Sałatka ziemniaczana z jajkiem i boczkiem

Sałatka ziemniaczana w wersji wzbogaconej o jajka ugotowane na twardo oraz smażony boczek.
Podstawowy przepis na sałatkę ziemniaczaną, który składa się z ugotowanych ziemniaków, ogórków kiszonych, cebuli oraz koperku i szczypiorku pojawił się na blogu jakiś czas temu (link do przepisu). Przypadł on do gustu wielu osobom, w tym mojemu mężowi, dlatego postanowiłam zrobić drugą wersję tej sałatki. Zawiera ona wszystkie składniki z przepisu podstawowego plus dodatkowo jajka na twardo oraz kawałki smażonego boczku i podana została z sosem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem ostrzejszej musztardy.
Sałatka jest naprawdę świetna w smaku, a dodatkowo jest sycąca i pożywna. Jej zaletą jest również prostota wykonania, a gdy wykorzysta się ziemniaki z obiadu, które pozostały w całości, skróci się też czas jej przygotowania.

Sałatka ziemniaczana z boczkiem i jajkiem

Składniki:
  • 6-7 ziemniaków
  • 4 jajka
  • ok. 200 g boczku w kawałku
  • 6 ogórków kiszonych (średniej wielkości)
  • 1 cebula czerwona
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
Sos:
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • sól, pieprz


Więcej przepisów na pyszne sałatki 👇




Wykonanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżacą wodą, umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Odrobinę solimy i gotujemy w mundurkach do miękości. 

Sałatka ziemniaczana

Odcedzamy i studzimy. Następnie obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę.

Jajka gotujemy na twardo przez około 8-10 min.
Małe jajka rozmiar "S" gotujemy do 8 minut.
Średnie jajka rozmiar "M" do 9 minut.
Duże jajka rozmiar "L" do 10 minut.
Zazwyczaj wkładam jajka do zimnej wody i odliczam czas od momentu zagotowania, a wodę lekko solę, by jajka nie popękały i skorupka lepiej odchodziła podczas obierania.
Po ugotowaniu jajka zalewam zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.

Ugotowane jajka obieramy ze skorupki i kroimy w większą kostkę.
Koperek i szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Ogórki odcedzamy z zalewy i kroimy w półplasterki.
Boczek kroimy w niedużą kostkę i smażymy na patelni bez tłuszczu, aż się przyrumieni.

Sos:
W kubku mieszamy majonez z jogurtem. Dodajemy musztardę. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy.

Do miski wrzucamy pokrojone ziemniaki, jajka, ogórki kiszone, cebulę oraz posiekany koperek. 

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym

Składniki mieszamy razem z przygotowanym sosem. Przekładamy do salaterki. Na wierzch sałatki wykładamy smażony boczek i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.


Sałatka ziemniaczana z jajkami i boczkiem

Sałatka ziemniaczana z boczkiem i jajkami

Sałatka ziemniaczana z jajkiem

Sałatka ziemniaczana z boczkiem

Sałatka ziemniaczana z jajkami


Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny