środa, listopada 06, 2019

KOKTAJL DYNIOWY Z POMARAŃCZĄ I IMBIREM

Koktajl z puree z dyni z dodatkiem miąższu z pomarańczy oraz świeżego imbiru, na wodzie mineralnej, słodzony miodem. Pyszny i odżywczy koktajl na jesień, który wzmocni naszą odporność przed infekcjami. 
Dynia działa przeciwzapalne, a poza tym ma właściwości odkwaszające i oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii oraz toksyn, reguluje pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Oprócz dyni, mamy u także imbir, który ma działanie odkażające - przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze, a dodatkowo działa rozgrzewająco.
Na zdrowie!





Składniki:
  • ok. 300 g dyni 
  • 2 pomarańcze
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1/2 cytryny
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 2 łyżki miodu (lub więcej)


Wykonanie:

Dynię obieramy ze skórki, czyścimy z pestek, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku 15-20 min. w temp. 200 stopni. Wyciągamy i studzimy.
Pomarańcze obieramy ze skóry, usuwamy białą błonkę, zostawiając sam miąższ.
Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Do misy blendera wrzucamy wystudzoną dynię, miąższ pomarańczy, starty imbir, wyciśnięty sok z cytryny oraz wlewamy wodę. Blendujemy na gładki koktajl. Słodzimy miodem, według własnych preferencji smakowych - 2 łyżki lub więcej. Mieszamy i rozlewamy do szklanek.







6 komentarzy:

  1. Koktajlu z dyni jeszcze nie piłem, ciekawe. Na pewno wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również nie piłam nigdy koktajlu z dyni - musi smakować przepysznie!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koktajl z dyni mnie mocno zaskoczył :)

    OdpowiedzUsuń
  4. trochę taka zupa ale w postaci koktajlu, ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger