ZAPIEKANKA HAWAJSKA Z CHLEBA TOSTOWEGO

Gdy w domu zalega chleb tostowy lub mamy czerstwe pieczywo...oto pomysł na zapiekankę hawajską z chleba tostowego z porami, szynką i ananasem. Pyszna i pożywna 😋 Pasuje zarówno na kolację jak i obiad.


Składniki:

  • 10 kromek chleba tostowego
  • 6 plastrów szynki gotowanej
  • 6 plastrów sera żółtego
  • 6 krążków ananasa z puszki
  • 500 g porów
  • 4 jajka
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • zioła prowansalskie
Wykonanie:

Pory oczyszczamy, myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Następnie wrzucamy je na patelnię z rozgrzaną oliwą, przyprawiamy pieprzem, solą oraz szczyptą gałki muszkatołowej i dusimy ok. 3-5 min. Kromki chleba tostowego wkładamy pojedynczo do tostera/opiekacza, aby się przyrumieniły, a następnie kroimy je w kostkę. 6 przyrumienionych kromek chleba tostowego, pokrojonych w kostkę, mieszamy z uduszonymi porami i wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Jajka mieszamy ze śmietaną kremówką, przyprawiamy, pieprzem, solą i polewamy pory zmieszane z chlebem tostowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 10 min.
W tym czasie zajmujemy się pozostałymi składnikami. Krążki ananasa odsączamy z syropu i przekrawamy na połówki. Plastry sera i szynki kroimy na mniejsze kawałki. Pozostałe 4 kromki chleba tostowego przyrumieniamy w tosterze i kroimy w kostkę.
Na podpieczonym spodzie układamy kawałki szynki, półplasterki ananasa oraz grzanki. Posypujemy kawałkami żółtego sera i ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 30 min. 
Zapiekankę podajemy na gorąco.








Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny