Pomidorowy gulasz wieprzowo-wołowy

Gulasz z mięsa mieszanego wieprzowo-wołowego, z dodatkiem papryki oraz pieczarek, przygotowany na bazie sosu pomidorowego. 
Takie małe urozmaicenie... gulasz przygotowuje przeważnie w sosie własnym, ale tym razem pokusiłam się o dodanie pomidorów oraz soku pomidorowego, dzięki temu powstał pyszny gulasz pomidorowy. Postanowiłam też wymieszać wieprzowinę z wołowiną, aby nabrał on wyjątkowego smaku i aromatu. Taki gulasz to naprawdę proste danie, choć jego przygotowanie trwa dość długo, to jednak robi się prawie sam - wystarczy tylko pokroić wszystkie składniki i uzbroić się w cierpliwość, bo jego duszenie trwał około 1,5 godziny. Jednak dzięki temu uzyskujemy kruchutkie mięso, rozpływające się w ustach.
Jest to sycące i rozgrzewające danie, które pasuje zarówno do ziemniaków, jak i kasz - jęczmiennej, gryczanej lub bulgur.


Składniki:
  • ok. 250 g wieprzowiny
  • ok. 250 g wołowiny
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • ok. 300 g pieczarek
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 300 ml bulionu
  • 1 łyżka ajwaru łagodnego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki chili
  • sól, pieprz
  • 2 liście laurowe 
  • 2 ziela angielskie
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Wołowinę i wieprzowinę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy. Papryki myjemy, usuwamy nasiona i również kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.
W dużym rondlu lub wysokiej patelni rozgrzewany olej i wrzucamy pokrojone mięso. Smażymy na złotobrązowy kolor, co jakiś czas mieszając, aby mięso usmażyło się równomiernie. Usmażone mięso wyjmujemy na talerz i przyprawiamy pieprzem oraz solą.
Na tym samym tłuszczu podsmażamy do zeszklenia pokrojoną cebulę oraz czosnek. Do cebuli z czosnkiem wrzucamy pokrojone pieczarki. Smażymy chwilę, aż pieczarki puszczą wodę. Następnie dodajemy podsmażone mięso oraz pomidory w puszce i sok pomidorowy. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie i zalewamy bulionem. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 30-40 min.
Do gulaszu dodajemy paprykę, mieszamy i dusimy przez kolejne 30-40 min., aż mięso będzie miękkie.
Przyprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, solą, pieprzem oraz ajwarem. Gotujemy jeszcze przez ok. 3-5 minut.
Podajemy z pieczywem, ziemniakami lub kaszą.















Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny