KUCHENNA APTEKA #7 - ANANASY

Ananasy to słodkie owoce tropikalne, które są bogate w witaminę C oraz bromelainę - grupa enzymów proteolitycznych, która odpowiada za liczne właściwości lecznicze. Wykazuje ona działanie m.in. przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwobrzękowe czy odchudzające. Ananasy są bogactwem witamin i składników mineralnych. Właściwości lecznicze ananasa wykorzystywane są od bardzo dawna w medycynie naturalnej. 
Ananasy to tropikalne owoce powstałe z przekształcenia całego kwiatostanu, zawierającego 100 lub więcej kwiatów. Pokryte łuską, cylindryczne zielono-brązowe owoce zwieńczone są niebieskawymi liśćmi i kryją w środku soczysty, żółty miąższ. 
Mają mało tłuszczu i sodu, ale za to bogate są w cukry proste.
Dowiedz się więcej na temat ananasów, gdyż nie każdy może je spożywać...



Ananasy to źródło:
  • witaminy C
  • bromelainy - odpowiedzialna za większość właściwości zdrowotnych ananasów
  • witaminy B1
  • witaminy B6
  • kwasu foliwego
  • manganu - niezbędnego mikroelementu potrzebnego do produkowania energii i obrony przed utlenianiem 
  • potasu
  • miedzi
  • żelaza
  • fosforu
  • błonnika


Właściwości zdrowotne ananasów:
  • zwalczają stany zapalne i pourazowe obrzęki
  • stosowane pomocniczo w gojeniu ran (także tych pooperacyjnych i oparzeniowych)
  • wykazują działanie odchudzające - wspomagają procesy przemiany materii
  • pektyny zawarte w ananasie dają uczucie sytości na długi czas
  • stosowane w leczeniu infekcji układu oddechowego
  • wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe
  • wykazują działanie przeciwpasożytnicze i antybakteryjne, m.in. wobec bakterii Escherichia coli, Salmonelli oraz bakterii z rodzaju Streptococcus (sok z ananasa)
  • pomocne w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów oraz reumatoidalnej
  • mogą zapobiegać osteoporozie
  • wspomagają trawienie - stosowane w słabym wydzielaniu soku żołądkowego
  • zapobiegają zaparciom oraz wzdęciom
  • łagodzą kaszel (sok z ananasa) 
  • pomocniczo w zapaleniu oskrzeli - zmniejszają gęstość zalegającego śluzu
  • wykazują działanie przeciwzakrzepowe - mogą zapobiegać zakrzepowemu zapaleniu żył
  • mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi
  • wspomagają układ odpornościowy
  • obniżają temperaturę ciała podczas gorączki
  • mają właściwości oczyszczające

Uwaga!
  • niektóre osoby mogą być uczulone na ananasy i reagować na nie wysypką skórną
  • ananasów nie można spożywać łącznie z lekami, gdyż bromelaina wchodzi z nimi w reakcję i może zwiększyć ich wchłanianie, co grozi przedawkowaniem danego leku - chodzi głównie o leki przeciwzakrzepowe, uspokajające, przeciwdepresyjne oraz niektóre antybiotyki, jak: tetracyklina, amoksycylina
  • ananasy mają wysoki indeks glikemiczny i nie powinny być spożywane przez osoby chore na cukrzycę
  • nie powinno się ich spożywać w nadkwasocie i chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, a także w chorobie nerek i wątroby
  • bardzo duże ilości ananasów jedzone codziennie, nie są wskazane w ciąży, gdyż bromelaina może nadmiernie stymulować szyjkę macicy i powodować krwawienia

Ciekawostki:
  • galaretka ze świeżym ananasem się nie zetnie, a to wszystko przez bromelainę, która rozkłada białka żelatyny. Gotowanie dezaktywuje bromelainę.
  • plaster ananasa dostarcza 1/4 zalecanego dziennego spożycia witaminy C
  • unikaj ananasów z miękkimi punktami lub o zapachu przypominającym piwo
  • ananasy nie dojrzewają po zerwani, więc należy je zjeść jak najszybciej po zakupie
  • wszystkie powyższe właściwości dotyczą wyłącznie świeżych ananasów - w przepisach ananasa z puszki zawsze można zamienić na świeżego
  • ananas w 100 g dostarcza jedynie 50 kcal
  • ananasy wykorzystywane są nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także w farmaceutycznym - są składnikiem suplementów diety oraz kosmetycznym - w produkcji kremów do cery naczyniowej oraz w peelingach enzymatycznych, w balsamach antycellulitowych

Przepisy z ananasem




Komentarze

  1. bardzo lubię ciasta z ananasem i sok:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wole ananas z puszki.Surowych nie mogę jeść za dużo a z puszki jakoś lepiej mi smakują. Pozdrawiam serdecznie :) ❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko świeży ananas jest dużo dużo zdrowszy, ten z puszki to sam cukier ;)

      Usuń
  3. Bardzo lubimy ananasa a szczególnie w połączeniu z kokosem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham ananasy <3 Ostatnio robiłam badania na nietolerancję pokarmowe i niestety one były na pierwszym miejscu ;( Ale i tak je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakoś ananasy mi nie smakują - może to kwestia gustu. To bardzo zdrowe owoce!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny