Kefirowe udka pieczone z warzywami

Udka z kurczaka w marynacie z kefiru, z dodatkiem czosnku oraz tymianku pieczone na blaszce razem z dużą ilością warzyw - ziemniakami, pieczarkami, bakłażanem, papryką, cebulą oraz pomidorkami koktajlowymi. Warzywa przed pieczeniem również obtoczone są w marynacie z sosu sojowego i oleju. Pyszne danie jednogarnkowe, które praktycznie robi się samo i nie trzeba je pilnować- potrzeba zaledwie 10 min. na przygotowanie składników, a resztę wykona piekarnik. Mega proste rozwiązanie - bez brudzenia garnków i patelni!
Tak przygotowane udka są soczyste w środku i mają chrupiącą skórkę. Dodatkowo marynata z kefiru sprawia, że mięso kruszeje i robi się delikatne. Jednak trzeba pamiętać, że udka należy zamarynować dzień wcześniej, gdyż powinny leżeć w marynacie minimum 12 godzin.

Udka pieczone z warzywami

Składniki:

  • 6-8 udek
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 bakłażan
  • ok. 250 g pieczarek
  • ok. 250 g pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu
Marynata do udek:
  • 2 szklanki kefiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku
Marynata do warzyw:
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki chili



Wykonanie:

Marynata do udek:
Do miski (szklanej lub plastikowej) wlewamy kefir. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz przyprawy - sól, pieprz i tymianek. Całość mieszamy.

Udka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i umieszczamy w misce z marynatą, tak aby wszystkie udka znalazły się pod nią. 

Pieczone udka w kefirze

Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.

Następnego dnia wyciągamy udka z lodówki na około 1 godzinę przed pieczeniem.
Udka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Kefirowe udka

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 min.


Marynata do warzyw:
Sos sojowy mieszamy z olejem rzepakowym. Dodajemy paprykę słodką mieloną oraz chili. Mieszamy.

Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w łódeczki.
Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w większą kostkę.
Pieczarki obieramy i kroimy na pół. Mniejsze możemy zostawić w całości.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Bakłażana myjemy osuszamy i kroimy w większą kostkę.
Ząbki czosnku obieramy.
Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i pozostawiamy w całości.

Ziemniaki, paprykę, pieczarki oraz bakłażana wrzucamy do miski i obtaczamy w marynacie.

Wszystkie warzywa wykładamy na blaszkę z podpieczonymi udkami. Na wierzchu umieszczamy gałązki rozmarynu.

Pieczone kefirowe udka z warzywami

Blaszkę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy pod przykryciem około 30-35 min., aż warzywa będą wystarczająco miękkie. Około 10 min. przed końcem możemy zdjąć folię, aby danie trochę odparowało.


Pieczone udka z warzywami

Kefirowe udka z warzywami

Udka z warzywami pieczone w piekarniku

Udka z warzywami


Komentarze

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny