Budyniowiec czekoladowo-orzechowy (bez pieczenia)

Pyszne, warstwowe ciasto budyniowe o smaku czekoladowo-orzechowym, przygotowane na herbatnikach - bez pieczenia. Składa się ono z herbatników przełożonych czekoladową masą budyniową z orzechami laskowymi oraz bitą śmietaną na wierzchu. 
Masa budyniowa wykonana została z gotowych budyni czekoladowych, na maśle, z dodatkiem kwaśnej śmietany. Poza tym, znajdziemy w niej również prawdziwą czekoladę gorzką oraz mleczną i dużą ilość mielonych orzechów laskowych. Dzięki temu jej smak jest intensywnie czekoladowy z mocno wyczuwalnym orzechowym akcentem.
Całość zwieńcza bita śmietana kremówka oraz gorzka czekolada i orzechy laskowe. 
Prosty i szybki przepis na pyszne i słodkie ciacho, które zachwyci każdego, kto uwielbia połączenie czekolady i orzechów.

Budyniowiec czekoladowo-orzechowy bez pieczenia

Składniki:

Masa budyniowa:

  • 700 ml mleka
  • 200 g śmietany kwaśnej 18%
  • 3 łyżki cukru
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru (po 40 g)
  • 200 g masła
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g orzechów laskowych
Bita śmietana:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1-2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • ok. 350 g herbatników
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g orzechów laskowych



Wykonanie:

Dno blaszki (u mnie: 23 x 23 cm) wykładamy herbatnikami.

Budyniowe ciasto na herbatnikach bez pieczenia


Masa budyniowa:
Czekoladę gorzką oraz mleczną drobno siekamy.
Orzechy mielimy drobno w rozdrabniaczu.

Z podanej porcji mleka odlewamy około 1/2 szklanki i mieszamy ze śmietaną. W powstałej mieszaninie rozprowadzamy proszki budyniowe.
Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier oraz masło i gotujemy na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione proszki budyniowe i energicznie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę mleczną, gorzką oraz zmielone orzechy. Mieszamy.

Czekoladowa masa budyniowa

Masę dzielimy na 3 części.
Na przygotowanym spodzie herbatnikowym rozsmarowujemy 1/3 masy budyniowej (jeszcze ciepłej) i przykrywamy drugą warstwą herbatników. 

Czekoladowo-orzechowy budyniowiec

Następnie wykładamy składniki w takiej kolejności: masa - herbatniki - masa - herbatniki (czyli 4 warstwy herbatników i 3 warstwy masy budyniowej).

Czekoladowo-orzechowy budyniowiec bez pieczenia


Bita śmietana:
Do mocno schłodzonej śmietanki dodajemy cukier puder i miksujemy, aż masa zesztywnieje.
Ubitą śmietanę wykładamy na ostatnią warstwę herbatników i rozsmarowujemy.
Wierzch posypujemy startą gorzką czekoladą i orzechami laskowymi.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.


Budyniowe ciasto czekoladowo-orzechowe

Budyniowiec bez pieczenia

Budyniowiec na herbatnikach

Ciasto budyniowe na herbatnikach

Czekoladowe ciasto budyniowe na herbatnikach




Komentarze

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny