wtorek, listopada 12, 2019

NADZIEWANE BAGIETKI - ZAPIEKANKI

Bagietki bogato nadziane farszem i zapieczone pod mozzarellą w piekarniku. Na farsz składają się  pieczarki, kiełbasa drobiowa, pomidorki koktajlowe oraz miąższ wydrążony z bułek i dodatek przecieru pomidorowego. Składniki farszu wcześniej podsmażamy na patelni, a następnie nadziewamy wydrążone bagietki, posypujemy tartą mozzarellą i do piekarnika.
Tak przygotowane zapiekanki są wyjątkowe i smakują fantastycznie! Z pewnością nikt nimi nie pogardzi. Jest to również świetny pomysł na wykorzystanie wczorajszych bułek.
Idealne na kolacje lub jako przekąska imprezowa...



Składniki:
  • 2 półbagietki
  • 1 cebula
  • 6-8 pieczarek
  • 200 g kiełbasy z piersi kurczaka Morliny
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia



Wykonanie:

Z półbagietek ścinamy wierzch i wydrążamy cały środek. Wydrążony miąższ rozdrabniamy na mniejsze kawałki i odstawiamy- będzie nam później potrzebny.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę.
Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół.
Kiełbasę kroimy w kostkę.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy kiełbasę. Smażymy razem kilka minut i dodajemy pieczarki. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i smażymy, aż pieczarki puszczą wodę. Dodajemy połówki pomidorków oraz połowę posiekanego szczypiorku i po około 3 min. smażenia dodajemy miąższ z bagietek oraz przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy.

Gotowym farszem napełniamy wydrążone półbagietki, a wierzch posypujemy tartą mozzarellą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
Przed podaniem posypujemy pozostałą ilością posiekanego szczypiorku.
Podajemy na ciepło z ulubionym sosem lub ketchupem.



















Przepis bierze udział w konkursie:

3 komentarze:

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger