Sernik mascarpone z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką truskawkową. Przygotowany na pieczonym biszkopcie, z masą serową z mascarpone i dodatkiem mleka oraz zatopionymi kawałkami świeżych truskawek, a na wierzchu połówki truskawek oraz galaretka truskawkowa. Pyszne i proste ciasto, które można również wykonać w wersji bez pieczenia - wystarczy tradycyjny, pieczony biszkopt zamienić na kupne biszkopty. 
Dzięki mascarpone masa serowa jest bardzo kremowa w smaku i delikatna, a dodatek truskawek w masie przełamuje słodycz serka. Masa mascarpone świetnie komponuje się z delikatnym biszkoptem, a całość dopełnia słodka galaretka truskawkowa. Takie ciasto nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale również super się prezentuje i cieszy oko...

Sernik z mascarpone i truskawkami

Składniki:

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masa:
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru (lub więcej)
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ok. 8-10 sztuk truskawek
Dodatkowo:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • ok. 10-15 szt. truskawek



Wykonanie:

Biszkopt:
Mąkę pszenna mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie rozbełtane żółtka, cały czas miksując. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą tak, aby nie pozostały grudki.
Gotową masę wylewamy na dno tortownicy (średnica około 20-21 cm), wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-18 min. aż będzie złocistobrązowy. Studzimy.

Sernik na biszkopcie


Masa:
Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w drobną kostkę.

Mleko podgrzewamy i w gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę. Studzimy. 
Mascarpone mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem pudrem oraz cukrem z wanilią. Łyżkę mascarpone dodajemy do wystudzonego mleka z żelatyną i mieszamy, a następnie całą zawartość wlewamy z powrotem do masy serowej. Miksujemy na jednolitą masę. 
Teraz możemy spróbować masy i gdy jest za mało słodka dodajemy cukru pudru według własnych preferencji.
Na końcu dodajemy pokrojone truskawki i wszystko mieszamy łyżką.

Sernik mascarpone na zimno

Masę wykładamy na wystudzony biszkopt. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

Pozostałe truskawki myjemy, osuszamy, pozbawiamy szypułek i kroimy na pół.
Galaretkę rozpuszczamy w 300-350 ml gorącej wody. Studzimy.

Na masę serową układamy połówki truskawek, lekko dociskając.

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Wszystko zalewamy zimną, lekko tężejącą galaretką.
Wkładamy do lodówki do momentu całkowitego stężenia.
Przechowujemy w lodówce. 


Sernik na zimno

Sernik na zimno z truskawkami

Sernik z mascarpone

Sernik z truskawkami


Komentarze

Publikowanie komentarza

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny