sobota, kwietnia 27, 2019

CHLEB GRYCZANY Z KASZY

Bezglutenowy chleb - bez mąki, bez drożdży, bez nabiału i bez tradycyjnego zakwasu. Tylko 4 składniki! Wystarczy kasza gryczana niepalona, woda, ziarna i sól, aby otrzymać pyszny chlebek o wyjątkowym smaku. Chleb ma chrupiącą skórkę, a w środku jest miękki i wilgotny oraz pełen ziaren. Na pierwszy rzut oka wygląda i pachnie jak chleb na tradycyjnym, żytnim zakwasie.
Wykonanie takie zdrowego pieczywa to prościzna - nie trzeba nawet gotować kaszy, wystarczy ją zalać wodą i czekać, aż sfermentuje. Następnie zblendować i znowu czekać... No właśnie trzeba tu się uzbroić w cierpliwość, bo czeka się dość długo - aż 2,5 doby plus trzeba doliczyć ponad godzinę na pieczenie. Ale warto! 
Kasza gryczana zaliczana jest to najzdrowszych i najbardziej wartościowych produktów, a to ze względu na cenne właściwości oraz wartości odżywcze...
Więcej do poczytania o kaszy gryczanej ⇒ KUCHENNA APTEKA #25 - KASZA GRYCZANA


Chleb z kaszy gryczanej niepalonej



Składniki:
  • 500 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 2,5 - 3 szklanki wody przegotowanej 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka ziaren (u mnie mieszanka: 2 łyżki nasion chia, 2 łyżki siemienia lnianego w całości, 2 łyżki sezamu, a reszta to ziarna słonecznika i pestki dyni)


Wykonanie:

Kaszę gryczaną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przenosimy do miski i zalewamy wodą przegotowaną około 0,5 - 1 cm nad powierzchnię kaszy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 48 godzin.
Po tym czasie, kaszę blendujemy na gładką masę i dodajemy sól oraz ziarna. Mieszamy. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Gotową masę przelewamy do blaszki (15 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej płatkami owsianymi. Wyrównujemy i zostawiamy w wyłączonym piekarniku na około 12 godzin (przez ten czas masa podrośnie). Następnie piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni i pieczemy przez około 60-70 min. - do suchego patyczka. Studzimy na kratce. 


Chleb z kaszy gryczanej

Chleb gryczany

Chleb gryczany z kaszy

Chleb gryczany

Chleb gryczany bezglutenowy

Chleb bezglutenowy


14 komentarzy:

  1. Wspaniały chlebek. Nie ma to jak domowy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wygląda, na pewno się skuszę, w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój mąż dodaje jeszcze kaszę jaglaną,pychota.

    OdpowiedzUsuń
  4. Niech ktoś podpowie jak to czasowo rozplanować????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja chciałam upiec chleb na sobotę, więc zaczęłam w środę i kaszę namoczyłam koło godz. 21, w piątek koło 21 zblendowałam i zostawiłam w zimnym piekarniku do godz. 9 w sobotę i wtedy chleb upiekłam 😉

      Usuń
  5. Mamy dwa ulubione chleby :) Właśnie ten z kaszy gryczanej oraz taki z mąki z ciecierzycy :D

    OdpowiedzUsuń
  6. A w takiej wersji jeszcze nie jadłam...zdecydowanie do spróbowania!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy mozna pozniej ten chleb mrozic?

    OdpowiedzUsuń
  8. W przepisie jest,że woda ma być przegotowaną.Moje pytanie- czy ta woda ma być gorąca czy letnia?

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy kasza po dobie wchłania całą wodę?Nalałam wody 2.5 szkl.Czy będzie wszystko ok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała woda nie zostanie do końca wchłonięta. Myślę, że będzie ok, jeśli po zalaniu woda była nad kaszą

      Usuń

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger