Ciasto budyniowe z truskawkami

Budyniowe ciasto na zimno z truskawkami i galaretką truskawkową. Przygotowane na pieczonym biszkopcie, z domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego), na wierzchu z połówkami truskawek oraz galaretką truskawkową.
Pyszne i proste ciasto, które można również wykonać w wersji bez pieczenia - wystarczy tradycyjny, pieczony biszkopt zamienić na kupne biszkopty.

Delikatny i puszysty biszkopt świetnie komponuje się z kremową masą budyniową o smaku waniliowym przygotowaną na maśle. Dodatek truskawek przełamuje słodycz masy budyniowej, a całość dopełnia orzeźwiająca galaretka truskawkowa.
Proste wykonanie, a rewelacyjny smak!

Ciasto z masą budyniową i truskawkami


Składniki:

Biszkopt:
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki octu
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
Masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 op. cukru z wanilią
  • 200 g miękkiego masła
Dodatkowo:
  • ok. 150-200 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 łyżka soku z cytryny


Wykonanie:

Biszkopt:

I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.

II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Masę przenosimy do tortownicy (średnica 24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25-35 min., aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po ostudzeniu ścinamy wierzch biszkopta.


Masa budyniowa:
Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy.
W wysokim naczyniu mieszamy pozostałą część mleka z żółtkami, cukrem z wanilią oraz mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. Miksujemy, by proszki dokładnie się rozprowadziły i nie było grudek. Następnie uzyskaną mieszaninę wlewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy na ogniu, do momentu uzyskania gęstej konsystencji budyniu.
Budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała ona powierzchni budyniu i studzimy.

Miękkie masło kroimy na kawałki, wrzucamy do miski i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 łyżce wystudzonego budyniu i miksujemy do uzyskania jednolitego kremu.


Ciasto:
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Studzimy.
Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na pół.

Biszkopt umieszczamy w tortownicy, której się piekł i skrapiamy sokiem z cytryny.
Masę budyniową wykładamy na wystudzony biszkopt. Wyrównujemy i układamy połówki truskawek, lekko dociskając. Wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Następnie na wierzch wlewamy zimną, lekko tężejącą galaretką.
Wkładamy do lodówki do momentu całkowitego stężenia.
Przechowujemy w lodówce.

Ciasto budyniowe z truskawkami na biszkopcie

Ciasto z budyniem i truskawkami na biszkopcie

Ciasto budyniowe z truskawkami i galaretką

Ciasto budyniowe na biszkopcie z truskawkami i galaretką


Komentarze

  1. Na niedzielę to idealne ciasto. Chętnie się poczęstuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda nigdy nie jadłam takiego ciacha.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny