cukrem pudrem, kakao i szczyptą soli. Dodajemy żółtko, śmietanę oraz pokrojone ma małe kawałki zimne masło i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. w celu schłodzenia. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą foremek i wylepiamy nim, wysmarowane wcześniej masłem, foremki do babeczek. Nakłuwamy spód widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 min. Studzimy.
Masa:
Odlewamy 3/4 szklanki soku, a pozostałą ilość wlewamy do garnka. Dodajemy cukier i zagotowujemy sok. W odlanym soku rozrabiamy dokładnie budyń śmietankowy tak, aby nie było grudek. Gdy sok w garnku się zagotuje dodajemy powoli rozrobiony budyń, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Ja w tym celu użyłam miksera. Gotujemy chwilę, do momentu zgęstnienia budyniu. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy. Zimny budyń miksujemy z serkiem mascarpone.
Babeczki:
Borówki amerykańskie myjemy i dokładnie osuszamy.
Zimne babeczki napełniamy masą borówkową, a na wierzch układamy świeże borówki.
Przechowujemy w lodówce.
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g masła
- 2-3 łyżki śmietany 30%
- 1 żółtko
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- 600 ml soku borówkowego Lifeberry => recenzja
- 2 łyżki cukru
- duży budyń śmietankowy
- 250 g serka mascarpone
- 200 g borówek amerykańskich
Wykonanie:
Ciasto:
Przesianą przez sitko mąkę mieszamy w misce z cukrem pudrem, kakao i szczyptą soli. Dodajemy żółtko, śmietanę oraz pokrojone ma małe kawałki zimne masło i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. w celu schłodzenia. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą foremek i wylepiamy nim, wysmarowane wcześniej masłem, foremki do babeczek. Nakłuwamy spód widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 min. Studzimy.
Masa:
Odlewamy 3/4 szklanki soku, a pozostałą ilość wlewamy do garnka. Dodajemy cukier i zagotowujemy sok. W odlanym soku rozrabiamy dokładnie budyń śmietankowy tak, aby nie było grudek. Gdy sok w garnku się zagotuje dodajemy powoli rozrobiony budyń, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Ja w tym celu użyłam miksera. Gotujemy chwilę, do momentu zgęstnienia budyniu. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy. Zimny budyń miksujemy z serkiem mascarpone.
Babeczki:
Borówki amerykańskie myjemy i dokładnie osuszamy.
Zimne babeczki napełniamy masą borówkową, a na wierzch układamy świeże borówki.
Przechowujemy w lodówce.
Z pewnością nie tylko gumiś miałby na nie chrapkę xD
OdpowiedzUsuńOj z pewnością :P
UsuńBardzo apetycznie wyglądają :) Mniam...
OdpowiedzUsuńI tak też smakują :)
UsuńWyglądają wspaniale:) Pomysł na takie nadzienie zaciekawił mnie do tego stopnia, że z chęcią kiedyś spróbuję:)))
OdpowiedzUsuńPolecam bo krem fantastycznie smakuje :)
Usuńpiękne, idealne do kawy
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSmakowite małe słodkości, częstuję się do kawy :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, częstuj się ;)
UsuńUwielbiamy fioletowy kolor w wypiekach <3 Taki sok chętnie byśmy też do jakiegoś ciacha wykorzystały :D
OdpowiedzUsuńSok polecam - pierwsza klasa!
UsuńPrzepiękny kolorek mają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńA jak cienko rozwałkowujemy ciasto i na ile babeczek powinno to starczy??
OdpowiedzUsuńCiasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. W zależności od wielkości foremek starcza na 10- 15 szt.
Usuńbrak mi słów. Chcę je zjeść <3
OdpowiedzUsuńCzęstuj się ;)
Usuń