Sałatka z tortellini i pomidorków

Prosta sałatka z pomidorków koktajlowych i makaronu tortellini, z dodatkiem mozzarelli oraz szczypiorku, podana z sosem czosnkowym. Tylko 4 składniki + sos - gotowa w 10 minut! W zależności od wyboru nadzienia tortellini, sałatka może mieć wersję wegetariańską lub zawierającą dodatek mięsa. Smakuje naprawdę świetnie! Dzięki obecności makaronu tortellini jest dość syta, dlatego może spełniać funkcję zarówno kolacji, lunchu, jak i obiadu. Idealnie sprawdzi się jako danie na wynos do lunchboxa.



Składniki:
  • 300 g tortellini (z serem lub szynką)
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 1 kula mozzarelli
  • 2 pęczki szczypiorku
Sos:
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Tortellini gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.
Pomidorki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół.
Mozzarellę odcedzamy z zalewy i kroimy w kostkę.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.

Sos:
Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę.
Mieszamy jogurt z majonezem. Dodajemy czosnek oraz przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy.

W misce mieszamy pokrojone pomidorki z wystudzonym makaronem, mozzarellą i szczypiorkiem. Dodajemy sos i dokładnie mieszamy.









Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny