Sałatka z fasolką szparagową i pieczonymi ziemniaczkami

Sałatka z fasolką szparagową i pieczonymi połówkami młodych ziemniaczków, z dodatkiem pomidorków koktajlowych oraz chrupiącego boczku, podana z sosem musztardowo-miodowym na bazie oliwy. Całość posypana jest szczypiorkiem.

Połączenie pieczonych ziemniaczków z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem świetnie się komponuje z młodą fasolką szparagową. Do tego chrupiący boczek, który nadaje sałatce wyrazistości oraz orzeźwiające pomidorki koktajlowe. Dopełnieniem sałatki jest sos słodko-kwaśno-ostry. Naprawdę pyszne zestawienie smaków!

Pyszna i prosta sałatka na lato, która super sprawdzi się jako lekki obiad. Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, gdy fasolka oraz ziemniaki są jeszcze ciepłe. 

Więcej przepisów na pyszne sałatki w moim e-booku "Sałatki Na Każdą Okazję"

Zapraszam też do innych przepisów sałatkowych na blogu:

Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniaczkami

Składniki:
  • ok. 500 g fasolki szparagowej
  • ok. 500 g małych młodych ziemniaczków
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g boczku surowego w plastrach
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • cukier
Sos:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z pomarańczy/cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, pieprz




Wykonanie:

Ziemniaczki szorujemy razem ze skórką pod bieżącą wodą, osuszamy i koimy na pół. Następnie skrapiamy oliwą z oliwek oraz lekko solimy i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy około 25-30 min.

Fasolkę szparagową myjemy na sitku pod bieżącą wodą, osuszamy i odcinamy obie końcówki. Następnie wrzucamy do gotującej się wody z odrobiną soli oraz cukru i gotujemy przez około 8-12 min. (lub dłużej w zależności od rodzaju fasolki). Fasolka powinna być miękka, ale nierozgotowana. Odcedzamy.

Plastry boczku układamy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i smażymy z obu stron, aż staną się rumiane i chrupiące. Następnie osuszamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i kroimy na mniejsze kawałki.

Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i kroimy na pół.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.


Sos:
Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny/pomarańczy. Dodajemy musztardę oraz miód. Przyprawiamy czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy (wstrząsamy w słoiku), aż wszystkie składniki sosu połączą się.

Na talerzach wykładamy fasolkę szpargową, następnie układamy połówki ziemniaczków i pomidorków oraz kawałki boczku. Całość polewamy sosem i wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.


Fasolka szparagowa z boczkiem i pieczonymi ziemniaczkami

Fasolka szparagowa z młodymi ziemniakami

Sałatka z fasolką szparagową i młodymi ziemniaczkami

Sałatka z fasolką szparagową

Sałatka z fasolką szparagową, boczkiem i pieczonymi ziemniaczkami


Komentarze

  1. O bardzo podoba mi się ten przepis. Chętnie podkradne

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę tutaj dużo przepisów z fasolką szparagową. Z pewnością któryś wypróbuję

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny